Nega kože: na kaj moramo biti pozorni in česa se je treba izogibati?

Nega kože: na kaj moramo biti pozorni in česa se je treba izogibati?

Novopečenim mamicam in očkom ni vedno enostavno ugotoviti, kateri izdelki za nego kože so za dojenčka dobri, slabi, primerni ali neprimerni. Kot starši iz prve roke vemo, kako pomembno je dobro skrbeti za občutljivo dojenčkovo kožo in preprečiti morebitne težave, kot so alergije ali plenični izpuščaj.
V nadaljevanju preberite, na kaj moramo biti pozorni in česa se je treba izogibati pri nakupovanju izdelkov za nego kože vašega otroka.

Ko gre za nego kože vašega otroka, je pomembno iskati nežne izdelke, ki so zasnovani posebej za občutljivo otroško kožo. Otroška koža se razlikuje od kože odraslih, saj je njen pH pri vašem novorojenčku drugačen; koža je tudi tanjša, bolj dovzetna za okužbe in potrebuje več vlage. Zato je pomembno vedeti, kako negovati otroško kožo in kateri izdelki nam pri tem lahko pomagajo.

Pričnite z naravno nego že od rojstva dalje in izberite certificirane ekološke izdelke za nego kože iz naravnih sestavin in čim manjšega števila le-teh. Vedno preberite seznam sestavin, da preverite, kaj izdelek vsebuje. Višje, kot je sestavina navedena na seznamu, večja količina te sestavine je prisotna v izdelku, dolg seznam sestavin pa ne pomeni nujno boljšega izdelka, temveč ravno nasprotno. Vedno se odločite za naravne izdelke, ki so prijazni do kože ter ne vsebujejo parfumov in barvil, saj lahko te sestavine povzročijo draženje kože ali nastanek alergij, za učinkovitost izdelka pa niso potrebne.

Naj spregovorijo certifikati

Nekatere blagovne znamke svoje izdelke tržijo kot otrokom prijazne, vendar lahko ti vseeno vsebujejo parfume ali druge nevarne sestavine. Zato so eden najboljših in najpreglednejših kazalnikov, na katere se je treba ozirati pri nakupu izdelkov za nego dojenčkove kože, ravno sestavine in certifikati izdelkov. Vse sestavine lahko povzročajo alergijske reakcije ali draženje kože, a ste ob nakupu izdelkov za nego kože, ki nosijo certifikat uradnih organizacij za certifikacijo, lahko prepričani, da je organizacija, ki stoji za določenim logotipom, opravila kritično ocenjevanje sestavin in izdelka samega. Za organizacije, kot so Asthma Allergy Nordic, Nordic Swan Ecolabel in ECOCERT Cosmos, je sprejemljivih le nekaj sestavin. Tako denimo združenje za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic« ne bo nikoli odobrilo izdelkov, ki vsebujejo parfume ali barvila.

Poglejmo si torej podrobneje nekatere pomembne uradne certifikate, ki jih je dobro upoštevati pri nakupovanju varnih izdelkov za nego dojenčkove kože.

Združenje za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic«

Potrdilo združenja za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic« predstavlja enega najpomembnejših certifikatov, ki jih je vredno upoštevati pri izbiri izdelkov za nego dojenčka. Organizacija ponuja certifikacijo za izdelke, ki predstavljajo minimalno tveganje za nastanek kožnih alergij. Izdelki s potrdilom združenja za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic« ne vsebujejo parfumov in tudi vse ostale sestavine so natančno pregledane s strani strokovnjakov. Ta oznaka osebam s kožnimi alergijami, astmo in drugimi dihalnimi stiskami pomaga pri iskanju izdelkov, ki bodo izboljšali kakovost njihovega vsakdanjega življenja. Oznaka zagotavlja, da:

  • izdelek predstavlja minimalno tveganje za nastanek kožnih alergij;
  • izdelek ne vsebuje parfumov.

Standard »ECOCERT Cosmos«

»ECOCERT Cosmos« je svetovni certifikacijski standard za ekološke kozmetične izdelke. Certifikat pomeni, da je vsaj 95 % sestavin izdelka naravnih, da je celoten proizvodni postopek nadzorovan in da je embalaža sestavljena iz biološko razgradljivih materialov ali materialov za ponovno uporabo. Ekološki certifikat »ECOCERT Cosmos« na izdelkih pomeni jamstvo:

  • da je vsaj 10 % vseh sestavin ekoloških;
  • da je bil izdelek proizveden v okviru proizvodnih postopkov, ki so okolju prijazni in varni za zdravje ljudi;
  • da izdelek temelji na odgovorni rabi naravnih virov;
  • da izdelek ne vsebuje petrokemičnih sestavin, kot so parabeni, parfumi in barvila (razen odobrenih konzervansov);
  • da izdelek ne vsebuje gensko spremenjenih sestavin.

Ekološka oznaka »Nordic Swan«

Ekološka oznaka »Nordic Swan« je še ena pomembna oznaka, ki si zasluži našo pozornost. Predstavlja uradno skandinavsko ekološko oznako. Izdelki s to oznako morajo ustrezati najstrožjim okoljskim zahtevam pri proizvodnji, uporabi, dokumentaciji in varnosti vseh surovin. Ekološka oznaka »Nordic Swan« jamči, da:

  • nobena sestavina ni na EU seznamu snovi, za katere obstaja sum, da so motilci endokrinega sistema;
  • izdelek ne vsebuje mikroplastike;
  • izdelek ne vsebuje parfumov (še posebej pomembno pri otroških izdelkih);
  • izdelek ne vsebuje snovi, ki so uvrščene med rakotvorne, mutagene, škodljive za razmnoževanje ali alergene;
  • so izdelki okolju prijazni in imajo minimalen vpliv na okolje.

Dermatološko testirano

Dermatološki test je kožni test, namenjen ugotavljanju, kako izdelek vpliva na kožo. V Abeni dermatološki test jemljemo zelo resno in naša oznaka »Dermatološko testirano« zagotavlja, da so bili naši izdelki preskušeni za morebitno draženje kože s strani neodvisnega zunanjega laboratorija. Test se opravi na najmanj 50 osebah z različnimi tipi kože. Vzorec vsakega izdelka nanesemo na majhno površino kože in ga pustimo delovati 48 ur, nato kožo skrbno opazujemo. Test poteka pod nadzorom dermatologa in dokazuje, da so naši izdelki preskušeni, varni za vašega dojenčka in ustrezajo našim standardom visoke kakovosti.

Katerim sestavinam se je treba izogibati pri negi dojenčka in zakaj?

Zgoraj smo našteli nekaj stvari, ki jih je dobro upoštevati, ko kupujete izdelke za nego dojenčkove kože, toda katerim sestavinam se je treba izogibati? Če niste strokovnjak za nego kože, je težko vedeti, katere sestavine so dobre in katere škodljive.

SLS in SLES (sulfati)

SLS in SLES sta dve vrsti sulfata, ki ju pogosto uporabljamo kot čistilno sredstvo v šamponih, saj pomagata pri izpiranju las. Vendar je ena od slabosti tovrstnih sulfatov ta, da lahko izsušijo dojenčkovo kožo ter povzročajo njeno draženje in srbenje. SLS in SLES sta tudi sestavini, ki ustvarjata peno in mehurčke. Otroci mislijo, da so mehurčki in pena zabavni, staršem pa se zdi, da je naš otrok bolj čist, če ga operemo s šamponom, ki se peni. Vendar zaradi velike količine pene in mehurčkov otrok ne bo nič čistejši kot z izdelki z manj mehurčkov. Poleg tega lahko sulfati povzročajo občutek draženja v očeh. Kdo od nas se ni še nikoli pogajal z otrokom in ga prepričeval, da si bo zares moral oprati lase? To je še ena prednost uporabe izdelkov brez sulfatov, kot je Bambo Nature gel za umivanje telesa in las. Odločili smo se namreč, da izdelkom ne bomo dodajali sulfatov SLS in SLES, kar pomeni, da naš šampon ne draži oči.

Parfumi, dišave in barvila

Pomembne sestavine, ki se jim moramo izogibati pri izdelkih za nego dojenčka, so tudi parfumi, dišave in barvila. Tako naravni kot tudi sintetični ekstrakti, ki se uporabljajo kot parfumi, so nepotreben dodatek izdelkov in povečajo tveganje za nastanek alergijskih reakcij. Enako velja za barvila. Parfumi in barvila nimajo nikakršnega učinka na kožo, zato združenje za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic« in organizacije, pristojne za podelitev certifikatov, kot je ekološka oznaka »Nordic Swan«, ne bodo nikoli odobrile izdelkov za otroke, ki vsebujejo parfume. Ponosni smo, da se naša linija izdelkov za nego kože Bambo Nature ponaša z obema omenjenima certifikatoma, in naša zaveza do vas je, da bomo uporabljali IZKLJUČNO sestavine, ki so potrebne za učinkovitost izdelkov. Vse drugo bomo izpustili! Menimo namreč, da ni nič boljšega od naravnega dojenčkovega vonja. Zakaj bi ga torej želeli prekriti s parfumi?

Namig: Ko kupujete izdelke za nego kože, poiščite takšne z napisom »brez parfumov«, »ne vsebuje parfumov« ali »brez vonja«.

Konzervansi – dobri ali slabi?

Ljudje pogosto mislijo, da so vsi konzervansi slabi, a gre za nesporazum. Da, veliko konzervansov je slabih in jih ne bi smeli nikoli uporabljati v izdelkih za otroke, a so nekateri nujno potrebni. Zakaj? Nekateri konzervansi skrbijo za ohranjanje kakovosti in učinkovitosti izdelka kljub večkratnemu odpiranju in zapiranju. Prav tako med uporabo ščitijo izdelek pred vdorom bakterij in glivic. Zelo malo konzervansov je združljivih z ekološko oznako »Nordic Swan«, potrdilom združenja za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic« in certifikatom »ECOCERT Cosmos«. Če torej izberete izdelke s temi certifikati, ste lahko prepričani, da vsebujejo izključno tiste konzervanse, ki so nujno potrebni in ne škodujejo otrokovemu zdravju ali naravi.

Ponosni smo, da se naša linija izdelkov za nego kože Bambo Nature ponaša z več certifikati, ki potrjujejo, da so izdelki prijazni do okolja in kože. Uporabljamo zgolj sestavine, ki so nujno potrebne za doseganje učinkovitosti izdelka. Vse drugo smo izpustili! 

Preberite več o sestavinah in certifikatih naših izdelkov.

Sorodni zapisi na blogu

Nazaj na spletni dnevnik