Naši najboljši nasveti, kako poiskati varno in trajnostno otroško pleničko

Mladi starši
jul 02, 2020

Zelene pleničke. Okolju prijazne pleničke. Trajnostne pleničke. Obstaja kar nekaj poimenovanj. Kako se kot mama ali oče znajdete v džungli blagovnih znamk pleničk, za katere vsi trdijo, da so trajnostne in okolju prijazne?

Ne glede na to, ali v supermarketu tavate med policami ali iščete otroške pleničke po spletu, naleteli boste na stotine različnih znamk pleničk. Toda kako izbrati med njimi? Kako najti najboljšo rešitev zase in za svojega otroka? Na to vprašanje nimamo pravega odgovora, lahko pa vam ponudimo nekaj uporabnih informacij, da bo izbira pleničk lažja.

Kaj je vam pomembno?

Potrebno se je zavedati, da je trajnost še veliko več kot le način uporabe materialov. Gre za celoten življenjski cikel otroške pleničke – od surovin in sestavin do embalaže, proizvodnih procesov, distribucije, uporabe in odlaganja med odpadke. Niti dve blagovni znamki pleničk nista enaki. Vsaka daje poudarek nečemu drugemu, izpostavljajo različne lastnosti izdelka in razlikujejo se po "zelenosti". Najprej se morate odločiti, kako želite otroka opremiti s pleničko, šele potem boste lahko izbrali pravo pleničko. Kaj je pomembno vam in vaši družini? Vam je prijaznost do okolja zelo pomembna? Ali pri otroški plenički iščete kakovost in učinkovitost? Morda oboje? Koliko denarja ste pripravljeni plačati za pleničke? Kajti dejstvo je, da jih boste porabili veliko.

Pri izbiri pleničk je treba upoštevati veliko dejavnikov. Ker smo tudi sami starši, vemo, da poleg skrbi za varstvo našega malčka in narave zahtevamo tudi, da pleničke opravijo delo, za katerega so namenjene – da so v njih naši malčki suhi in jim je ves čas prijetno. Prijaznost do okolja, udobje in visoka zmogljivost gredo dobro z roko v roki.

Spoznajte simbole

Najboljši in najlažji način, da izvemo, ali je blagovna znamka pleničk trajnostna, je, da preverimo certifikate. Certifikati, pridobljeni s strani uradnih organizacij, ki jih izdajajo, so trden dokaz in jamstvo za varne in okolju prijazne izdelke za otroke. Nekateri najbolj znani in najpomembnejši certifikati, ki jih morate poznati in poiskati, so certifikat za okolje "Nordic Swan Ecolabel", znak EU za okolje "EU Ecolabel", "Asthma-Allergy Nordic", FSC™ (Forest Stewardship Council ali Svet za nadzor gozdov) in znak dermatološko testirano "Dermatologically tested".

Primer certifikata, ki ga želite poznati, je znak za okolje "Nordic Swan Ecolabel". Morda ga že poznate ali pa ste že slišali zanj. Ta certifikat jamči vsebnost surovin iz obnovljivih virov in da plenička ne vsebuje optičnih belil, dišav in losjonov. Zahteve za izdelke s certifikatom za okolje "Nordic Swan Ecolabel" so zelo visoke in določajo stroge standarde za okolje, zdravje in kakovost v vseh ustreznih fazah življenjskega cikla izdelka. Proces pridobitve certifikata za okolje "Nordic Swan Ecolabel" je dolgotrajen postopek, ki zahteva ogromno dokumentacije. Zato lahko izdelkom s tem znakom zaupate, da so varni za kožo vašega otroka in za naravo. Oglejte si vse certifikate Bambo Nature.

Trije najboljši nasveti, kako se prepričati o "varnosti" pleničke:

  1. Iz česa je plenička narejena? Ali naravne surovine izvirajo iz trajnostnih virov?
  2. Kako je proizvedena plenička? (poraba energije, ravnanje z odpadki, uporaba kemikalij itd.)
  3. Katere certifikate sta pridobila izdelek in proizvodni obrat?

Kako trajnostno uporabljati pleničke?

Res je, da proizvajalci otroških pleničk nosijo veliko odgovornost do vas, vašega malčka in okolja. Kljub temu lahko tudi sami veliko storite, da zmanjšate svoj vpliv na okolje. S trajnostnim načinom uporabe in odlaganja otroških pleničk ste že korak bližje k odgovorni potrošnji.

Pet nasvetov za trajnostno uporabo pleničk:

  1. Poskrbite, da bo vaš malček vedno suh in bo tako možnost za pojav pleničnega izpuščaja majhna. Kljub temu dojenčka previjte le tolikokrat, kot je treba (porabili boste manj pleničk in ustvarili manj odpadkov).
  2. Preverite indikator vlažnosti – povedal vam bo, kdaj je čas za menjavo pleničke.
  3. Prepričajte se, da ste izbrali pleničko prave velikosti za svojega otroka (tako preprečite prekomerno uporabo materialov in se izognete iztekanju).
  4. Ne pozabite reciklirati embalaže pleničk – odvrzite jo v smetnjak za embalažo. 
  5. Pleničke zavrzite v skladu z lokalnimi smernicami – odlaganje med ostale odpadke.