Papirnata embalaža: majhna sprememba, velik vpliv

Včasih ima lahko že majhna sprememba velik vpliv. Ste vedeli, da z izbiro pleničk Bambo Nature v papirnati embalaži iz skandinavskega papirja, z oznako FSC®, naredite velik korak k manj izpustom CO2? Z izbiro papirnate embalaže namesto plastične se namreč ob sežigu* sprosti skoraj 70 % manj CO2.

Verjetno ni za nikogar presenetljivo, da se pri zgorevanju papirja izpusti manj CO2 kot pri izgorevanju plastike. Je pa izračun, kako velika je ta razlika, izjemno težaven. Na srečo je to mogoče z oceno življenjskega cikla izdelka (LCA – Life Cycle Assessemnet).

In kaj pokaže ta izračun? Da je pri izgorevanje papirja v primerjavi s plastiko razlika skoraj 70 %.* Ta razlika v emisijah CO2 pa ni bila ugotovljena le pri sežigu embalaže plenic, ampak tudi v primeru recikliranja te embalaže.

Pri recikliranju papirnate embalaže se v primerjavi s plastično embalažo v povprečju sprosti več kot 50 % manj CO2.* Te številke temeljijo na primerjavi papirnate embalaže naših pleničk s certifikatom FSC® in plastične embalaže naših pleničk, ki vsebuje 30 % popotrošniško reciklirane plastike.

Zakaj LCA?

LCA, znan tudi kot ocena življenjskega cikla, omogoča izračun okoljskega vpliva izdelka na naš planet. Vključuje pet faz, skozi katere gre izdelek: (1) od surovine, (2) proizvodnje in predelave, (3) prevoza do (4) uporabe. Življenjska doba izdelka se konča pri (5) odlaganju izdelka med odpadke.

  • Z uporabo izračuna LCA je mogoče izračunati okoljski vpliv vsake

    faze v življenjskem ciklu izdelka. Ta izračun temelji na standardizirani metodi.

    To pomeni, da se analiza vsakič opravi na enak način, kar omogoča primerljivost rezultatov.

Podjetja lahko s pomočjo izračunov LCA raziščejo, kako lahko posamezen izdelek v svoji ponudbi naredijo bolj trajnosten. Na primer tako, da delajo z drugimi surovinami in materiali ali da svoje izdelke prevažajo na drugačen način.

Meriti pomeni vedeti

Potrošnikom izračun LCA pojasni, kakšen je lahko vpliv izbire določenega izdelka na okolje. Zato smo pri Bambo Nature raziskali razliko med izbiro papirnate embalaže pleničk s certifikatom FSC®, ki jo je mogoče reciklirati, in plastične embalaže pleničk, ki vsebuje 30 % popotrošniško reciklirane plastike.

Izračun LCA je pokazal, da je količina CO2, ki se sprosti pri izgorevanju papirnate embalaže, v primerjavi z našo plastično embalažo, za slabih 70 %* manjša. V primeru recikliranja pa so emisije iz papirnate embalaže v primerjavi s plastično v povprečju za več kot 50 % nižje.* To je dokaz, da lahko majhna sprememba pomeni veliko razliko!

Kaj pomeni ta rezultat?

Rezultat analize LCA kaže, da je z izbiro papirnate embalaže mogoče doseči dejanski trajnostni učinek. Dokazuje, da je izbira bolj trajnostnih materialov smiselna – da je to lahko korak k bolj trajnostno naravnani prihodnosti. Poleg tega je lahko izračun LCA smerokaz za starše pri bolj trajnostni izbiri izdelkov.

Za nas pa so te številke potrditev, da je razvoj papirnate embalaže s certifikatom FSC® korak v pravo smer. Pri Bambo Nature si nenehno prizadevamo razvijati izdelke, s katerimi bi čim bolj zmanjšali vpliv na okolje. Izvajanje analiz življenjskega cikla je eden od načinov, s katerim lahko odkrijemo in utemeljimo ta prizadevanja.

Za nas je trajnostnost prednostna naloga, zato smo med prvimi ponudili otroške plenice v papirnati embalaži s certifikatom FSC®. Plastična embalaža naših plenic pa vsebuje 30 % popotrošniško recilirane plastike (PCR).

Majhna sprememba, ki pa ima velik vpliv.
Ker vam je mar.

* Izjava o omejitvi odgovornosti
Metode modeliranja in izračuna temeljijo na standardu ISO 14040/44. Kategorije vpliva in poročanje o rezultatih temeljijo na EF 3.0 (ob upoštevanju okoljskega odtisa izdelkov, PEF). Izračuni so opravljeni na 1000 kosov ter s sežiganjem in recikliranjem ob koncu življenjske dobe.
Več o izračunih LCA si lahko preberete na spletni strani Abena-Helpi, d. o. o.: https://www.abena-helpi.si/trajnostnost/lca.