Trajnostni pristop – pogosta vprašanja in odgovori

Pri Bambo Nature že od samega začetka sledimo nordijski dediščini spoštovanja sočloveka in narave.

Naši izdelki so potrjeno koži prijazni in narejeni z mislijo na okolje. Spodaj smo zbrali nekaj pogostih vprašanj in odgovorov o našem trajnostnem pristopu.

Splošno

Kaj zagotavlja logotip »Asthma Allergy Nordic«?

Organizacija Asthma Allergy Nordic podeljuje certifikat izdelkom, ki predstavljajo minimalno tveganje za nastanek kožne alergije. Izdelki, ki si zaslužijo certifikat »Asthma Allergy Nordic«, ne vsebujejo dišav in vsako sestavino skrbno pregledajo strokovnjaki. Ta znak omogoča ljudem s kožnimi alergijami, astmo ali drugimi težavami z dihanjem, da lažje najdejo zase izdelke, s katerimi si olajšajo vsakdanje življenje

Kakšna je razlika med tem, da je izdelek biološko razgradljiv in primeren za kompostiranje?

Če je izdelek primeren za kompostiranje, je vedno biološko razgradljiv, izdelek, ki je biološko razgradljiv, pa ni vedno primeren za kompostiranje. Tako biološko razgradljivi izdelki kot izdelki, ki so primerni za kompostiranje, se bodo naravno razgradili, ne da bi škodovali ekosistemom. Sčasoma se bodo eni in drugi razgradili v naravne delce. Vendar se bodo izdelki, ki so primerni za kompostiranje, razgradili na nekaj, kar pozitivno vpliva na ekosisteme, na primer v kompost ali humus, medtem ko bodo biološko razgradljivi izdelki morda imeli nevtralen učinek oziroma nobenega učinka. 

Glede časa, v katerem se mora izdelek spremeniti v kompost, imamo zelo stroge zahteve. Ta čas je odvisen od tega, ali je izdelek označen kot primeren za domače ali industrijsko kompostiranje. Izdelek, ki je biološko razgradljiv, se lahko razgradi v razponu od enega dne do 1000 let.

Kakšna je razlika med znakom za okolje »Nordic Swan Ecolabel« in znakom »EU Ecolabel«?

Oba znaka za okolje postavljata stroge zahteve glede zdravja, kakovosti in okolja ter se osredotočata na vse pomembne faze življenjskega cikla izdelka. Bistvena razlika med obema je, da znak za okolje »Nordic Swan Ecolabel« podeli Nordijski svet ministrov in se uporablja pretežno v nordijskih državah, medtem ko je znak »EU Ecolabel« uvedla Evropska komisija in se uporablja v EU.

Kaj zagotavlja znak »EU Ecolabel«?

Znak »EU Ecolabel« jamči isto kot znak »Nordic Swan Ecolabel«. To je jamstvo, da je izdelek izdelan z mislijo in skrbjo za okolje. Znak pomeni stroge zahteve za celoten življenjski cikel izdelka glede zdravja, kakovosti in okolja ter se nanaša na surovine, sestavo izdelkov in odpadke, kakovost, distribucijo, pakiranje in odlaganje med odpadke.

Kaj pomeni znak za okolje »Nordic Swan Ecolabel«?

Ko izdelek dobi oznako »Nordic Swan Ecolabel«, pomeni, da je zajamčeno izdelan z mislijo in skrbjo za okolje. Znak pomeni stroge zahteve za celoten življenjski cikel izdelka glede zdravja, kakovosti in okolja ter se nanaša na surovine, sestavo izdelkov in odpadke, kakovost, distribucijo, pakiranje in odlaganje med odpadke. Več lahko preberete tukaj.

Kaj pomeni logotip FSC?

FSC® (Forest Stewardship Council ali Svet za nadzor gozdov) je vaše jamstvo, da je izdelek narejen iz surovin, ki izhajajo iz dobro upravljanih gozdov in odgovornih virov. Več o organizaciji FSC je na voljo tukaj.

Kako se izvaja dermatološki test?

Dermatološki testi se izvajajo različno, odvisno od tega, kateri izdelek se testira. 

Za pleničke

Vse surovine testiramo na draženje kože skupaj z neodvisnimi in uradno odobrenimi inštituti v Nemčiji. Testi se izvajajo na 20 osebah, od katerih jih ima šest občutljivo kožo. 

Za izdelke za nego kože

Test se opravi na najmanj 50 ljudeh z različnimi tipi kože. Vzorec izdelka nanesemo na majhno površino kože, ga pustimo 48 ur in kožo opazujemo. Test se opravi pod nadzorom dermatologa.

Ti testi dokazujejo, da so naši izdelki varni za vašega otroka in ustrezajo standardom za visoko kakovost.

Kakšna je razlika med znakom za okolje in oznako, da je izdelek biološko razgradljiv?

Znaki za okolje se osredotočajo na okoljske vidike in zdravje ljudi (prijaznost do kože, nevarne snovi itd.), ne zaznamujejo pa nujno biološke razgradljivosti izdelka. To, da je izdelek biološko razgradljiv, samo po sebi ni dokaz, da je izdelek trajnosten. Izdelki so dokazano biološko razgradljivi le, če so označeni z znakom za biološko razgradljivost, ki ga podeli neodvisna organizacija, ki je izdelek preizkusila v skladu z uradnimi standardi za biološko razgradljivost.

Pleničke in hlačne pleničke

Ali so pleničke Bambo Nature biološko razgradljive?

Ne, pleničke Bambo Nature niso biološko razgradljive. Pleničke vsebujejo biomateriale, kot so vlakna iz lesne celuloze, vsebujejo pa tudi nerazgradljive plastične materiale. Ti nerazgradljivi materiali so nekateri bistveni sestavni deli pleničke, ki zagotavljajo visoko zmogljivost vpijanja in poskrbijo, da je vaš dojenček suh ter da mu je udobno.

Kaj natančno je v pleničkah?

Oglejte si celoten seznam sestavin. Skrbno izbiramo vse surovine in sestavine, ki jih uporabimo pri izdelavi pleničk. Uporabljamo samo sestavine, odobrene v skladu z znakom za okolje »Nordic Swan Ecolabel«, kar pomeni, da so varne tako za vašega otroka kot za okolje. 

Ali otroške pleničke Bambo Nature vsebujejo plastiko?

Glavne sestavine so narejene iz različnih vrst plastike, kot so SAP, PE in PP. Ti materiali poskrbijo, da je vaš dojenček suh, vsi pa so odobreni po strogih zahtevah podeljevanja znaka za okolje »Nordic Swan Ecolabel«. Naše pleničke za enkratno uporabo so skrbno zasnovane in poskrbijo, da je vaš dojenček suh, zdrav in mu je udobno, hkrati pa je njihov vpliv na okolje kar se da majhen. 

Nenehno si prizadevamo za novosti pri naših pleničkah. Zmanjšati poskušamo količino nerazgradljivih sestavin. Prav tako iščemo in preizkušamo bolj trajnostne možnosti, ki nam lahko pomagajo zmanjšati vsebnost plastike v pleničkah – pri tem pa ne zanemarimo ne učinkovitosti in ne kakovosti. 

Ali so sestavine v pleničkah okolju prijazne?

Vse sestavinein materiali v naših pleničkah so potrjeni v skladu z zahtevami za pridobitev znaka za okolje »Nordic Swan Ecolabel«. Ta znak je vaše zagotovilo, da za pleničke uporabljamo najboljše možne sestavine in da ne uporabljamo snovi, za katere je znano, da škodujejo zdravju otroka ali okolju. 

Ali lahko pleničke Bambo Nature odvržemo med organske odpadke ali na domači kompost?

Ne, pleničke Bambo Nature zavrzite skupaj z gospodinjskimi odpadki. Na domači kompost ne mečite ničesar, kar nima oznake, da je razgradljivo v domačem kompostu.

Nekatere države imajo posebne sisteme za odlaganje oziroma recikliranje rabljenih pleničk. Preverite pri lokalnih organih.

Kako so pleničke Bambo Nature okolju prijazne?

Po najboljših močeh si prizadevamo, da bi bile naše otroške pleničke okolju prijazne, pri tem pa ne zanemarjamo ne učinkovitosti ne udobja.

  • Pleničke izdelujemo na Danskem z energetsko optimiziranimi stroji in 100 % električne energije, ki je pri tem porabimo, pridobimo iz obnovljivih virov. 
  • Surovine in sestavine skrbno izbiramo in nadzorujemo, odobri pa jih več uradnih organov za certificiranje: »Nordic Swan Ecolabel«, »EU Ecolabel« in FSC® (Forest Stewardship Council ali Svet za nadzor gozdov). 
  • Več o naši odgovorni proizvodnji.

Ali so pleničke Bambo Nature škodljive za okolje?

Kot večina drugih izdelkov na svetu tudi pleničke negativno vplivajo na okolje. Tega se zelo dobro zavedamo in naredimo vse, kar je v naši moči, da so naše pleničke čim bolj prijazne do okolja in kože. Skrbno izbiramo surovine in sestavine ter uporabimo kar se da malo materialov. Surovine in sestavine neprestano preverjamo in so potrjene v skladu z nekaterimi najstrožjimi agencijami za certificiranje na svetu, kot je tudi organizacija, ki podeljuje nordijski znak za okolje. Poleg tega 100 % naše porabe električne energije v proizvodnem obratu na Danskem pokrivamo z obnovljivimi viri energije, od leta 2009 pa smo skupne emisije CO2* zmanjšali za 62,1 %.  

*Emisije CO₂ zajemajo elektriko, plin in nafto in se izračunajo na podlagi standardnih dejavnikov Energineta in danske agencije za energetiko. Izračuni električne energije iz kWh v kg CO₂ temeljijo na Energinetovi okoljski deklaraciji. Izračuni iz l nafte in kg plina v kg CO₂ temeljijo na standardih danske agencije za energetiko za kalorične vrednosti in dejavnike emisij.

Ali lahko pleničke zavržem brez skrbi?

Da, če jih pravilno odvržete med gospodinjske odpadke. V večini držav pleničke kot odpadki končajo na odlagališčih odpadkov, kjer jih zažgejo in spremenijo v novo energijo, na primer toploto ali elektriko.

Nekatere države pa imajo posebne sisteme za odlaganje oziroma recikliranje rabljenih pleničk. Pri lokalnih organih se pozanimajte, ali je to velja tudi tam, kjer živite.

Kaj se zgodi s pleničko, ko jo zavržem?

Zadnji korak življenjskega cikla otroške pleničke je odgovorno odlaganje uporabljene pleničke med odpadke. V nekaterih državah to pomeni razvrščanje v ločen sistem za recikliranje pleničk kot odpadkov. V večini držav pa se plenička odvrže skupaj z običajnimi gospodinjskimi odpadki. Temu pravimo tudi ostanki odpadkov in je del vaših gospodinjskih odpadkov, ki se ne reciklirajo.

Ostanki odpadkov končajo na odlagališčih komunalnih odpadkov, kjer jih večino zažgejo in spremenijo v novo energijo, na primer toploto ali elektriko. Delež ostankov odpadkov, ki se spremenijo v novo energijo, se od države do države razlikuje.

Kaj Bambo Nature naredi za zmanjšanje emisij CO2?

Naš danski proizvodni obrat ima certifikat ISO50001. To pomeni, da imamo sistem za upravljanje energije, ki ga je preverila neodvisna stran, in da si neprestano prizadevamo za optimizacijo porabe energije. Trenutno 100 % električne energije, ki je porabimo, dobimo iz obnovljivih virov. Od leta 2009 smo skupne emisije CO2* znižali za 62,1 %.

*Emisije CO₂ zajemajo elektriko, plin in nafto in se izračunajo na podlagi standardnih dejavnikov Energineta in danske agencije za energetiko. Izračuni električne energije iz kWh v kg CO₂ temeljijo na Energinetovi okoljski deklaraciji. Izračuni iz l nafte in kg plina v kg CO₂ temeljijo na standardih danske agencije za energetiko za kalorične vrednosti in dejavnike emisij.

Ali pleničke Bambo Nature vsebujejo palmovo olje?

Ne, naše pleničke ne vsebujejo palmovega olja.

Zakaj nimajo vse pleničke Bambo Nature znaka »EU Ecolabel«?

Izdelkov z oznako CE (medicinski pripomočki) ni mogoče certificirati z znakom »EU Ecolabel«. Ti izdelki izpolnjujejo enake zahteve kot izdelki z znakom »EU Ecolabel«, vendar znak »EU Ecolabel« ne potrjuje izdelkov z oznako CE. Naše pleničke velikosti 5 in velikosti 6 ter nočne hlačke Dreamy imajo oznako CE zaradi velikosti pleničk. Zato na njih ni znaka »EU Ecolabel«.

Ali so pleničke Bambo Nature veganske?

Da. Naše pleničke so veganske. Ne vsebujejo nobenih sestavin živalskega izvora in niso testirane na živalih.

Ali je indikator vlažnosti varen za kožo mojega otroka?

Da. Indikator vlažnosti ne povzroča preobčutljivosti in ne vsebuje nobenih strupenih in kancerogenih pigmentov, ki vsebujejo težke kovine. Naše pleničke je odobrila organizacija »Asthma Allergy Nordic«, pridobile pa so tudi znak za okolje »Nordic Swan Ecolabel« in so popolnoma varne za vašega otroka. 

Indikator vlažnosti vam preprosto pokaže, kdaj je treba pleničko zamenjati, saj trak spremeni barvo, ko je izpostavljen tekočini.

Kaj pomeni logotip PCR (30 % Post-Consumer Recycled bag) na embalaži?

Logotip PCR (Post-Consumer Recycled) se nanaša samo na embalažo. To pomeni, da embalaža vsebuje 30 % popotrošniških recikliranih surovin, torej je v proizvodnji potrebne manj izvorne plastike. Reciklirani materiali izvirajo iz gospodinjskih plastičnih odpadkov potrošnikov, ki so skrbno očiščeni in razvrščeni.

Ali je embalaža pleničk biološko razgradljiva?

Ne, embalaža pleničk ni biološko razgradljiva. Je plastični material, izdelan iz 30 % popotrošniških recikliranih surovin. Logotip 30 % PCR (Post-Consumer Recycled) je jamstvo, da embalaža vsebuje 30 % popotrošniških recikliranih surovin. Embalažo je treba reciklirati z drugimi odpadki iz plastike.

Ali je embalažo pleničk mogoče reciklirati?

Da, embalaža pleničk vsebuje 30 % popotrošniških recikliranih surovin. Embalažo je treba reciklirati z drugimi odpadki iz plastike.

Ali lahko embalažo pleničk odvržem med organske odpadke?

Ne, vendar je embalažo mogoče reciklirati in jo je treba reciklirati z drugimi odpadki iz plastike.

Nega kože

Iz česa so narejene stekleničke in tube izdelkov za nego kože Bambo Nature in kako jih pravilno odvržem med odpadke?

Tube in stekleničke naših izdelkov za nego kože so narejene iz PP, PE in LDPE/HDPE. Tako tube kot stekleničke je treba reciklirati z drugimi odpadki iz plastike.

Zakaj so izdelki za nego kože Bambo Nature okolju prijazni?

Naši izdelki za nego kože so skrbno zasnovani za občutljivo otroško kožo in ne vsebujejo sestavin, ki škodujejo vašemu dojenčku ali okolju. 99–100 % sestavin je naravnega izvora. Izdelki so veganski, vsebujejo sestavine, ki so potrjeno ekološkega izvora in so certificirane v skladu z»ECOCERT Cosmos«in»Nordic Swan Ecolabel«.

Zakaj so izdelki za nego kože Bambo Nature koži prijazni?

Naši izdelki za nego kože so skrbno zasnovani za občutljivo otroško kožo in ne vsebujejo sestavin, ki škodujejo vašemu dojenčku ali okolju. Naši izdelki za nego kože in za zaščito pred soncem imajo različne certifikate in lastnosti, več o vsakem posameznem izdelku pa lahko izveste tako, da si ogledate opis ob posameznem izdelku.

Ali vaši izdelki za nego kože vsebujejo okolju škodljive sestavine?

Naši izdelki za nego kože se ponašajo z znakom za okolje »Nordic Swan Ecolabel«. Organizacija, ki podeljuje znak za okolje »Nordic Swan Ecolabel« je ocenila vpliv izdelkov na okolje in postavila zahteve v vseh ustreznih fazah življenjskega cikla izdelkov – za dobro okolja, podnebja, ljudi in zemeljskih virov. Izdelki z znakom »Nordic Swan Ecolabel« izpolnjujejo stroge zahteve glede lastnosti kemikalij, ki bi lahko vplivale na okolje ali zdravje ljudi. Zahteve glede vpliva na okolje zajemajo:

  • biološko razgradljivost (kako se snovi razgradijo v naravi),
  • bioakumulacijo (kako se snovi kopičijo v živih organizmih in se tako ne izločajo znova),
  • strupenost za vodne organizme. 

Poleg tega podeljevalci znaka za okolje »Nordic Swan Ecolabel« postavijo zahteve za oblikovanje embalaže s poudarkom na omejevanju porabe materiala ter za oblikovanje embalaže, ki olajša recikliranje.

Ali vaši izdelki za nego kože vsebujejo palmovo olje?

Naši izdelki za nego kože vsebujejo palmovo olje, ki ima certifikat organizacije RSPO. To pomeni, da je bilo palmovo olje, uporabljeno v izdelku, pridobljeno v skladu s pravili RSPO*. 

*Kratica RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) pomeni okroglo mizo o trajnostnem palmovem olju, ki je globalna neprofitna organizacija. RSPO je razvil sklop okoljskih in družbenih meril, ki jih morajo podjetja izpolnjevati, da lahko proizvajajo certificirano trajnostno palmovo olje.

Zakaj vaši izdelki za nego kože niso 100 % ekološki?

Naši izdelki za nego kože ne morejo biti 100 % ekološki. To pa zato, ker je glavna sestavina treh naših izdelkov (losjon za telo, pomirjujoča krema ter gel za umivanje telesa in las) voda in voda ne more biti organska. 

Oljna kopel ne vsebuje vode, temveč certificirano biološko pridelano olje. Vsebnost organske snovi v teh štirih izdelkih se giblje med 20 in 70 %.

Kaj pomeni oznaka Vegan Society?

Izdelek pridobi oznako Vegan Society, če je v skladu s standardi, ki jih je določila organizacija Vegan Society. To pomeni, da ta izdelek ne sme vsebovati nobenih sestavin živalskega izvora in da niti izdelek niti njegove sestavine niso bili testirani na živalih. Oznaka Vegan Society se vsako leto obnavlja, da se tako zagotovi, da so izdelki še vedno v skladu s standardi. Preberite več o organizaciji Vegan Society in standardih za pridobitev te oznake na njihovem spletnem mestu.

Ali je vaša krema za zaščito pred soncem neškodljiva za življenje v morju?

Da, naša krema za zaščito pred soncem Bambo Nature ima logotip EcoSun Pass. EcoSun Pass je podjetje, ki izvaja okoljske ocene izdelkov za zaščito pred soncem. Izvajajo obsežne teste, s katerimi ocenjujejo sestavo teh izdelkov.
To pomeni, da je ta izdelek prijazen do življenja v morju in koral. Ta krema za zaščito pred soncem ne vsebuje kemikalij, ki bi lahko povzročile beljenje koral ter deformirale ali uničile koralne grebene ali morske ekosisteme.

Kaj pomeni logotip »ECOCERT Cosmos«?

»ECOCERT Cosmos«je prvi certifikacijski organ za naravne in certificirane organske kozmetične izdelke. Ta certifikat zagotavlja, da izdelki izpolnjujejo visoke okoljske standarde, ki veljajo za vse od sestavin do embalaže.Več o tem.

Zakaj vaša krema za zaščito pred soncem nima certifikata ECOCERT Cosmos?

ECOCERT Cosmos dovoljuje samo anorganske filtre v kremah za zaščito pred soncem, mi pa smo se odločili, da bomo uporabljali samo organske. 

Kakšna je razlika med organskimi in anorganskimi filtri?

Kreme za zaščito pred soncem so učinkovite zaradi sončnih filtrov, ki so v formuli.
Obstajata dve vrsti filtrov:
Organski filtri: sestavine, ki prodrejo v kožo in posrkajo energijo iz sončnih žarkov, da ti ne prodrejo v globlje plasti kože in povzročijo škodo. Organski filtri se vpijejo kot običajen losjon za kožo. Te filtre imenujemo tudi kemični filtri.
Anorganski filtri: običajno je to titanov dioksid, so pa tudi še drugi anorganski filtri. Anorganski filtri odbijajo žarke kot ogledalo in jim preprečujejo, da bi prodrli v kožo. Te filtre včasih imenujemo tudi fizični filtri, saj jih koža ne absorbira, ampak tvorijo plast na površini kože, zaradi česar je koža pogosto bela.

Vlažni čistilni robčki

Iz česa je narejena embalaža za robčke in kako jo odvržem med odpadke?

Naši vlažni robčki so pakirani v novi embalaži, kjer je količina plastične folije manjša za 20 %, plastični pokrov pa smo zamenjali s trdim pokrovom (odpiranje z lepilnim trakom). Embalažo robčkov je mogoče reciklirati in jo je treba reciklirati z drugimi odpadki iz plastike.