Plenični izpuščaj – kaj je to in kako postopati

Plenični izpuščaj – kaj je to in kako postopati

Kot starši poskušamo po svojih najboljših močeh preprečiti pordelo ritko, toda včasih se boleč plenični izpuščaj vedno znova vrača. Ni vam treba skrbeti. Plenični izpuščaj je lahko za vašega otroka neprijeten in boleč, vendar gre za običajen pojav. Z nekaj nasveti in triki bo pravilno postopanje pri boleči in rdeči ritki lažje in učinkovitejše, kot ste mislili.

Kaj je plenični izpuščaj?

Za učinkovito preprečevanje pleničnega izpuščaja je treba vedeti, kateri dejavniki povzročajo takšno stanje. Pogosto se pojavi kot razdražena koža v predelu pleničk, povzroča pa ga kombinacija toplote, trenja in stika z vlago (urin in blato). Ti štirje dejavniki prispevajo k draženju občutljive dojenčkove kože in njena zaščitna plast posledično izgublja ravnovesje, koža pa postaja rdeča in poškodovana.

Plenični izpuščaj se lahko razlikuje po velikosti, obliki in resnosti, obstaja pa več dejavnikov, ki vplivajo na to, v kolikšni meri bo izpuščaj prizadel kožo vašega dojenčka. To so na primer tip dojenčkove kože, hrana, ki jo poje, vrsta pleničk, ki jih uporabljate, kako pogosto jih menjate, še posebej pa izdelki za nego, ki jih nanašate na kožo.

Kako izgleda plenični izpuščaj?

Ko koža vašega dojenčka pordeči, to pomeni, da nekaj ni v redu. Ampak kako je v resnici videti plenični izpuščaj? Pogosto ga opazimo v obliki razdraženih, pordelih in ravnih predelov ali zaznamo spremembe na koži, ko ta postaja gladka in nekoliko »svetleča«. V resnejših primerih lahko na koži opazimo izcedek ali rane z mehurji. Na srečo obstaja več stvari, ki jih lahko naredite pri negi pleničnega izpuščaja, kot so natančno spremljanje stanja dojenčkove kože, uporaba pravih pleničk in izdelkov za nego kože ter upoštevanje ustrezne nege.

Kako se pojavi plenični izpuščaj?

Plenični izpuščaj se lahko razvije precej hitro, zlasti če je dojenčkova koža predolgo v stiku z urinom in blatom. Lahko nastane tudi, če se koža preveč segreje in pleničke, ki jih uporabljate, niso dovolj zračne ter njihov material draži kožo.

Pogostejši je pri dojenčkih kot pri malčkih, saj imunski sistem dojenčka še ni povsem razvit in je njegova koža še zelo mlada in ranljiva. Mlajši kot je vaš otrok, večje je torej tveganje za nastanek pleničnega izpuščaja ali razdražene kože.

Kako prepoznati tip kože vašega dojenčka

V prvih tednih po rojstvu dojenčka veliko časa namenjate spoznavanju nežnega in drobcenega bitja. Svetujemo vam, da namenite nekaj časa tudi spoznavanju dojenčkove kože. Dva dojenčka si nista podobna in prav tako tudi njuna koža ne. Nekateri dojenčki imajo ob rojstvu svilnato mehko kožo, drugi se rodijo z občutljivo kožo, pri nekaterih pa opazimo izjemno suho kožo ali celo ekcem.

Stanje dojenčkove kože je tesno povezano z genetiko, vendar so zelo pomembni tudi izdelki, ki jih uporabljate za nego dojenčka. Dojenčkova koža se lahko na pleničke, toploto, stik z urinom ali blatom in celo izdelke za nego odziva zelo različno, in tudi nagnjenost dojenčkove kože k nastanku pleničnega izpuščaja se razlikuje.

Če postane koža vašega dojenčka v predelu pleničk nenadoma rdeča ali razdražena, gre najverjetneje za plenični izpuščaj. Ali vaš dojenček trpi zaradi driske? Je od zadnje menjave pleničke minilo veliko časa (verjemite – zgodi se vsakemu od nas). Ste izbrali pravo velikost ali je morda plenička premajhna, da bi lahko vpila ves urin? Ali plenička ni pravilno oblečena, je morda pretesna in povzroča draženje dojenčkove kože? Morda pa sploh ne gre za plenični izpuščaj, temveč drugačno stanje kože, kot so ekcem, glivična okužba ali vročinski izpuščaj. Če ste v skrbeh ali dvomih glede vrste izpuščaja ali če se na pordeli koži pojavijo mehurji ali krvavitve, se vselej posvetujte z zdravnikom.

Kako postopati ob pojavu pleničnega izpuščaja

Če se pri vašem dojenčku pojavi plenični izpuščaj, sledite spodnjim navodilom.

Prvič
Poskusite ugotoviti vzrok za nastanek izpuščaja. Morda lahko uporabite metodo izključevanja:

  1. Poskusite pogosteje menjati plenico.
  2. Poskusite uporabiti pleničke drugačne velikosti.
  3. Poskusite uporabiti drugačne pleničke, če tiste, ki jih uporabljate, niso dovolj zračne.
  4. Poskusite nekoliko zrahljati pleničko in tako zagotovite, da ni pretesna.

Drugič
Poskrbite, da boste pri umivanju in čiščenju pordelega predela zares previdni. Več o pravilni rutini za nego kože lahko preberete spodaj.

Tretjič
Poskusite svoj malčka nekajkrat na dan za 10–15 minut pustiti brez pleničk, da bo koža lahko dihala. Nič ni boljšega za pordelo ritko, kot zrak.

Četrtič
poskrbite, da uporabljate nežne in varne izdelke za nego kože, ki so zasnovani posebej za občutljivo kožo dojenčkov in na koži ustvarijo zaščitni sloj, ki ji bo pomagal pri celjenju.

Priporočljiva dnevna rutina za nego kože pri dojenčkih

Pravilna rutina za nego kože je za zdravje dojenčkove kože izjemno pomembna. Toda kaj je treba vedeti in kako ravnati?

Kožo je treba očistiti

Če je koža vašega dojenčka pordela ali prizadeta zaradi pleničnega izpuščaja, potrebuje najboljše možne pogoje za celjenje. Najprej očistite predel na zelo nežen način. Uporabite mehko bombažno krpico ali nežne otroške robčke, kot so otroški robčki Bambo Nature, ki jih lahko uporabljate vsak dan in so kot nalašč za nežno čiščenje. Z lahkotnim tapkanjem kožo posušite ali pustite, da se posuši na zraku. Ne drgnite. Tako bo zaščitni sloj kože ostal nedotaknjen.

Navlažite in zaščitite

Ko je dojenčkova ritka čista in suha, nanesite zaščitno kremo ali kremo proti pleničnemu izpuščaju, kot je Pomirjujoča krema Bambo Nature, da kožo zaščitite pred urinom in blatom. Nanesite tanek sloj kreme, da koža lahko še vedno diha. Preden oblečete novo plenico, počakajte, da se krema nekoliko posuši.
Zaščitna krema je za zdravljenje pleničnega izpuščaja bistvenega pomena, saj:

  • obnavlja zaščitni sloj dojenčkove kože;
  • kožo navlaži;
  • zmanjša izhlapevanje vode skozi kožo, da se koža ne izsuši;
  • na koži ustvarja zaščitni sloj, s katerim je koža bolje zaščitena pred urinom in blatom.

Poleg tega, da uporabljate prave izdelke in se držite pravilne rutine za nego kože, je zelo pomembno tudi to, da dojenčku pogosto menjate pleničko. Mokra ali vlažna koža je namreč bolj občutljiva za trenje in draženje. Zato pleničko zamenjajte takoj, ko postane zelo mokra ali ko se dojenček pokaka. Uporabite pleničke z indikatorjem vlažnosti – v obliki črte na zunanji strani pleničke. Ta spremeni barvo, ko se dojenček polula, in tako pokaže, kdaj je čas za menjavo pleničke. Če se pri dojenčku pojavi plenični izpuščaj, bo treba pleničke menjati pogosteje kot običajno.

Izberite prave pleničke in izdelke za nego kože

Od trenutka, ko se vaš dojenček rodi in njegovo majhno ritko zavijete v pleničko, jo bo moral kar nekaj časa nositi 24 ur na dan in sedem dni v tednu. Zato je še toliko bolj pomembno, da izbiri dobrih pleničk posvetite posebno pozornost.

Dobra otroška plenička mora biti narejena iz mehkih in zračnih materialov, ki so varni za otrokovo kožo. Z izbiro zračne in koži prijazne pleničke zagotovite pravo temperaturo med otrokovo kožo in pleničko, da se bo koža čim manj potila. Pomembno je tudi, da plenička hitro vpija urin in vlago iz blata, zaradi česar ostane dojenčkova koža suha tudi po večkratnem uriniranju. Suha koža v predelu pleničke je namreč ključnega pomena za preprečevanje pleničnega izpuščaja.

Poleg dobre pleničke je zelo pomembna tudi izbira ustreznih izdelkov za nego kože, ki poskrbijo, da bo dojenčkova koža ostala zdrava. Pri nakupu tako izbirajte naravne, varne in nežne izdelke brez parfumov in barvil, ki so posebej zasnovani za kožo dojenčkov. Več o tem, kako izbirati varne in naravne izdelke za nego kože, si lahko preberete v tej objavi na blogu.

Ali je mogoče plenični izpuščaj preprečiti?

Če je vaš dojenček že imel plenični izpuščaj, dobro veste, da je takšno stanje za vašega malčka lahko res boleče, zato si seveda želite narediti vse, da se plenični izpuščaj ne bi več pojavil. Preventiva je pri pleničkah ključnega pomena, saj je preprečevanje izpuščaja veliko lažje kot reševanje nesrečnega otroka in boleče ritke.

Tudi če je koža vašega dojenčka manj nagnjena k pleničnemu izpuščaju (potem imate veliko srečo!), se ta še vedno lahko pojavi – tudi ko mislite, da ste sprejeli že čisto vse previdnostne ukrepe in naredili vse, kot je treba. Morda vašemu dojenčku ravno rastejo zobje (pri nekaterih se v takšnem primeru vedno pojavi pordela ritka) ali pa je pojedel malo bolj kislo hrano, denimo paradižnik ali mandarine. Prej ko izpuščaj odkrijete, prej lahko preprečite njegovo poslabšanje.

Ne moremo vam obljubiti, da vaš dojenček nikoli več ne bo imel pleničnega izpuščaja, vendar vam ti nasveti morda lahko pomagajo, da v prihodnosti preprečite njegov nastanek ali ga vsaj čim bolj omejite.

Naših sedem najboljših nasvetov za zdravljenje pleničnega izpuščaja

  1. Če je plenička mokra ali umazana, jo takoj zamenjajte.
  2. Nežno očistite dojenčkovo kožo. Uporabite mehko krpico ali otroške robčke za občutljivo kožo. Če uporabljate milo, izberite blago, koži prijazno milo s pravilno vrednostjo pH, brez parfumov in barvil.
  3. Z nežnim tapkanjem kožo posušite ali pustite, da se posuši na zraku.
  4. Uporabljajte mehke, koži prijazne in zračne otroške pleničke.
  5. Preverite, ali ste izbrali pravo velikost pleničke in da je pravilno oblečena – ne sme biti niti pretesna niti preveč ohlapna.
  6. Nekajkrat na dan slecite pleničko in pustite, da se dojenčkova ritka posuši na zraku. To je naraven in nežen način sušenja dojenčkove kože. Če želite preprečiti nezgode, dojenčka položite na mehko brisačo ali vpojno previjalno ali posteljno podlogo za enkratno uporabo.
  7. Ko gre za zdravje vašega dojenčka, vedno uporabljajte zdravo pamet. Vašega dojenčka ne moremo pregledati, zato se po potrebi in v dvomu – ali ko je dojenčkova koža poškodovana, mehurjasta ali krvava – VEDNO posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinskim osebjem.

Sorodne objave na blogu

Nazaj na spletni dnevnik