Kaj je močenje postelje in kako ga zdraviti?

Noben otrok se ne mara zbuditi v mokri postelji. Kljub temu je močenje postelje pogost pojav v številnih družinah po vsem svetu. Kot starši želimo otroku pomagati, da se čim hitreje znebi plenic, kadar pa traja dlje, kot smo pričakovali, nas lahko zajameta obup in nemoč.

Nočna enureza

Večina otrok približno do tretjega leta starosti že obvladuje dnevno uriniranje, pogosto pa traja malo dlje, da pridobijo nadzor nad odvajanjem urina ponoči. Če je otrok starejši od petih let in ponoči moči posteljo, zdravniki to imenujejo nočna enureza. Nočna enureza pomeni »nehoteno uhajanje urina ponoči«, znano tudi kot močenje postelje. Močenje postelje je zelo pogost pojav, ki prizadene otroke po vsem svetu.

Močenje postelje lahko razdelimo v dve kategoriji; primarno in sekundarno. Otroci v primarni kategoriji ponoči še niso bili suhi, medtem ko otrokom v sekundarni kategoriji ponoči nehoteno uhaja urin. Pogosto je tak otrok suh že več kot šest mesecev, potem pa nenadoma spet začne močiti posteljo.

Vzroki za močenje postelje

Sposobnost nadziranja mehurja se od otroka do otroka razlikuje, toda če je otrok starejši od 5 let in še vedno moči posteljo ponoči, to verjetno pomeni, da še ni razvil potrebnih veščin, da bi ponoči ostal suh. Običajno hormon ADH ledvicam sporoča, da je treba tvorjenje urina ponoči upočasniti. Nekateri otroci ne tvorijo dovolj tega hormona, kar pomeni, da njihove ledvice še naprej proizvajajo urin v enaki meri kot podnevi. To je lahko eden od razlogov za močenje postelje. Ko otrok raste, postopoma tvori več tega hormona, zaradi česar je močenje postelje manj pogosto in sčasoma popolnoma preneha. Vzrok za močenje postelje je lahko tudi psihosocialni stres, lahko pa ga povzročajo še fizične motnje, na primer presnovne motnje, kot je diabetes, zunanji pritisk na mehur zaradi zaprtja ali okužba sečil.

Ne glede na vzrok ni treba skrbeti. Vsak otrok se razvija na svoj način in s svojim tempom. Bodite potrpežljivi, podpirajte otroka in mu pomagajte, da bo ponoči suh in mu bo prijetno.

Kako se zdravi močenje postelje?

Večina otrok bo močenje postelje prerasla, ne da bi potrebovala kakršno koli zdravljenje. Staršem je včasih težko ugotoviti, ali je močenje postelje pri otroku nekaj, kar bo minilo samo od sebe, ali je potrebno zdravljenje. Način zdravljenja je vedno odvisen od osnovnega vzroka za močenje postelje. Zato je zelo pomembno, da vašega otroka pregleda zdravnik, ki se bo skupaj z vami odločil, katero zdravljenje bo najboljše za otroka oziroma ali je sploh potrebno. V mnogih primerih zdravljenje morda sploh ne bo potrebno.

Načini zdravljenja

Najpogostejša načina zdravljenja močenja postelje sta alarm za zbujanje ob močenju postelje in medicinsko zdravljenje. Alarm za zbujanje ob močenju postelje je posebna vrsta alarma, ki takoj zbudi otroka, ko zmoči posteljo. Ko se otrokov spanec prekine, so njegovi možgani prisiljeni nadzorovati mehur in tako preprečijo nadaljnje nesreče. Ta način je zelo učinkovit, vendar le, če je otrok pripravljen in motiviran, da preizkusi alarmno napravo.

Druga možnost zdravljenja je, da zdravnik predpiše zdravilo, imenovano dezmopresinijev acetat. Dezmopresinijev acetat je narejen iz hormona vazopresin in deluje tako, da zmanjšuje količino urina ponoči. Tableta z dezmopresinijevim acetatom se daje eno uro pred spanjem, in sicer krajši čas.

Kdaj ukrepati?

Zdravljenje se običajno začne pred začetkom šolanja. Približno v tej starosti je otrok običajno dovolj star in motiviran, da je zdravljenje lahko uspešno. Ali zdravljenje deluje, boste ugotovili hitro, saj se bosta otrokova samozavest in dobro počutje znatno izboljšala.

Če otrok ponoči moči posteljo, staršem vedno svetujemo, da obiščejo družinskega zdravnika. Zdravnik bo diagnosticiral vašega otroka in se z vami pogovoril o različnih vzrokih in možnostih zdravljenja.

V tem blogu preberite več o tem, kako lahko otroka podprete na najboljši način, ali si oglejte nočne hlačke Bambo Dreamy za prijetne in suhe noči.

Vir: Camilla Vogt Pedersen, mednarodna medicinska sestra, ABENA.

Pogosta vprašanja o močenju postelje

Zakaj moj otrok ponoči moči posteljo?

Veliko različnih razlogov je, zakaj otrok ponoči moči posteljo. Večji del otrok, ki ponoči močijo posteljo, lahko čez dan zlahka ostane suh, težave pa imajo s tem ponoči. Pogosto lahko to razložimo tako, da gre pri otroku za zamudo v razvoju. Ko otroci spijo, njihovi možgani težje zaznajo, da je mehur poln in da je čas, da se zbudijo in odidejo na stranišče. Toda brez skrbi, vaš otrok bo to veščino sčasoma razvil.

Ali bo močenje postelje sčasoma izzvenelo?

Da. Sčasoma bo vaš otrok najverjetneje prerasel močenje postelje. Približno 100 % vseh enoletnikov moči posteljo. Približno do petega leta starosti ta delež upade na okrog 15–25 %, ta delež pa se z vsakim naslednjim letom zmanjša še za 15 %. Do pubertete bo težave z močenjem postelje imel le še približno 1 % otrok.

Zakaj bi se morali zaradi močenja postelje posvetovati z družinskim zdravnikom?

Večina otrok, ki močijo posteljo, je zdravih. Družinski zdravnik pa naj vašega otroka vseeno pregleda, da ugotovi, ali je vzrok za močenje postelje kakšna zdravstvena težava. Zdravnik vam bo zastavil različna vprašanja o otrokovih dnevnih in nočnih navadah glede odvajanja urina in blata ter o uživanju tekočine. Opravil bo tudi zdravniški pregled in test urina in se prepričal, da ni okužbe ali diabetesa.

Ali moj otrok potrebuje nadaljnje testiranje?

V večini primerov ne. Družinski zdravnik se bo po pogovoru z vami in po pregledu otroka odločil, katere preiskave so potrebne, če sploh. Okoliščine, ko bo morda potrebnih več preiskav, so: kombinirano dnevno in nočno močenje, okužbe sečil, zaprtje in/ali nezgode z odvajanjem blata, težave s sečnim tokom in pretokom, nedavne nevrološke poškodbe ali podobno.

Ali so okužbe sečil pogoste pri otrocih?

Da, okužbe sečil so pogoste pri otrocih. Do sedmega leta starosti bo približno 8 % deklic in 2 % dečkov vsaj enkrat imelo okužbo sečil. V enem letu bo 12–30 % teh otrok imelo ponovno okužbo sečil.

Ali bo uporaba hlačk ali drugih izdelkov, podobnih plenicam, zavirala otrokov nadzor nad mehurjem?

Uporaba nočnih hlačk ne bo zavrla sposobnosti otroka, da bi obvladal mehur. Lahko pa pomagajo delno odpraviti stres zaradi močenja postelje tako pri otroku kot pri starših. Nočne hlačke tudi pomagajo, da je ponoči manj mokrih oblačil in posteljnine, ter otroku omogočijo varen in udoben spanec. In ko bo otrok pripravljen, nočne plenice ne bodo več potrebne.

Včasih nočne hlačke Bambo Dreamy puščajo – kaj bi lahko bilo narobe?

V večini primerov pride do puščanja, če se plenica ne prilega otroku. Mogoče ste jih oblekli narobe (glejte napis »ZADAJ« na hlačkah) ali pa so premajhne oziroma prevelike. Poskusite z manjšo ali večjo velikostjo in upoštevajte tudi vpojnost.

Kako preprečim, da bi moj otrok dobil okužbo sečil? Dober nasvet!

Otrok naj bo na stranišču sproščen in pomembno je, da ga ne priganjamo. Če se otroku preveč mudi, se mehur morda ne bo povsem izpraznil, zaradi česar se lahko razvijejo bakterije. Nekateri otroci radi odlašajo z odhodom na stranišče, ker »nimajo časa«. Otrok naj gre podnevi na stranišče na vsake 2–3 ure.

Če ima otrok drisko, je tveganje za okužbo sečil večje, saj je težko vzdrževati čistočo okrog zadnjične odprtine. Bakterije lahko potujejo navzgor skozi sečnico in povzročijo okužbo. Še posebej bodite pozorni na to, kako se obrišejo deklice. Deklice imajo kratko sečnico in po uriniranju se morajo obrisati od spredaj nazaj.

Pomembna je tudi prehrana. Priporočljivo je, da se otrok prehranjuje s hrano, ki je bogata z vlakninami, da se izogne zaprtju, saj mu lahko zaprtje oteži popolno praznjenje mehurja. Poskrbite tudi, da bo otrok čez dan pil veliko vode. To pomaga pri izpiranju mehurja.

Če greste plavat, otroka po plavanju takoj preoblecite v suha oblačila. Bakterije uspevajo v vlažnem in toplem okolju.

Izpostavljeno