Vlažni čistilni robčki: priročen pripomoček za starše

Vlažni čistilni robčki: priročen pripomoček za starše

Ko prvič postanemo starši, imamo veliko idej o tem, kako želimo vzgajati svoje otroke, pa tudi o tem, katere izdelke za otroke želimo uporabljati. Sprva so krpice za umivanje, s katerimi malčku umijemo ritko pri previjanju, naravnost idealne in tudi nežne. Vendar mnogi hitro odkrijejo vlažne čistilne robčke, ker je to preprostejša in bolj praktična rešitev. Vlažni robčki se dobro obnesejo in so varna izbira za občutljivo otroško kožo (seveda, če kupite prave). Berite dalje in dobili boste najboljše nasvete o tem, na kaj morate biti pozorni pri nakupu robčkov in kako jih pravilno uporabljati – zaradi otrokove kože, pa tudi planeta.

Kaj so vlažni čistilni robčki?

Vlažni robčki ali samo »robčki« so majhne, super mehke in vlažne krpice iz viskoze ali mešanice viskoze in poliestra. Robčki so zaradi preproste in higienične uporabe z leti postajali vedno bolj priljubljeni med starši. Eden od razlogov, zakaj so robčki postali tak hit, je ta, da so resnično praktični. Še posebej v sodobnem vsakdanjem življenju, ko v družinah z majhnimi otroki časa vedno zmanjkuje. Robčke lahko uporabite skoraj za vse. Če kupite vlažne robčke, ki imajo certifikat, da so varni in koži prijazni, jih lahko brez skrbi uporabljate vsak dan.

Tukaj je nekaj vsakodnevnih primerov, ko so robčki resnično priročna rešitev:

Previjanje

Vlažni robčki so zelo uporabni pri previjanju, pa če ste doma ali pa na poti. Doma imate dostop do tekoče vode, kar je velika prednost v bolj umazanih okoliščinah (če razumete, kaj imamo v mislih). Če želite otroku samo osvežiti predel, ki ga pokrivajo pleničke, in se znebiti vonja po urinu, ko menjate mokro pleničko za novo, so vlažni robčki lahko najprimernejša izbira. Ali če ste sredi nakupovanja ali v kavarni, morda v bližini ni tekoče vode. Nič hudega. Vlažni robčki vam bodo v pomoč!

Robčki za otroke so zasnovani posebej za občutljivo otroško kožo in so še posebno nežni, če ima vaš otrok plenični izpuščaj. Plenični izpuščaj je lahko precej boleč, zato okuženega mesta ne boste hoteli preveč drgniti ali čistiti; toda ko je treba otrokovo ritko umiti in osušiti, je to lahko težko. Vlažni robčki so oblikovani tako, da ustrezajo pH-vrednosti otroške kože in so super mehki. Zaradi tega so kot nalašč za nežno in blago umivanje pordelih in bolečih ritk, saj bodo pustili zaščitni sloj kože nedotaknjen. To je še posebej pomembno, ko se želite znebiti izpuščaja.

Med jedjo in po njej

Bodimo iskreni. Ko začnejo otroci jesti trdno hrano, postane kar zabavno. Takrat se šele učijo koordiniranih gibov svojih malih nerodnih ročic, in preden izmojstrijo umetnost prehranjevanja z žlico, morajo prestati številne neuspešne poskuse, kako žlico spraviti v usta. Na tej poti jih seveda spodbujamo, toda večina obrokov se bo neizogibno končala tako, da bosta stolček in miza prekrita s hrano, po vsej verjetnosti pa tudi otrok sam. Vlažni robčki so kot nalašč za lovljenje letečih testenin, mesnih kroglic, avokada in kaše, pa tudi za hitro umivanje, preden svojega malčka položite v prijetno in sproščujočo kopel. V koži prijaznih robčkih je glavna sestavina voda, zato lahko z njimi brez skrbi obrišete ostanke hrane z otrokovih rok in obraza.

Na poti – za lepljive roke in nos, iz katerega kaplja

Robčke je dobro imeti v torbi, tudi ko ste zunaj. Na vseh javnih mestih ni stranišča ali tekoče vode v bližini. Pomislite na plažo, park ali igrišče. Nikoli ne veste, v kaj bo otrok potisnil roke ali vam ponosno prinesel sluzastega polža ali morda slastno potičko iz blata. V takih razmerah so robčki vaše skrivno orožje, da boste z malčkovih rok lahko obrisali vsaj malo umazanije, preden bo čas za prigrizek.

Vlažni robčki so lahko tudi nadomestek za papirnate robčke, ko večkrat brišemo smrkav nos; od smrkanja in brisanja s papirnatimi robčki lahko koža okrog nosu sčasoma postane boleča. Vlažni robčki so nežni do kože, če dlje časa brišemo noske.

POPOLNI v avtu za vse okoliščine, ko bo nastala umazanija (bruhanje, izcedek iz nosu, sladoled itd.)

Ker smo tudi sami starši, smo ugotovili, da so robčki v avtomobilu nepogrešljivi. Če imate več otrok, boste v avtomobilu skoraj zagotovo potrebovali vlažne robčke. Z robčki v avtu ste pripravljeni na skoraj vsako situacijo. Nekateri otroci se radi vozijo v avtu, toda če se odpravite na daljšo pot, boste morali vzeti s sabo prigrizke in vodo in kaj hitro je lahko vse lepljivo. Drugi otroci se neradi vozijo ali jih muči slabost med vožnjo – nekateri lahko celo bruhajo v avtu, če je pot daljša. Ne glede na to, kaj se pripeti med vožnjo, boste dobro pripravljeni na vsakršne težave, če boste v torbi imeli vlažne robčke.

Na kaj morate biti pozorni, ko robčke uporabljate na otroku

Čeprav je večina vlažnih robčkov za otroke namenjena občutljivi otroški koži, vseeno bodite pozorni in poiščite takšne, ki so prijazni do kože. Vedeti morate tudi, kako robčke pravilno uporabljati in kako jih po uporabi zavreči.

Naši najboljši nasveti o izbiri in uporabi robčkov, ki so varni za otrokovo kožo in okolju prijazni

  1. Prepričajte se, da so robčki dermatološko preizkušeni in ne vsebujejo parfumov in barvil.
  2. Vedno preverite, ali robčke priporoča "Asthma Allergy Nordic". To je vaše zagotovilo, da so narejeni iz varnih sestavin in da predstavljajo le minimalno tveganje za povzročitev kožne alergije.
  3. Preverite, ali imajo robčki certifikat "Nordic Swan Ecolabel". Ta certifikat pomeni, da robčki ne vsebujejo parfumov ali drugih snovi, ki so opredeljene kot rakotvorne, škodljive za plodnost ali alergene.
  4. Ko gre za vašega otroka, vedno uporabite zdravo pamet. Kot pri vseh novih izdelkih preverite, da na otrokovi koži ni reakcije na robčke. Vsak otrok je drugačen – enako velja tudi za kožo. Nekateri otroci imajo zelo občutljivo kožo, ki se bo odzvala na različne vrste negovalnih izdelkov – tudi tistih, ki so zasnovani posebej za otroško kožo in imajo vse ustrezne certifikate in teste.
  5. Če je mogoče, izberite robčke iz 100 % viskoze, ki so bolj okolju prijazni.
  6. Poskrbite, da boste robčke pravilno zavrgli med odpadke. Robčke vedno vrzite v smeti. Ne mečite jih v straniščno školjko, saj se bo odtok zamašil.
  7. Embalažo robčkov reciklirajte skupaj z drugimi odpadki iz plastike, ki jih je mogoče reciklirati.


Vlažni robčki Bambo Nature so dermatološko testirani in ne vsebujejo parfumov ali barvil. Priporoča jih "Asthma Allergy Nordic" in ponašajo se s certifikatom "Nordic Swan Ecolabel". Varna izbira za vašega otroka in okolje.

Več o tem, kako so izdelki Bambo Nature prijazni koži; preberite blog objave o otrocih in koži:

Nazaj na spletni dnevnik