Vprašanja in odgovori staršev

Lahko bi prebrali vse knjige, blogovske zapise in časopisne članke o starševstvu in otrocih, kar jih le najdete. Vseeno pa je najzabavnejše od vsega, ko otroci naredijo ali rečejo nekaj, česar preprosto ne pričakujete. Tako lahko odkrivate, kakšen je svet skozi njihove oči. Ugotovite, da pravzaprav lahko preživite tudi z zelo majhno količino spanca. In prav kmalu se vam bo začelo porajati TOLIKO neverjetnih in prisrčnih vprašanj, na katera ne boste znali odgovoriti. Pogovarjali smo se s tisoči staršev po vsem svetu in na enem mestu zbrali odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja.Ne najdete tega, kar iščete? Če vse drugo odpove, uporabite privzeti odgovor: »Sprosti se, zadihaj in preštej do 10. Odlično ti gre.«

Starši v pričakovanju

Na seznamu imamo toliko lepih imen za otroka! Kako naj izberem pravo ime ali vsaj zožim izbiro?

Izbrati ime za otroka ni preprosta naloga. Ali želite tradicionalno ali raje bolj nenavadno ime? Želite, da je ime tesno vezano na določen spol, ali nasprotno? Ime, ki je že prisotno v vaši družini, ali ne? Želite, da bo imel vaš otrok dve imeni? Poleg tega, da na spletu hitro preverite, ali mogoče to ime v zgodovini ni pripadalo kakšni drugi osebi, ki ima negativen sloves, je najpomembnejše vaše počutje v povezavi s konkretnim imenom. Ime izgovorite na glas, zapišite ga, omenjajte ga v pogovoru s partnerjem. Pravo ime bo prijetno zvenelo v vaših ušesih in vzbujalo tople občutke v vašem srcu. Včasih ni nič narobe, če z izbiro počakate in ime izberete šele ob srečanju s svojim otrokom.

Odpreti želim knjigo želja za svojega dojenčka. Kaj mi svetujete? Kaj bo moj novorojenček zares potreboval?

Odpirati knjigo želja je lahko prijetna izkušnja. Lahko pa je tudi precej naporno. Če ima izbrana trgovina že pripravljen seznam, lahko začnete z večjimi izdelki, kot je na primer pohištvo (zibelka, previjalna miza in gugalnik) ter oprema (avtosedež, voziček, stajica). Če ne veste, katero znamko izbrati, se posvetujte z drugimi mamicami, preberite spletne ocene ali obiščite trgovine, v katerih imajo razstavljene izdelke, da si lahko ogledate različne modele. Tako boste lahko pravočasno ugotovili, da je izbrani voziček pretežek za vsakdanjo uporabo ali prevelik za vaš avtomobil. Na koncu pa ne pozabite dodati na seznam tudi izdelkov za vsakdanjo uporabo, kot so pleničke in vlažni otroški robčki, ki vam bodo pozneje prišli še kako prav. Izkušene mamice vam bodo z veseljem podarile tudi nekaj takšnih praktičnih izdelkov za vsakodnevno uporabo.

Ali so vlažni otroški robčki primerni tudi za novorojenčke? Na katere sestavine moramo biti pozorni?

Otroški robčki so gotovo lahko primerni tudi za novorojenčke. Pomembno pa je, da izberemo prave. Nekateri namreč vsebujejo kemikalije, parfume, parabene in barvila, ki so lahko neprimerni za nežno kožo novorojenčkov. Parabeni lahko na primer učinkujejo enako kot hormoni in motijo razvoj kože. Parfumi, ki jih velikokrat na embalaži označijo kot »dišave«, lahko ravno tako dražijo občutljivo kožo. Najvarnejša izbira so: ekološki robčki, kot so Bambo Nature čistilni robčki, ki imajo zelo malo sestavin (manj kot jih je, bolje je) in ki vsebujejo snovi rastlinskega izvora (če niste prepričani, kakšna je sestava izdelka, obiščite spletno stran proizvajalca, na kateri boste našli dodatne informacije).

Ali moram pred rojstvom novorojenčka v celoti prilagoditi stanovanje za novega člana ali zadostuje, da to storim, ko dojenček začne plaziti?

Če imate čas in energijo, da bivalni prostor pripravite, še preden se dojenček rodi, to lahko storite. Če smo iskreni, večina staršev stanovanje začne prilagajati šele takrat, ko se dojenček začne sam premikati po prostoru. Kaj je treba storiti? Poskusite se spraviti na roke in kolena, tako boste dobili predstavo, kako prostor zgleda s perspektive vašega malčka. Nato odstranite vsakršno nevarnost in zavarujte območje, ki je na otrokovem dosegu. To vključuje na primer viseče prte, električne kable, vrvi od zaves in žaluzij, nezavarovane vtičnice, odklenjene omare, predale in hišne rastline.

Meša se mi zaradi vseh opravil, ki jih je treba še narediti, preden se moj dojenček rodi. Kako naj vse to naredim?

Trikrat globoko vdihnite – vse bo v redu! Vse, kar dojenček ob rojstvu zares potrebuje, je veliko ljubezni. Vse drugo lahko kupite ali pripravite pozneje, oziroma če je treba, prosite za pomoč nekoga drugega. Če imate prostor v skrinji, lahko skuhate malo več in ostanek zamrznete. Hkrati pa ima večina trgovin v svoji ponudbi kakovostno zamrznjeno zelenjavo, iz katere si lahko preprosto pripravite hitre obroke. Lahko bi rekli, da je najpomembnejša stvar, ki jo v tem trenutku lahko naredite, da prosite druge, da vam v prvih nekaj tednih po rojstvu dojenčka priskočijo na pomoč. Čeprav mogoče ne opravite vsega, kar je na seznamu, boste takrat lahko računali na prijatelje in družino, ki vam bodo pomagali s kuhanjem, čiščenje in z nakupovanjem. Vi boste ta čas lahko vso pozornost namenili svojemu dojenčku.

Želimo si, da pleničke prepuščajo zrak in da koža dojenčka lahko diha. Resnično pa ne želimo, da bi pleničke tudi sicer prepuščale in nudile pomanjkljivo zaščito. Kako lahko preprečimo prepuščanje pleničk?

Treba je poiskati ustreznovelikostpleničk. Preveč stisnjene ali nasprotno preveč ohlapne pleničke lahko vodijo v neželene prigode. Razpredelnice velikosti pleničke temeljijo na dojenčkovi teži, zato je dobro vedeti, koliko vaš dojenček tehta. (Če niste prepričani, stopite na tehtnico najprej z dojenčkom in nato sami; razlika predstavlja dojenčkovo težo.) Nekaj namigov glede izbire velikosti: prepuščanje na hrbtu in ob zapenjanju na dojenčkovih bokih pomeni, da ste izbrali premajhno pleničko. Prepuščanje ob strani in na splošno pretirana ohlapnost pomenita izbiro prevelike pleničke.

Želim, da moj dojenček pride v stik s čim manj kemikalijami, ampak ali so ekološke pleničke sploh lahko učinkovite?

Vsekakor. Zanesljive ekološke pleničke Bambo Nature so varne in tudi učinkovite. Računate lahko na najvišjo zaščito pred prepuščanjem. K učinkovitosti prispevajo lastnosti, kot so: vpojno trislojno jedro, premišljeni zaščitni elementi in elastični robovi, ki so prilagojeni tudi najaktivnejšim dojenčkom. Pleničke Bambo Nature so zelo učinkovite ne glede na to, da ne vsebujejo škodljivih kemikalij, parfumov in alergenov. In ne nazadnje ... Naše varne, ekološke pleničke za enkratno uporabo varno in naravno izpolnijo svoj namen.

Obstaja toliko različnih vrst pleničk. Kako naj izberem najboljše?

Na trgu je na voljo vrtoglavo število najrazličnejših možnosti. Veliko navadnih pleničk za enkratno uporabo vsebuje različne škodljive kemikalije, ki lahko dražijo dojenčkovo nežno kožo. Ekološke pleničke za enkratno uporabo, kot so Bambo Nature pleničke, ne vsebujejo nikakršnih škodljivih snovi, parfumov niti znanih alergenov (in poleg tega pleničke, proizvedene iz varnih in po navadi tudi trajnostnih materialov, prispevajo k varovanju in ohranjanju našega planeta). Seveda morajo biti pleničke tudi v resniciučinkovite. Pleničke Bambo Nature so oblikovane iz izjemno vpojnih materialov. Imajo elastične odprtine za nogice, kar zagotavlja neprepustnost.

Ali so pleničke za enkratno uporabo varna izbira za mojega dojenčka?

Prav gotovo – če izberete prave. Navadne pleničke za enkratno uporabo pogosto vsebujejo različne škodljive kemikalije, ki lahko dražijo dojenčkovo nežno kožo. Zato je pomembno, da izberete drugačno vrsto pleničk, to so pleničke brez kemikalij, parfumov in vseh znanih alergenov. Pleničke Bambo Nature vsebujejo le varne in do kože prijazne sestavine. Tako ste lahko prepričani, da ustrezno skrbite za zdravje in varnost svojega dojenčka. In še to, material, iz katerega so naše pleničke narejene, je proizveden trajnostno. Odločitev za naše pleničke je tudi odločitev za dobrobit našega planeta. Prava izbira koristi vsem.

Všeč nam je ideja, da bi pri negi dojenčka uporabljali samo ekološke izdelke. Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo naravne izdelke za nego dojenčka?

Razmišljate v pravi smeri. Vaš dojenček vam bo hvaležen. Do okolja prijazni proizvajalci, kot je Bambo Nature, uporabljajo naravne in trajnostne sestavine, ki poskrbijo za zdravje in varnost vaših otrok,ob tempa varujejo planet, ki jim ga bomo nekoč zapustili. Pozorno preberite označbe na embalaži in preučite spletne strani proizvajalcev. Tako boste lahko preverili, ali izdelki vsebujejo škodljive kemikalije, parfume, barvila ali znane alergene. Dodatno zagotovilo predstavljajo tudi certifikati zaupanja vrednih ekoloških ali zdravstvenih organizacij svetovnega dosega. Ti potrjujejo, da je proizvajalec zavezan uporabi kakovostnih naravnih sestavin.

Ali je varno telovaditi med nosečnostjo?

Vedno je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom. Če ste bili pred zanositvijo fizično aktivni, je zelo verjetno, da boste telovadbo lahko nadaljevali tudi med nosečnostjo. To je lahko zelo koristno za vasin tudiza vašega dojenčka. Raziskave so pokazale številne prednosti pri novorojenčkih, katerih mamice so med nosečnostjo telovadile, od bolj zdravega srca do hitrejšega razvoja možganov. Keglove vaje znajo biti izjemno koristne pred porodom, med njim in tudi po nosečnosti. Če ne veste, kaj morate storiti, vprašajte svojega zdravnika. Ne pozabite pa, da je sproščanje mišic medeničnega dna ravno tako pomembno kot njihova krepitev. Nekaj opozoril: izogibajte se športnim dejavnostim, ki temeljijo na ravnotežju (kolesarjenje, smučanje), v tretjem trimesečju se izognite vajam, pri katerih ležite na hrbtu (teža otroka namreč lahko pripelje do zmanjšanja pretoka krvi). Vedno aktivnosti nemudoma prenehajte, če postanete omotični ali začutite slabost. Če pa se med svojo najljubšo športno aktivnostjo naenkrat ne počutite v svoji koži, je to nekaj povsem naravnega. Bodite pripravljeni v tem času poskusiti nove oblike vadbe. Ko si bo vaše telo po rojstvu otroka ponovno opomoglo, se boste lahko vrnili k prejšnjim aktivnostim. 

Kaj naj gre v torbo, ki jo bom vzela s seboj v porodnišnico? Želim biti pripravljena!

Odlično je, da razmišljate vnaprej. Pametno je torbo pripraviti približno en mesec pred predvidenim datumom poroda. Priporočamo, da vanjo spravite naslednje stvari: jutranjo haljo, spalno srajco, copate in spodnje perilo (če se želite izogniti uporabi bolnišniške srajce, nogavic in spodnjega perila). Pripravite tudi oblačila, v katerih bo vaš novorojenček odšel domov, in ne pozabite nedrčka za dojenje za vaše občutljive dojke. Če boste v porodnišnici ostali nekoliko dlje, boste potrebovali tudi ohlapna/nosečniška oblačila za čas tik po porodu. Oprijeta oblačila v tem času niso priporočljiva. Ne pozabite vzeti tudi dodatne torbice (za darila, ki jih boste dobili od obiskovalcev, in brezplačne vzorce izdelkov, ki jih prejmete v porodnišnici) in vse potrebne dokumente. Ravno tako ne pozabite v svoj avtomobil namestiti ustreznega avtosedeža, primernega za novorojenčka. 

Kar naprej slišim, da nosečnice pogoste zagrabi tako imenovano »gnezdenje«. Kaj točno je to?

Predstavite si ptičjo mamico v pričakovanju, ki kar naprej leta sem in tja. Nabira vejice in liste ter pripravlja gnezdo za ptičje mladiče. »Gnezdenje« se nanaša na podobne aktivnosti človeških mamic v pričakovanju pred prihodom njihovih dojenčkov, torej nakupovanje potrebščin za nego novorojenčka, priprava kotička za novega člana in preučevanje poučne literature o negi dojenčkov. Ko se bliža datum poroda, ste najverjetneje zaposleni prav s tovrstnimi opravili. Ampak ne skrbite, čeprav ne boste uspeli vse stoodstotno pripraviti, bo z vašim novorojenčkov vse v redu, saj za pomoč lahko prosite tudi družino, prijatelje ali sosede.

Mislim, da so moji možgani pod vplivom nosečnosti. Ali je to sploh mogoče?

Vsekakor je mogoče. Velikokrat slišimo simpatične zgodbe o tem, kako so mamice v pričakovanju lahko pozabljive in živijo v svojem svetu. Raziskave sicer niso potrdile, da bi med nosečnostjo prihajalo do kakršnih koli zaznavnih motenj, ampak to še ne pomeni, da si svoje počutje mamice v pričakovanju preprosto izmišljujejo. Najverjetneje ste zaposlene s številnimi pripravami na novega člana, malce pod pritiskom zaradi pričakovanja in vam poleg tega še primanjkuje spanja, kar je posledica fizičnega nelagodja. Omenjeni faktorji lahko pri nekaterih gotovo prispevajo k pomanjkanju zbranosti in h kratkoročni izgubi spomina. In dejansko obstajajo dokazi o tem, da se ženski možgani v resnici nekolikoprilagajajospremembam, čeprav mogoče ne ravno na način, ki bo spodbujal pozabljivost. Nedavna raziskava je pripeljala do zaključkov, da nosečnost vpliva na področja v možganih, ki so zadolžena za sočutnost. To v nadaljevanju lahko pripomore k temu, da mlade mamice bolje dojemajo želje in potrebe novorojenčkov.

Zdaj sem v tretjem trimesečju, kar mi povzroča veliko neudobja. Kaj lahko naredim, da bi se počutila nekoliko bolje?

Gotovo ni preprosto nositi vse te dodatne teže. Mogoče imate bolečine v hrbtu, ker trebušček potiska hrbtenico v nenavaden položaj, pritiska na notranje organe ter na vaše vene in arterije. Za lajšanje neudobja lahko uporabite grelno blazino ali hladen obkladek, ki ju prislonite na spodnji del hrbta. Lahko uporabite tudi kombinacijo obojega. Pomaga vam lahko tudi nežna masaža. Če imate ponoči težave s spancem, lahko poskusite blazino za nosečnice ali ustrezno namestitev navadnih blazin (ne pozabite eno blazino položiti med vaša kolena). Nekaterim ženskam proti koncu nosečnosti ustreza spanje v naslanjaču. K lajšanju bolečin pripomoreta tudi nežno raztezanje in sproščanje. Prisluhnite svojemu telesu in se o morebitnih rešitvah pogovorite s svojim zdravnikom.

Mladi starši

V družini imamo veliko težav z alergijami. Kaj lahko naredim, da se alergije ne bi pojavile tudi pri dojenčku?

Vsekakor za oseben nasvet vprašajte svojega pediatra. Sicer strokovnjaki priporočajo dojenje vsaj od štiri do šest mesecev, kar lahko pripomore k zaščiti pred nekaterimi vrstami alergij in ekcema. Če dojenje ni mogoče, uporabite hipoalergeno formulo, ki lahko ustrezno ščiti otroke, nagnjene k alergijam. Če se v vaši družini pojavlja alergija na določene vrste hrane, povprašajte zdravnika, kdaj je priporočljivo te vrste hrane uvajati pri dojenčku. In ne nazadnje, uporabite izdelke za nego kože, kot so tisti iz linije Bambo Nature 0 %, ki so potrjeno varni in ne vsebujejo škodljivih kemikalij, parfumov, barvil niti znanih alergenov. Tako lahko zmanjšate možnost pojavitve vnetja na dojenčkovi občutljivi koži.

Kako pogosto je treba dojenčka kopati?

Dojenčka ni treba kopati vsak dan. Novorojenčki se ne umažejo tako hitro (dokler se ne začnejo sami premikati po prostoru). Prepogosto kopanje lahko izsuši njihovo kožo. Kopanje vsakih nekaj dni zadostuje, če poskrbite, da določene predele pogosteje očistite. Predel, ki ga prekriva plenička, očistite pri vsakem previjanju. Pred spanjem operite dojenčkov obraz (še posebej usta), vrat in rokice s pomočjo mokre krpice. Za kopanje novorojenčka uporabite nežne izdelke, kot je Bambo Nature Bath Buddy Hair & Body Wash za telo in lase, ki je prilagojen nežni koži dojenčkov in ne vsebuje parfumov, parabenov niti barvil.

Občutek imam, da moj dojenček ves čas samo joka. Kako naj ugotovim, ali jok povzročajo trebušni krči oziroma kolike?

Čeprav ni prijetno, je jokanje nekaj normalnega, saj je edini način novorojenčkove komunikacije. Mogoče boste morali večkrat poskusiti, preden ugotovite, kaj vam vaš dojenček skuša povedati. Mogoče pravi: »Nahrani me, želim biti v tvojem naročju, zamenjaj mi pleničko ali rad bi spal.« Če pa dojenček neprenehoma joka in ga nič ne more potolažiti, gre lahko za trebušne krče oziroma kolike. O krčih govorimo, ko jok traja vsaj tri ure dnevno po tri dni tedensko in se takšno stanje nadaljuje tri ali več tednov. Nihče pravzaprav ne ve, kaj povzroča takšno stanje. Dejstvo je, da pri treh ali štirih mesecih mine. Če vas skrbi, se pogovorite s pediatrom.

Kakšna je razlika med suho kožo in ekcemom pri dojenčku? Kako lahko negujem takšno kožo?

Težave s suho kožo ali z ekcemom je včasih težko ločiti, obstaja pa nekaj pokazateljev, ki nam lahko pomagajo. Do nastanka suhe kože, ki je izsušena in razpokana, prihaja v večini primerov pozimi. Pri ekcemu gre za reakcijo imunskega sistema na različne dražljaje, kot so lahko: izsušenost, toplota, potenje in kemične snovi v losjonih in različnih milih. Med simptome sodijo neenakomerna rdečina, zadebeljena, srbeča in občutljiva koža. Pri dojenčkih se ekcem pogosto pojavi na obrazu in lasišču ter v pregibih kolen in komolcev. Velikokrat se pojavlja v družinah, v katerih so prisotne tudi alergije in astma. Za preprečevanje izbruhov ekcema je treba kožo redno vlažiti, še posebej po kopanju, in uporabljati do kože prijazne izdelke, kot so izdelki Bambo Nature, ki so ekološki in ne vsebujejo škodljivih kemikalij, parfumov, barvil ali znanih alergenov. Več informacij o zdravljenju lahko dobite pri svojem pediatru.

Kako lahko pri negi uporabljam olje za dojenčke?

Poskrbite za kožo svojega dojenčka in vodi za kopanje dodajte olje za dojenčke. Lahko ga po kopanju nežno vtrete v njegovo kožo ali dojenčka nežno masirate za sprostitev. Oboževal bo tesen telesni stik z vami, dodatek olja bo pripomogel k enkratni izkušnji. Ta čudoviti ritual vam lahko pomaga povezati se z dojenčkom in vaju oba pomirja. Uporabite olje Bambo Nature 0% Bath Oil, ki je varno in dojenčkovi koži prijazno. Narejeno je iz naravnih in trajnostno pridobljenih sestavin brez parfumov, parabenov in barvil. Nežno poskrbi za dojenčkovo kožo ter jo nahrani.

Mislim, da ima moj dojenček temenice. Kako lahko ugotovim, ali je to res, in kaj lahko naredim?

Temenice so pogost pojav, ki vodi v mastne, rumene in v luskave obloge na lasišču novorojenčka. Temenice niso nalezljivo, dojenčku ne škodijo in niso znak pomanjkljive higiene. V resnici nihče ne ve, kaj je vzrok. Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko vodijo v kopičenje mastnih oblog na lasišču. Temenice v večini primerov v nekaj mesecih same izginejo. Če želite odstraniti rumene luske, priporočamo, da storite naslednje: nežno vtrite olje za dojenčke v otrokovo lasišče; tako se luske zmehčajo. (Olje Bambo Nature 0 % Bath Oil s svojo nežno in hranilno formulo ne vsebuje dodanih parfumov, parabenov niti barvil.) Počakajte nekaj minut, nato uporabite krtačko z nežnimi ščetinami, s katerimi boste odstranili luske. Nato kot po navadi umijte dojenčkove laske, uporabite nežen šampon, kot je naš 0 % Hair & Body Wash. Da bi preprečili ponovno kopičenje lusk na lasišču, lase umivajte vsakih nekaj dni.

Moj dojenček sovraži menjavo pleničk. Kako mu lahko pomagam?

Vaš dojenček se prav gotovo bolje počuti v topli odeji ali vašem naročju, kot če mora biti izpostavljen hladnemu zraku. Menjava pleničk bo postala prijetnejša, če dojenčka skušate zamotiti. Poskusite naslednje: nad previjalno mizo obesite vrtiljak, dojenčku ponudite majhno igračo, s katero naj se igra med previjanjem, dojenčka zabavajte z mimiko obraza ali mu zapojte posebno pesem. Lahko tudi nalepite slike družinskih članov na zid ob dojenčkovi glavi.

Plenični izpuščaj mojega dojenčka postaja vse bolj izrazit. Pomagajte mi!

Noben od staršev si ne želi pod pleničko najti rdeče in vnete kože. Plenični izpuščaj se pojavi razmeroma pogosto prav zaradi prekomerne vlage v tem predelu, ki lahko povzroči vneto kožo. Stanje kože lahko poskusite izboljšati, če pri vsaki menjavi pleničke postopate po naslednjih navodilih: uporabite nežne otroške robčke, kot so Bambo Nature Wet Wipes, in kožo nežno osušite oziroma pustite, da se sama posuši.  Nato nanesite zadostno plast kreme, da bo koža zaščitena. Krema za telo Bambo Nature 0 % je dermatološko testirana ter vsebuje naravne in organske sestavine, ki kožo ščitijo pred prekomerno vlago. Ne nazadnje pa naj prileganje nove pleničke ne bo pretesno. Če se stanje vnetja ne izboljša v nekaj dneh oziroma če se pojavijo mehurji ali rane, pokličite svojega pediatra.

Kako naj se prepričam, da moj novorojenček dobi dovolj materinega mleka oziroma mlečne formule? Kako pogosto naj dojenčka hranim?

Dokaz je v plenički. Če vaš dojenček polula šest ali več pleničk dnevno, najverjetneje dobiva dovolj hrane. Drug pokazatelj je tudi pridobivanje na teži. V prvem tednu mogoče dojenček izgubi nekaj deset gramov. Ob koncu drugega tedna bi moral izgubljeno težo ponovno pridobiti in pozneje vztrajno pridobivati na teži. Dobro nahranjen dojenček je nekaj ur po hranjenju videti zadovoljen. Če dojite, lahko svojega dojenčka nahranite med osem in dvanajstkrat v 24 urah. Če uporabljate mlečno formulo, je tako, da ob koncu prvega meseca življenja večina dojenčkov popije približno 110 ml mleka med enim hranjenjem. Če vas skrbi prehranjevanje vašega dojenčka, se pogovorite s svojim pediatrom.

Moj dojenček ima precej težav z vetrovi. Kako lahko pomagam dojenčku s podiranjem kupčka po hranjenju?

Znano je, da imajo novorojenčki pogosto težave z vetrovi. To ni nič presenetljivega, saj jih hranimo izjemno pogosto. Naj dojenček podre kupčka vsakič, ko spije od 60 do 90 ml mleka (če ga hranite po steklenički), oziroma takrat, ko pri dojenju zamenjate dojki (če ga dojite). Priporočljiva sta dva položaja za podiranje kupčka, in sicer način čez ramo (dojenčka obrnemo nazaj in ga držimo v pokončnem položaju) in način podiranja kupčka v naročju (dojenčka posedemo tako, da sloni rahlo naprej, z eno roko nudimo oporo njegovi glavici).  Dojenčka nekaj trenutkov zelo nežno božamo po hrbtu. Lahko tudi poskušate masirati dojenčkov trebušček (z nežnimi gibi v smeri urnega kazalca) ali njegove nogice nežno premikate, kot bi vozil kolo, da omilite težave z vetrovi.

Ali je varno za nego novorojenčkove kože uporabljati losjon? Kateri losjon je najboljši za nego mojega dojenčka?

Ker se dojenček šele prilagaja na zunanji svet, se njegova koža pogosto začne lupiti. To dojenčka sicer sploh ne moti, če pa vseeno želite izboljšati videz njegove kože, lahko takoj po prihodu iz porodnišnice začnete uporabljati primeren losjon. Ta mora vsebovati nežno formulo. Primeren je na primer izdelek Bambo Nature 0 % Body Lotion, ki vsebuje izključno do kože prijazne sestavine. Je dermatološko testiran in vsebuje čiste, naravne in organske sestavine – obenem pa nič parfumov, parabenov niti barvil. Losjon 0 % Body Lotion je certificiran kot do okolja prijazen. Tako kot je varen za vašega dojenčka, je tudi prijazen do okolja.

Priznam: v življenju še nisem previjala dojenčka! Kaj moram vedeti o menjavi pleničk?

Menjava pleničk ni tako grozna, kot si mislite. V resnici ni tako hudo. Treba pa je imeti v spominu nekaj stvari: preden začnete, pripravite vse pripomočke, da vam potem ni treba pustiti dojenčka brez nadzora na previjalni mizi. Če previjate punčko, se je treba pri čiščenju pomikati od spredaj nazaj, da preprečimo širjenje bakterij. (Ne pozabite natančno očistiti tudi predelov med nagubano kožo.) Pri menjavi pleničke vedno uporabite kremo za plenice, da preprečite plenični izpuščaj. In še najpomembneje: »Vaja dela mojstra!« In ker dojenček porabi do deset pleničk dnevno (!), boste zadevo hitro osvojili.

Zdi se, da novorojenček ves čas samo spi. Koliko spanja dojenček pravzaprav potrebuje?

Veliko! Novorojenčki lahko prespijo tudi 17 ur dnevno. Spanec potrebujejo za hitro rast in razvoj. Vsekakor pa ne spijo v enem kosu. Ker je dojenčkov želodček tako droben (približno tako velik kot dojenčkova pest), je v prvih nekaj mesecih pogosto hranjenje zelo pomembno. Zato se tudi dojenček ponoči večkrat zbudi. Poleg tega pa tekom dneva tudi od trikrat do štirikrat zaspi. Ko je dojenček star od štiri do dvanajst mesecev, potrebuje dnevno skupaj od dvanajst do šestnajst ur spanja, kar vključuje dva ali tri obroke spanja čez dan.

Utapljam se v stvareh za dojenčka! Imate kak nasvet, kako lahko pospravim vse igrače, oblačila in pripomočke?

Da preprečimo nered, je potrebno, da ima vsaka stvar svoje mesto. Kupite košarice, v katere boste shranili majhne stvari, kot so nogavičke in slinčki. Košarice postavite na police ali v predale. Oblačila lahko bolje pospravite, če uporabite omaro za obešanje z dvojno palico ter obesite zgornji in spodnji del, ki spadata skupaj, na en obešalnik. Tako boste lahko na hitro vzeli vse naenkrat. Uporabite tudi organizator stekleničk in pleničk. Določiti stvarem njihovo mesto je samo prvi korak. Da premagate nered, morate poleg tega vsak dan nameniti približno 10 minut temu, da stvari vrnete na njihovo mesto. Tako boste preprečili katastrofo.

Malo me skrbi, kdaj in kako dojenčka prvič peljati ven. Imate kak nasvet?

Uživajte! Po nekem času, ki ga z dojenčkom preživite samo doma, je lahko sprehod prijetno razvedrilo za oba. Vsekakor se je treba ustrezno pripraviti. Začnite počasi. Najprej se lahko sprehodite do najbližjega parka ali trgovine (zunaj časa, ko je največja gneča, saj ni treba, da si zadevo dodatno otežujete.) Vzemite pleničke, robčke, rezervna oblačila za dojenčka in majico zase (za vsak primer), stekleničko in mlečno formulo (če dojenčka hranite po steklenički) in plastične vrečke (za umazane pleničke in oblačila). Če se odpravljate v kavarno ali restavracijo, preverite, ali imajo dovolj prostora za vozičke. Edino opozorilo za varnost dojenčka je: prvih šest tednov pazite, da vaš otrok ne pride v stik z neznanci (tako ga obvarujete stika z ljudmi, ki bi bili mogoče lahko bolni). Če se srečujete s prijatelji, jih prosite, da naj si umijejo roke, preden dojenčka vzamejo v naročje.

Potrebujem več spanja. Zares nujno! Kako lahko pomagam dojenčku, da bi ponoči bolje spal?

Zdržite še malo! Novorojenčki se zbujajo vsakih nekaj ur, ker imajo zelo droben želodček in potrebujejo pogoste in majhne obroke. Pri starosti od tri do šest mesecev pa veliko dojenčkov že prespi tudi do osem ur na noč. Nekaj koristnih nasvetov: poskusite dojenčka poviti v štručko (tako se bo počutil podobno kot v maternici), vzpostavite rutino pred spanjem (nekaj tako preprostega, kot je zgodbica med hranjenjem, lahko dojenčku pomaga ugotoviti, da se bliža čas za spanje) in uporabljajte čim bolj vpojne pleničke, kot so trislojne pleničke Bambo Nature. Tako lahko preprečite prepuščanje, ki bi lahko zbudilo vašega dojenčka.

Ali bo moje telo kljub porodu lahko še kdaj videti enako kot prej? Prosim, bodite iskreni.

To je težko vprašanje. Vsaka mamica je drugačna. Zdi se, da so nekateri že takoj po porodu videti enako kot prej (sploh če pogledamo znane osebnosti). Ampak v resničnem življenju, ko nimamo vedno na voljo varuške, osebnega trenerja in kuharja, ni tako preprosto. Trebušček ostaja še nekaj časa po porodu, maternica potrebuje od šest do osem tednov, da se vrne v prvotno velikost. Ko je telo pripravljeno na telovadbo, priporočamo vaje za krepitev mišic, ki krepijo jedro. Izbočen trebušček je lahko trdovraten in ostaja tudi nekaj mesecev. Ne pozabite, da ste potrebovali devet mesecev za pridobitev vse te teže. Zato je logično, da boste enako dolgo ali še nekoliko dlje potrebovali, da težo izgubite, saj imate ob vsem tem še nalogo, da skrbite za dojenčka.

Kako lahko ugotovim, ali moj dojenček nosi pravo velikost pleničk? Kako lahko to preverim?

Večina razpredelnic velikosti temelji na teži. Ker pa niso vsi dojenčki enaki, lahko postane zadeva nekoliko zapletenejša. Kaj morate storiti? Uporabite pleničke, pri katerih se velikosti glede na težo nekoliko prekrivajo, kot pri pleničkah Bambo Natureo. Naše pleničke izboljšujemo že prek 30 let tudi s pomočjo povratne informacije, ki jo dobivamo od številnih staršev. Če je vaš dojenček nekje med dvema velikostma, uporabite manjšo pleničko, če je dojenček dolg in vitek. Večjo velikost uporabite, če je dojenček manjši in nekoliko bolj čokate postave. Če še vedno ne veste, katero velikost pleničke izbrati, pokličite na tel. št. 031 399 669. Z veseljem vam bomo pomagali!

Kako na najboljši način preprečiti iztekanja?

Naše pleničke izpopolnjujemo že več kot 40 let. Vse z namenom, da vam zagotovimo vrhunsko zaščito pred iztekanjem. Vendar če želite, da bodo pleničke služile svojemu namenu, morate upoštevati tri pomembne stvari: 1) izberite ustrezno velikost, 2) poskrbite za tesno prileganje in 3) izberite ustrezno pleničko glede na uporabo.

 

Velikost:

 

Velikost je ključnega pomena za preprečevanje iztekanj. Telesna teža in anatomija otrok se razlikujeta, zato se kot smernice uporabljajo velikosti, navedene na embalaži pleničk Bambo Nature. Če je vaš otrok ravno med dvema velikostma, v primeru, da je otrok visok in ima manjšo telesno težo, izberite manjšo velikost. Če je otrok nizek in ima večjo telesno težo pa izberite večjo velikost. V kolikor pride do ponavljajočih se iztekanj, npr. ponoči, je morda potrebna večja moč vpijanja. Poskusite uporabljati večjo velikost, a se prepričajte, da nameščena plenička ni preohlapna. Priporočamo, da otrok ponoči uporablja običajne pleničke, saj jih je mogoče prilagoditi in tako zagotoviti tesnejše prileganje za popolno zaščito ponoči. Če otrok spije veliko tekočine pred spanjem ali je med spanjem zelo aktiven, lahko uporabite tudi pleničke, ki so posebej zasnovane za zaščito ponoči, npr. naše nočne hlačke Bambo Dreamy.

 

Tesno prileganje:

 

Običajne pleničke:

Tesno, a prožno prileganje pleničke zagotavlja popolno obdajanje otrokovega telesa, kar zmanjšuje tveganje za iztekanje. Prepričajte se, da plenička ni pretesna ali preohlapna. Če ima otrok rdeče sledi okoli stegen, ko menjate pleničko, ste jo namestili pretesno.

 

Vpojne hlačne pleničke: 

So popolna izbira za dnevne dejavnosti in otrok jih lahko enostavno obleče ali sleče. Vpojnih hlačnih pleničk ni mogoče zategniti z elastičnimi pasovi kot običajnih pleničk, zato je pomembno, da izberete velikost, ki zagotavlja tesno prileganje in zadostno moč vpijanja. Uporabite vodnik za velikost na embalažah ali preizkusite različne velikosti, da lahko najdete pravi izdelek. 

 

Uporaba: 

 

Običajne pleničke:

Pred namestitvijo pleničke se prepričajte, da so pregrade za preprečevanje iztekanja pokončne. Včasih jih je namreč treba poravnati, preden namestite pleničko. Prav tako se prepričajte, da so odprtine za nogice lepo nameščene okoli nog in zadnjice otroka. Dodaten nasvet: Pri fantkih se prepričajte, da je spolovilo usmerjeno navzdol, preden namestite pleničko (to velja tudi za hlačne pleničke). V nasprotnem primeru lahko urinira v zgornjo plast ali ob straneh.

Vpojne hlačne pleničke:

So popolna izbira za malčke, ki se privajajo na kahlico, saj jih je mogoče enostavno obleči in sleči podobno kot običajno spodnje perilo. Vedno preverite, ali so odprtine za nogice lepo nameščene okoli nog in zadnjice otroka. 

 

Izkušeni starši vedo, da je skoraj nemogoče 100-% preprečiti iztekanje. Skoraj gotovo pride do »vmesnih obdobij«, v katerih je otrok ravno med dvema velikostma ali situacij, ko pleničko preprosto napačno namestite. Vendar, ob upoštevanju navedenih nasvetov, bo najverjetneje prišlo do manj iztekanj.

Moj novorojenček ima tako nežno »dojenčkasto« kožo. Kako naj ustrezno negujem tako občutljivo kožo?

Trik za ohranjanje dojenčkove kože, tako mehke in gladke, je, da uporabljate izdelke, ki so varni za kožo. Preverite, ali so sestavine laboratorijsko testirane in primerne za občutljivo kožo novorojenčkov. Bambo Nature je predan razvoju izdelkov za nego kože, ki bodo zares varni za zdravje naših najmlajših.To pomeni, da naš izdelek za umivanje telesa in las, olje za kopanje, krema, losjon in krema za zaščito pred soncem ne vsebujejo škodljivih kemikalij, parfumov, barvil niti znanih alergenov.

Ali mora moj dojenček uporabljati posebno kremo za zaščito pred soncem?

Odvisno.Koža dojenčkov ni še tako zrela in zavzema večjo površino glede na telesno težo, kot pri odraslih. Zato je dojenček bolj izpostavljen morebitnim kemikalijam, vsebovanim v kremi za zaščito pred soncem.Krema za sončenje, ki sicer ni namenjena izključno dojenčkom, a je primerna za občutljivo kožo, je lahko dobra izbira.Če želite biti prepričani, da ste izbrali formulo, ki je resnično varna za vašega dojenčka, uporabite kremo na osnovi mineralov, kot je Bambo Nature’s 0 % Sunscreen, ki vsebuje izključno do kože prijazne in trajnostno pridobljene sestavine.Krema ima zaščitni faktor 30, je vodoodporna in ščiti pred škodljivim delovanjem UVA- pa tudi UVB-žarkov.To pomeni, da je varnainučinkovita. Odlična izbira za nekaj sončnih užitkov. [Opomba:Dojenčki, mlajši od šestih mesecev, morajo ostajati v senci, kadar koli je to mogoče.

Kaj se zgodi, če otrok nenamerno zaužije super vpojne polimere (SAP)?

Super vpojni polimeri (SAP) so surovina v vpojnem jedru pleničke. Ko vpije tekočino, je ta videti kot kroglice, podobne gelu. SAP ne vsebuje škodljivih snovi, naše pleničke so tudi dermatološko testirane, imajo ekološko oznako »Nordic Swan Ecolabel«, priporoča jih tudi Združenje za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic«.

 

Če na otrokovi koži opazite snov, podobno gelu, naj vas ne skrbi. Gre za SAP iz podloge pleničke in lahko ga preprosto odstranite tako, da otrokovo kožo obrišete z mehko suho krpo.

 

V kolikor veste ali predvidevate, da je otrok zaužil SAP – tudi če gre le za manjše količine – nemudoma izperite otrokova usta in poiščite zdravniško pomoč, da zdravnik otroka preventivno pregleda.

Zelo je vroče. Kaj naj naredim, da bo otroku udobno?

Dojenčki ne morejo uravnavati telesne temperature na enak način kot odrasli. Ko je zelo vroče, lahko dojenčke in otroke dobro ohladimo v otroškem bazenčku; bazenček postavite v senco in bodite ves čas zraven, ko se otroci igrajo v vodi.
Čez dan otroško sobo ohladite tako, da zagrnete zavese ali zaprete žaluzije. Sobo zračite samo zgodaj zjutraj ali zvečer, vendar naj bodo okna zaprta, medtem ko otrok spi, da ne bi bilo prepiha.  Strokovnjaki na splošno priporočajo idealno sobno temperaturo nekje med 20 in 22 stopinj Celzija. Prav tako je dobro, da otroci med spanjem niso preveč oblečeni in pokriti, uporabljajte pa samo naravne tkanine, kot je bombaž. Opazujte svojega otroka in prisluhnite intuiciji – ali se vaš dojenček ponoči razkrije in ali je vroč, ko se zbudi? Razmislite, da otroka sploh ne bi pokrili, na sebi pa naj ima samo pleničko. Ponoči lahko v otroški sobi uporabite tudi ventilator, da bo zrak krožil, vendar ga usmerite stran od otroka, da ne bo na prepihu.
S termometrom v otroški sobi boste z lahkoto spremljali temperaturo. 

Kako naj zaščitim otroka na soncu?

Dojenčke, mlajše od 6 mesecev, je treba imeti v senci in jih sploh ne izpostavljati neposredni sončni svetlobi. Njihova koža je preobčutljiva in še ne vsebuje dovolj melanina; melanin je pigment, ki daje lasem in očem barvo in zagotavlja določeno zaščito pred sončnimi žarki. 
Tudi starejše otroke ne smemo izpostavljati soncu, še posebej med 11. in 15. uro, ko je sonce najmočnejše. Ko greste ven, na otroški voziček namestite senčnik, otroku nadenite klobuček s širokimi krajci, da mu zaščiti glavo in vrat pred soncem, in pokrijte izpostavljeno kožo z oblačili, po možnosti z zračnimi oblačili iz naravnih tkanin, kot je bombaž.

Kakšno kremo za zaščito pred soncem in kakšen zaščitni faktor naj uporabim za svojega otroka?

Izberite kremo za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem najmanj 30 in se prepričajte, da krema ščiti pred žarki UVA in UVB. Poiščite kremo za zaščito pred soncem, izdelano posebej za dojenčke in otroke, ali bodite pozorni na certifikate, kot sta Nordic Swan Ecolabel in Asthma Allergy Nordic; manj verjetno je, da bodo te kreme vsebovale dodatke, dišave in barvila, ki bi lahko dražili kožo. Naša krema za zaščito pred soncem Bambo Nature izpolnjuje vse te zahteve in je popolnoma varna za uporabo za vso družino. 
Ne pozabite redno nanašati kreme za zaščito pred soncem (ena dlan za celotno telo), še posebej, če se otrok kopa v morju ali v bazenu. Z vodoodporno kremo za zaščito pred soncem se lahko otrok kopa 40 minut, pa se zaščita ne bo izprala, po 40 minutah pa je zaščita zmanjšana na približno 50 %. Za optimalno zaščito pred sončnimi opeklinami in UV-žarki morate kremo za zaščito pred soncem nanesti vsake dve uri.

Koliko kreme za zaščito pred soncem naj uporabim?

Pri nanašanju kreme za zaščito pred soncem je ena najpogostejših napak, da je ne nanesemo dovolj. Na splošno je priporočljivo uporabiti toliko kreme, kot je velikost dlani, da prekrije celotno telo, in to velja tako za otroke kot za odrasle. 

Kakšna je razlika med kremo za zaščito pred soncem in losjonom za sončenje in kaj naj izberem za svojega otroka?

Glavna razlika med kremo za zaščito pred soncem in losjonom za sončenje je v teksturi. Krema za zaščito pred soncem je gostejša in ima pogosto višjo vsebnost lipidov. Losjon za sončenje je ponavadi manj masten in ne tako gost. 
Med obema ni jasnega zmagovalca, saj ni razlike v faktorju zaščite pred soncem; ZF30 je ZF30. Toda če ne uporabljamo dovolj sredstva za zaščito pred soncem, lahko dobimo opekline od sonca; pri uporabi losjona je tudi težje nadzorovati natančno količino, še posebej, če uporabljamo redki losjon v razpršilu. Gre torej za izbiro, kaj imate raje, vendar pazite, da uporabite pravo količino kreme ali losjona (1 dlan za celotno telo), in če ste v dvomih, uporabite raje več, ne manj.

Kako naj poskrbim, da bo moj otrok v toplem vremenu dobil dovolj tekočin?

Dojenčki in majhni otroci se lahko slabo počutijo, ko je zelo vroče. Še posebej so nagnjeni k vročinskim udarom in dehidraciji.
Pri dojenju in hranjenju po steklenički dojenčkov do 6 meseca ni treba dodajati nobene tekočine poleg materinega mleka oziroma mlečne formule, lahko pa da bodo v vročini dojenčki popili več kot običajno. Ko otrok začne jesti trdo hrano, mu ob obrokih ponudite vodo, pa tudi med obroki imejte vodo pri roki, kadar je zelo vroče. Vendar bo otrokov glavni vir tekočine do napolnjenih 12 mesecev še vedno materino mleko ali mlečna formula in splošno priporočilo je, da otroku do 12 meseca dajajte le vodo ali mleko in ne sokov, saj sok povzroča zobno gnilobo.
Za otroke, starejše od 12 mesecev, je pomembno, da dobijo dovolj vode, lahko pa jim daste tudi sadje, na primer lubenico, da ohranijo raven tekočine. Da bo voda bolj zanimiva, poskusite narediti ledene kocke z najbolj priljubljenim sadjem. Tako bo voda ostala hladna in dodanega bo malo okusa iz sadnega soka.

Ali naj otroku slečem pleničko, ko je vroče?

Čas, ko je otrok brez pleničke, je pomemben, ne glede na letni čas, saj tako zmanjšate tveganje za plenični izpuščaj in draženje kože. Da koža lahko diha, je dovolj, da otroka vsak dan kratek čas pustite brez pleničke, na primer med kopanjem, previjanjem ...  Toda poleti ali ko je zelo toplo, se lahko dojenček poti bolj kot običajno, zlasti v predelu pasu in nog, in takrat je čas brez pleničke še pomembnejši, da lahko koža diha.

Na izlet gremo. Imate kakšen nasvet za potovanje z dojenčkom v avtomobilu, kadar je vroče?

Vsi vemo, kako se lahko avtomobil segreje v vročem poletnem dnevu, dojenčki pa so še posebej občutljivi na visoke temperature.
Ena najpomembnejših stvari, ki jih poleti imejte v avtomobilu, ko potujete z dojenčkom, so senčila za okna. Dojenčki imajo občutljivo kožo in ne smejo sedeti na neposredni sončni svetlobi. Kupite lahko mrežasta senčila s priseski za pritrditev na okna, lahko pa vzamete kos tanke tkanine in ga stisnete na vrhu, ko zaprete šipo. Najboljše je, da si priskrbite senčnik ali tanko zaščito z UV-filtrom; večina avtomobilskih stekel ne ščiti pred vsemi UV-žarki sonca, dojenčki pa so z občutljivo in nežno kožo še posebej izpostavljeni škodljivim vplivom UV-žarkov.
Otroka oblecite v lahka in zračna oblačila, po možnosti iz bombaža, vendar naj ima roke in noge pokrite, da jih zaščitite pred soncem. Če se bojite UV-poškodb na otroški koži med vožnjo v avtomobilu, lahko na izpostavljene dele nanesete kremo za zaščito pred soncem.
Preden sedete v avto, odprite vrata ali okna, da znižate temperaturo, in vklopite klimatsko napravo, da dosežete optimalno temperaturo 20–22 stopinj Celzija.
Preden posedete otroka v avtomobil, preverite temperaturo avtomobilskih sedežev, varnostnih pasov itd. Kovinske zaponke in nekatere plastične površine se lahko na neposredni sončni svetlobi zelo segrejejo in otrok se lahko opeče.
S sabo imejte veliko vode in prigrizkov, tako zase kot za otroka.
Nikoli ne pustite otroka v avtu brez nadzora, kadar je vroče. Temperature v parkiranem avtomobilu se lahko zelo hitro dvignejo do nevarne ravni, tudi če je parkiran v senci.

Izkušeni starši

Prav pozabila sem že, kako naporno lahko postane dojenje. Imate kak nov nasvet, kako olajšati dojenje?

Čeprav je dojenje nekaj naravnega, včasih gotovo ni prav preprosto. Če otrok ne zmore ostati dobro prisesan ali težko najdete ustrezen položaj, se lahko posvetujete s svetovalko za laktacijo. Za nasvet lahko vprašate pediatra ali izkušeno prijateljico. Da zagotovite zadostno količino mleka, je treba veliko piti, ustrezno menjati dojke pri vsakem dojenju. Poskusite lahko tudi z masažo dojk. Nekatere mamice imajo dobre izkušnje z uživanjem ovsene kaše. Če si mleko izčrpavate, si lahko pomagate z gledanjem slike dojenčka ali poslušanjem posnetka njegovega glasu.

Kdaj lahko otrok namesto v posteljici za dojenčke začne spati v postelji za malčke?

Večina otrok zapusti posteljico za dojenčke, ko so stari od osemnajst mesecev do treh let. Po navadi se to zgodi, ker posteljica za dojenčke postane neprimerna. Mogoče malček začne plezati iz posteljice (zato ta zanj postane prenevarna) ali je na poti drug dojenček (in potrebujete posteljico zanj). Čeprav otrok spi v drugi postelji, ohranite enako rutino pred spanjem in otroku razložite, da naj ne zapušča postelje, razen če ga pridete iskat ali če potrebuje stranišče (če ga že navajate na to). Če otrok posteljo zapusti, ga mirno peljite nazaj. To ponovite tolikokrat, kolikor je potrebno, dokler se otrok naveliča vstajanja. Bodite potrpežljivi. Odstranite morebitne nevarnosti v prostoru, v katerem se nahaja posteljica, in vhod zavarujte z varnostnimi vratci, zavarujte tudi dostop do stopnišča, če ga imate.

Kako naj ocenim, ali je otrok pripravljen namesto pleničk nositi hlačne pleničke za privajanje na kahlico?

Sledite svojemu otroku. Naslednji znaki pomenijo, da je otrok pripravljen na privajanje na kahlico: zanima jih kopalnica, moti jih previjanje, vlečejo dol ali se ne počutijo dobro v umazani plenički, zdržijo dlje časa, ne da bi se polulali. Če slutite, da je otrok že pripravljen, začnite najprej s hlačnimi pleničkami. Šele nato otroku ponudite spodnje perilo. Hlačne pleničke Bambo Nature Training Pants olajšajo privajanje na kahlico. Zasnovane so kot elastične in tanke hlačke, ki jih ni težko sleči in ponovno obleči. Poleg tega je preverjeno, da so varne za kožo in izjemno vpojne.

Kako lahko uskladim skrb za aktivnega malčka s skrbjo za novorojenčka?

Večina mamic priznava, da ni povsem preprosto, še posebno na začetku. Koristno je, če vzpostavite določeno rutino, in potem sprejmete tudi odstopanja od nje. Dodatni nasveti: če dojenčka nosite v ruti ali nosilki, boste imeli proste roke. Za dojenčka lahko uporabite tudi gugalnik, ležalnik oziroma počivalnik. Če je le mogoče, opremite eno sobo kot igralnico, v kateri se bo malček lahko varno sam igral, ali pa imejte na voljo košaro z zanimivimi igračami, s katerimi se bo malček lahko igral takrat, ko vi skrbite za dojenčka. (In ravno tako ni nič hudega, če za teh nekaj trenutkov uporabite risanke na DVD-predvajalniku ali tablici.) Najpomembnejše je, da vi ne boste pod pritiskom. Prosite za pomoč, sesanje tal lahko počaka, naročite si pico in uživajte v pestrih, a obenem čudovitih trenutkih, ki zaznamujejo življenje z dvema majhnima otrokoma.

Ob prihodu novega dojenčka so se pri starejšem otroku pojavile določene težave z obnašanjem. Kako mu lahko pomagam, da se prilagodi na novega člana?

Otroku ni lahko deliti pozornosti drugih z dojenčkom, še posebej, če je bil prej edini otrok. Pomagate mu lahko, če si vzamete nekaj časa samo zanj. Prijatelji, ki pridejo pogledat novorojenčka, naj se posvetijo tudi starejšemu otroku in tudi njemu prinesejo darilo. Tako se ta ne bo počutil zapostavljenega. Če starejši otrok začne nekoliko nazadovati pri svojem vedenju (obnaša se kot dojenček, želi stekleničko in prihaja do »nezgod«, čeprav je otrok že navajen na stranišče), mu dajte vedeti, da je še vedno ljubljen. Ne kaznujte ga za slabo obnašanje. Vprašajte ga, kako se počuti, in o njegovih občutkih se z njim tudi pogovorite. Posvetite mu pozornost, ki si jo tako zelo želi. Pohvalite ga, ko se obnaša zrelo. Lahko mu celo podelite poseben status starejšega sorojenca in mu daste posebne zadolžitve, na primer podajanje čistih pleničk za dojenčka. Opomnite ga na zabavne aktivnosti, ki jih dojenček še ne more početi, na primer obisk vrtca, igranje v parku.

Kdaj je primerno, da se dojenček začne igrati z drugimi otroki? Želim, da bi se med druženjem z drugimi počutil čim bolje.

Dojenčki se ne družijo med seboj kot starejši otroci. Mamice pa se velikokrat rade srečujejo z drugimi mamicami, kersameuživajo v druženju z drugimi starši. Malčki pogosto uživajo v »vzporedni igri«. To pomeni, da se ločeno igrajo drug ob drugem. Pravo igranje z drugimi otroki se začne nekje pri starosti dveh let. Takrat je primeren čas za druženje s tem namenom. Naj ne traja predolgo in otrok naj ne bo preveliko število (en ali dva druga otroka za 60 ali 90 minut bo povsem zadostovalo). Vaš otrok bo mogoče ravnal sebično, ne bo želel deliti igrač ali se bo želel igrati čisto sam. To je povsem normalno. Druženje z drugimi otroki pa vseeno pripomore k polaganju ustreznih temeljev na področju pridobivanja veščin, kot sta sodelovanje in lepo vedenje. Pustite otroke, da se sami igrajo in učijo sodelovanja z drugimi. Vseeno pa ostanite v bližini, da lahko posredujete, če bo potrebno.

Privajanje na kahlico pri prvem otroku sploh ni bilo preprosto. Imate kaj koristnih nasvetov, kako uspešno navaditi otroka na kahlico?

Najpomembneje:Prepričajte se, da je vaš otrok pripravljen. Ko ocenite, da je otrok pripravljen začeti privajanje na kahlico, ga vedno pohvalite ali nagradite (dajte mu majhno nagrado, na primer nalepko) vsakič, ko mu uspe.Ob »nezgodi« ga nikoli ne kaznujte niti ne zasramujte. Če nenehno prihaja do nezgod, počakajte še nekaj tednov ali vprašajte svojega pediatra. Pri približno desetih odstotkih otrok, mlajših od sedmih let, se mehur razvija počasneje in včasih je potrebno zdravljenje. Pogosto in nežno opozarjajte otroka, da ne pozabi iti na kahlico, še posebej po obroku ali preden se usede v avtomobil oziroma pred spanjem. V veliko pomoč so lahko tudi ... otroške hlačne pleničke Bambo Nature Training Pants, ki si jih lahko malček z lahkoto nadene in sleče in ki so hkrati dovolj vpojne, da zadržijo vse do  850 g vlage, in to celih 24 ur.

Kaj mi svetujete, če si starejši otrok in dojenček delita eno sobo?

Ključnega pomena je doslednost. Vztrajajte pri rutini pred spanjem, ki sta jo oba navajena. Mogoče kopel, uspavanje in hranjenje za dojenčka in kopel, knjiga in crkljanje za starejšega otroka. Dojenček naj gre spat pred starejšim otrokom, da vam ostane nekaj časa, ki ga lahko posvetite le večjemu otroku. Razložite otroku, da boste večkrat prišli v sobo, da nahranite dojenčka. Povejte mu, da ne glede na to lahko ostane v svoji postelji. (Mlajši otroci po navadi spijo zelo trdno, zato jih ni lahko prebuditi.) Za vsak primer uporabite elektronsko varuško, da otroka ne bi motila drug drugega. Po nekem času se bosta otroka navadila na zvok in spanje v isti sobi. Čez čas boste ugotovili, da je spanje v isti sobi dober način, da se otroka še bolj zbližata.

Kakšen je najnovejši nasvet za uvajanje trdne hrane? Kako jo otroku predstaviti in kaj mu ponuditi?

Iščite pokazatelje, da je otrok pripravljen na trdno hrano. Po navadi začnejo otroci sami kazati zanimanje za »pravo« hrano, in sicer v starosti od štiri do šest mesecev. Takrat so navadno zmožni ob pomoči sedeti, pokončno držati glavico in sprejeti hrano po žlički. Začnite najprej z redkimi kašicami, ki naj bodo v nadaljevanju vse gostejše. V preteklosti so navadno prvo hrano predstavljale žitne kašice. Ne glede na to so zdaj najboljša izbira sadni in zelenjavni pireji (iz banan, avokada, iz sladkega krompirja). Otroku predstavite vedno le eno novo vrsto hrane in nato nekaj dni počakajte. Tako boste lahko zaznali morebitne alergijske reakcije. Če otroku določena vrsta hrane ni všeč, poskusite naslednji dan z drugo. Mogoče boste morali poskusiti tudi deset različnih stvari, preden najdete pravo.

Kaj so hlačne pleničke in kako jih uporabljamo?

Hlačne pleničke so rešitev za čas, ko se otrok začne privajati na kahlico. Gre za spodnje hlačke za enkratno uporabo, ki jih je mogoče preprosto sleči in obleči kot navadne spodnje hlačke. Obenem pa so dobro vpojne ob »nezgodah«. Olajšajo prehod od pleničk na pravo spodnje perilo za velike fante in velika dekleta. Poskusite hlačne pleničke Bambo Nature Training Pants, ki so do kože in okolja prijazni ter ne vsebujejo škodljivih kemikalij in znanih alergenov. Tako boste lahko prepričani, da ste otroku ponudili najboljše. Hlačne pleničke lahko zadržijo vse do 850 ml vlage, in to celih 24 ur. Tako boste lahko brez skrbi tudi ob neizogibnih »nezgodah«.