Dojenčkova koža – vse, kar morate vedeti

Dojenčkova koža – vse, kar morate vedeti

Že od rojstva dalje se naša koža nenehno spreminja. Dojenčki začnejo svoje življenje v plodovnici v materinem trebuhu, po rojstvu pa se mora njihova koža hitro prilagoditi novemu in bolj suhemu okolju. Zbrali smo nekaj pomembnih dejstev o dojenčkovi koži, težavah povezanih s kožo in nasvetov kako nežno dojenčkovo kožo pravilno negovati.

Ena najpomembnejših stvari, ki jih moramo vedeti o dojenčkovi koži, je dejstvo, da se razlikuje od kože odraslih, in zato je treba ustrezno skrbeti zanjo. Ima drugačno vrednost pH, je tanjša, potrebuje več vlage in je nasploh nekoliko bolj ranljiva in dovzetna za vplive iz okolja, v katerem živimo, zato zlahka postane suha in hrapava. Mehkoba dojenčkove kože je lahko odvisna od tega, kdaj se je dojenček rodil. Nedonošenčki imajo ob rojstvu na površini kože veliko verniksa v primerjavi z dojenčki, rojenimi v 41. ali 42. tednu, saj se njihova koža hitreje izsuši. Čeprav se dojenčkova koža hitro prilagaja na novo življenjsko okolje, se nekatere funkcije, kot je kožna pregrada, ne razvijejo, dokler otrok ne dopolni nekaj mesecev.

Koža novorojenčka je tako lahko močno nagnjena k težavam, med katere sodijo plenični izpuščaj in druge vrste kožnih okužb. Medtem ko bo dojenček rastel, se boste najverjetneje srečevali z različnimi vrstami kožnih stanj. Večina je normalnih, nekatera pa so lahko zelo boleča ali moteča, in zato jim je treba nameniti nekaj več pozornosti. Če želite izvedeti več o najpogostejših kožnih obolenjih pri dojenčkih, nadaljujte z branjem.

Suha koža

V prvih dneh po rojstvu se dojenčkova koža lahko začne lupiti ali luščiti, intenziteta pa je odvisna od tega, kdaj je bil otrok rojen. To morda ni videti lepo, a vam ni treba skrbeti, saj gre za nekaj povsem običajnega, kajti otrok se mora po devetih mesecih življenja v tekočini privaditi na drugačno okolje. Tovrstno lupljenje kože se pogosto pojavi na dojenčkovih rokah, zapestjih, podplatih, stopalih in gležnjih. Minilo bo samo od sebe in običajno ne zahteva dodatne nege. Vseeno pa lahko uporabite malo otroškega olja, ki ga nanesete na izpostavljene predele in tako oblažite lupljenje kože.

Če suha koža v nekaj tednih ne izgine sama od sebe, je lahko koža vašega dojenčka občutljiva in potrebuje dodatno nego. Pazite, da bo koža navlažena in uporabljajte samo nežne izdelke, ki so posebej zasnovani za občutljivo kožo pri dojenčkih. Če ste v dvomu ali pa se stanje dojenčkove kože poslabša, se vedno obrnite na svojega družinskega zdravnika, da preverite, ali dojenček ne trpi zaradi ekcema ali drugega kožnega stanja, ki zahteva posebno zdravljenje.

Ekcem

Ekcem je izraz, ki zajema več različnih kožnih stanj, za katera je značilna pordela, srbeča in vneta koža. Najpogostejša oblika, ki prizadene tudi otroke, je atopijski dermatitis, pri katerem gre za kronično stanje kože, za katerega zaenkrat ne poznamo učinkovitega zdravila. Na srečo veliko otrok to stanje enostavno preraste. Če ima vaš otrok ekcem, so na voljo različne vrste nege ter postopki, kako lajšati simptome in kožo pomiriti. 

Po navedbah organizacije nationaleczema.org je pri zdravljenju ekcema pomembno zlasti naslednje:

  • Vedeti, kaj vodi v nastanek ekcema pri dojenčku, in ga ne izpostavljati tovrstnim dejavnikom.
  • Vsakodnevno kopanje dojenčka pri temperaturi vode do 37 °C (pretople kopeli lahko kožo izsušijo) in vlaženje kože, da ohranja vlago in tako ostaja zaščitena.
  • Če zdravnik predpiše zdravilo ali druge učinkovine proti ekcemu, je nujno, da upoštevate zdravljenje, ki vam ga je naročil zdravnik za lajšanje simptomov.

Če ima vaš otrok ekcem, mu poskusite preprečiti praskanje, saj se s tem ekcem in srbenje še poslabšata. Praskanje lahko skušate preprečiti na naslednje načine:

  • otroku čim pogosteje strizite nohte;
  • otroku dajte na roke palčnike ali nogavice;
  • otroka zamotite z branjem knjige ali igro.

Poskusite se tudi izogibati volnenim oblačilom. Volna je fantastičen material za uravnavanje telesne temperature vašega dojenčka, ki bo hkrati poskrbel, da mu bo prijetno toplo, po drugi strani pa draži kožo in lahko povzroči srbenje ter druge simptome ekcema, ki jih želite čim bolj omejiti – zlasti ponoči. Namesto tega izbirajte oblačila iz bombaža.

Če sumite, da ima vaš otrok ekcem (to boste sami težko ocenili), se vselej posvetujte z zdravnikom, ki lahko poda za pravo diagnozo obolenja in posreduje navodila za možno zdravljenje in nego dojenčkove kože.

Več o zdravljenju ekcema lahko preberete na tej povezavj, predvsem pa vedno upoštevajte zdravnikov nasvet.

Glivične okužbe

Pri novorojenčkih in malčkih lahko v kožnih gubah pride do različnih oblik glivičnih okužb. Glivične okužbe se lahko pojavijo v pazduhah, na vratu in v predelu plenic in so videti kot pordela koža, ki se lušči, ob robovih pa se pojavljajo majhni izpuščaji, v katerih je prisoten gnoj. Ta vrsta izpuščaja je lahko za vašega otroka zelo neprijetna.

Mokra plenica je odlično gojišče za glivice. Zato ne pozabite uporabiti otroških pleničk, ki so izjemno vpojne in imajo suh zgornji sloj, ter jih pravočasno menjajte. Glivično okužbo na predelu plenic lahko zlahka zamenjamo za plenični izpuščaj, vendar obstaja nekaj pokazateljev, ki vam pomagajo ugotoviti, ali vaš otrok trpi zaradi enega ali drugega stanja:

  • Če plenični izpuščaj traja več kot tri dni, gre verjetno za glivično okužbo.
  • Za plenični izpuščaj so značilni ravni pordeli predeli kože ali madeži.
  • Glivično okužbo prepoznamo po večjem številu rdečih izpuščajev, ki se »širijo drug prek drugega«

Glivična okužba ne bo minila sama po sebi, ampak jo običajno zdravimo z protiglivičnim mazilom, ki ga nanašamo neposredno na okuženo območje, okužba pa bo v večini primerov izginila v dveh tednih.

Zloglasni plenični izpuščaj

Plenični izpuščaj je podoben glivični okužbi, vendar nastane zaradi prevlažnega in pretoplega okolja v otroški plenici. Pojavi se, ko je občutljiva dojenčkova koža predolgo v stiku z urinom in blatom. Tak izpuščaj lahko resnično boli in najbolje je, ča ga skušamo preprečiti – ali pa vsaj zdraviti takoj, ko ga odkrijemo. Več o pleničnem izpuščaju in njegovem zdravljenju ter preprečevanju si lahko preberete v tej objavi na blogu.

Temenice

Eno najbolj »nenavadnih« kožnih stanj, s katerimi se lahko srečate pri novorojenčku, so temenice. Temenica je rumen oljnat izpuščaj, pojavi pa se na predelih telesa z veliko žlezami, ki proizvajajo olje, na primer na lasišču vašega dojenčka, lahko pa ga opazite tudi na robu lasišča, nosu ali celo hrbtu.

Takšno stanje ni nevarno, ča pa ga ne zdravimo, se lahko razširi na otrokove obrvi in obraz ter postane moteče, zato je ne glede na resnost temenic pametno poskrbeti, da bo stanje čim manjše. In kako to naredimo?

Preberite si nasvete za odstranjevanje temenic:

  1. Pred spanjem na prizadet del otrokovega lasišča nanesite nežno otroško olje, kot je Bambo Nature Baby olje za nego. Olje vtrite v lase in pustite delovati čez noč. 
  2. Zjutraj uporabite mehko otroško krtačo ali zobno ščetko in previdno krtačite dojenčkovo lasišče. To bo nežno sprostilo luske.
  3. POMEMBNO: Pazite, da s krtačenjem ne pretiravate. Lasišče vašega dojenčka je občutljivo in lahko hitro postane rdeče ali razdraženo. 
  4. Na koncu dojenčku privoščite še prijetno kopel s temperaturo vode približno 37 °C in mu umijte lase z nežnim otroškim šamponom, kot je Gel za umivanje telesa in las Bambo Nature, in tako boste lahko odstranili preostanek lusk in olja z las.

OPOZORILO: pred uporabo katerega koli otroškega olja, ki ga čez noč nanesete na lasišče vašega otroka za zdravljenje temenic, vedno najprej preizkusite olje na otrokovi koži za morebitne kožne reakcije. Nekateri otroci imajo res občutljivo kožo, ki jo lahko razdražijo tudi najbolj občutljivi izdelki.

Vročinski izpuščaj

Vročinski izpuščaj se pojavi, ko se otrokova koža preveč segreje in se otrok poti. Pogosto se pojavlja na predelih, ki so izpostavljeni trenju, na primer na trebuhu ali hrbtu, kjer oblačila drgnejo ob kožo ali ob kožne gube, kot so vratna guba, komolec, gube v kolenih, pazduhe in notranji del stegen.

Za preprečevanje vročinskih izpuščajev poskrbite, da vaš dojenček ni pretoplo oblečen ter da njegova oblačila niso pretesna, in izogibajte se oblačilom, ki so težka in koži ne pustijo dihati. Raje izbirajte lahke in mehke tkanine na osnovi bombaža. Če je vašemu dojenčku pogosto toplo (mu postane toplo prej kot ostalim), poskrbite, da je soba, v kateri spi, nekoliko hladnejša. Tako bo dojenčku bolj udobno in tudi tveganje za nastanek vročinskega izpuščaja bo manjše. Najboljši način nege vročinskega izpuščaja je, da kožo nežno umijemo z blagimi izdelki in jo nato navlažimo z obogatenim losjonom, ki jo ščiti. Vročinski izpuščaji pogosto izginejo sami od sebe, če pa se to ne zgodi in se dojenček slabo počuti ali ima vročino, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Dober nasvet za zdravo kožo pri dojenčku

Poznavanje otrokove kože ter različnih vrst izpuščajev in kožnih stanj vam bo pomagalo bolje skrbeti za dojenčkovo kožo in ji zagotoviti čim boljše pogoje. Sledi nekaj naših najboljših nasvetov za zdravo kožo pri dojenčku.

Pozorno Izberite pleničke in izdelke za nego kože

Predstavljajte si, da bi tudi sami morali nositi plenico 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Morala bi biti zares dobra, kajne? Na trgu najdemo pleničke za enkratno uporabo vseh oblik velikosti, ki pa imajo tudi različne lastnosti in sestavo. Ko izbirate pleničko za novorojenčka, poskusite najti tako, ki je zračna in koži prijazna ter hitro vpija urin. Zračna plenička pomaga zmanjšati tveganje za nastanek neprijetnih izpuščajev, saj temperatura med otrokovo kožo in pleničko ni previsoka, koža pa ni tako krhka in izpostavljena urinu ter blatu. Drugi dejavniki, kot je redna menjava pleničk, lahko pomagajo zmanjšati pogostost izpuščajev. Ohranjanje suhe kože je ključnega pomena za preprečevanje pleničnega izpuščaja.

Izdelki za nego kože, ki jih uporabljate za dojenčka, vplivajo na njegovo kožo. Pri nakupu izdelkov za nego otroške kože izbirajte naravne in certificirane izdelke brez parfumov in barvil, ki so posebej zasnovani za občutljivo otroško kožo. In ker nikoli ne veste, kako se bo dojenčkova koža odzvala na različne izdelke – tudi tiste, ki so namenjeni dojenčkom –, vedno uporabljajte zdravo pamet; med drugim lahko najprej poskusite na dojenčkovo kožo nanesti manjšo količino izdelka, da se prepričate, kako se odziva nanj.

Priporočljiva dnevna rutina za nego otroške kože

Menjava pleničk

1. Pleničko pogosto menjajte – izberite pleničke s priročnim indikatorjem vlažnosti, ki vas bo obvestil, kdaj je čas za zamenjavo.
2. Pleničko zamenjajte takoj, ko postane zelo mokra ali se dojenček pokaka.
3. Nežno očistite dojenčkovo kožo. Uporabite mehko krpico ali otroške robčke za občutljivo kožo. Če uporabljate milo, izberite blago, koži prijazno milo s pravilno vrednostjo pH, brez parfumov in barvil. Vedno poskrbite, da ga temeljito sperete.
4. Z nežnim tapkanjem kožo posušite ali pustite, da se posuši na zraku.
5. Za predel pleničk redno uporabljajte zaščitno ali pomirjujočo kremo, da ohranite zaščitni sloj in kožo zaščitite pred urinom in blatom.
6. Uporabljajte mehke, koži prijazne in zračne otroške pleničke.
7. Pleničko otroku pravilno oblecite – ne sme biti niti pretesna niti preveč ohlapna.
8. Nekajkrat na dan slecite pleničko in pustite, da se dojenčkova ritka posuši na zraku. To je naraven in nežen način sušenja dojenčkove kože. Če želite preprečiti nezgode, dojenčka položite na mehko brisačo ali vpojno previjalno ali posteljno podlogo za enkratno uporabo.

Čas za kopanje

Otroka ni potrebno vsak dan kopati. To bi namreč kožo lahko izsušilo in razdražilo. Pri otrocih z ekcemom pa po drugi strani vsakodnevno kopanje, ki mu sledi nanos vlažilnega losjona, pozitivno vpliva na simptome.

Za novorojenčke in manjše otroke lahko negovalno olje, ki ga dodamo kopeli, predstavlja nežen način, kako koži nuditi vso potrebno vlago. Dodajte 2–3 kapljice otroškega olja v mlačno vodo in otroka kopajte 5–10 minut. S komolcem preverite, ali ima voda pravo temperaturo (približno 37 °C), prav tako pa poskrbite, da majhnemu otroku nudite potrebno oporo, bodisi ga držite v svoji roki ali uporabite sedež za kopanje. Vašemu dojenčku mora biti ves čas udobno in toplo, oboje je namreč pogoj za prijetno počutje in sproščujoče doživetje tako za otroka kot tudi za vas. Namig: pazite, da ne uporabite prevelike količine olja, saj bi lahko kad postala zares spolzka.

Ko bo vaš otrok zrasel, se bo naučil uživati v kadi z različnimi igračami za kopanje. Namig: poiščite šampon, ki ne draži oči, kot je naš Gel za umivanje telesa in las Bambo Nature. Nežni gelza umivanje las »vse v enem« ne draži oči, kopanje pa bo tako postalo prava zabava. Za zaključek pa otroku privoščite še prijetno sproščujočo masažo z negovalnim losjonom za telo. Vaš otrok vas bo zaradi tega naravnost oboževal!

NE POZABITE, da dojenčka ali otroka med kopanjem nikoli ne smete pustiti brez nadzora.

Dojenčkova koža in vreme

Tako kot na kožo odraslih tudi na kožo dojenčkov vpliva vreme, morda še bolj izrazito. Poleti postane nevarnost vročinskih izpuščajev in pleničnega izpuščaja še veliko večja, saj je otrok morda pretoplo oblečen, in ko postane zelo aktiven, mu v predelu plenic hitro postane pretoplo. Bodite pozorni na izpostavljanje soncu, dojenčkova oblačila in vnos tekočine ter puščajte dojenčkovo ritko čim pogosteje brez pleničk, da se lahko suši na zraku. Za zdravo dojenčkovo ritko ni nič boljšega kot svež zrak.

Pozimi koža vašega dojenčka potrebuje dodatno vlago. Hladno vreme lahko še posebej zaznamuje otroška lička, ki postanejo rdeča, suha in izsušena od vetra. Zato poskrbite, da pred odhodom ven ali po potrebi na dojenčkova lička nanesete debelo plast zaščitne ali pomirjujoče kreme.

Sorodne objave blogu

Nazaj na spletni dnevnik