Pet okusnih receptov za posebno sladek praznični čas

Pet okusnih receptov za posebno sladek praznični čas

Ko se bližajo prazniki, ni boljšega, kot da se udobno namestite v kuhinji in pripravite nekaj slastnega. Zato smo zbrali nekaj zabavnih in okusnih receptov za vso družino.

Božič je čas ljubezni, druženja in - bodimo iskreni, tudi dobre hrane. Pomemben del praznikov je veliko okusnih slaščic, piškotov in tort, ki so obvezna sestavina praznikov. Zato smo zbrali nekaj preprostih in zabavnih receptov, s katerimi se bo zabavala (in sladkala) celotna družina. 

Nadenite si torej predpasnike in veselo v kuhinjo! 

 

2 december: 

Čokoladna lomljenka 

Čokoladna lomljenka je ena najlažjih in najhitrejših slaščic, ki jih lahko naredite, možnosti pa so neskončne. Najpomembneje je, da čokolado pravilno stopite. Za izdelavo čokoladne lomljenke boste potrebovali

  • temno, mlečno ali belo čokolado v ploščicah ali topljeno, 
  • kakršne koli dodatke želite; lahko so oreščki, koščki karamele, zdrobljene sladkorne palčke, slani krekerji, mini penice, pisane mrvice, bonbončke … 

 

Kot smo že povedali, je priprava čokoladne lomljenke zelo preprosta in pomagajo lahko tudi najmanjši otroci. Sledite temu postopku: 

  • Pripravite si dodatke po izbiri. Zdrobite sladkorne palčke, pripravite bonbone M&M's, oreščke, mrvice  … in jih dajte v skledo oz. več skled. 
  • Stopite čokolado po svoji izbiri. Najlažje je, če čokolado postavite v skledo, primerno za mikrovalovno pečico, in jo segrevate v 20–30-sekundnih intervalih, po vsakem intervalu pa jo premešate. Dve ali tri ponovitve bodo zadostovale. 
  • Čokolado z lopatico namažite na kos papirja za peko, da nastane lep enakomeren sloj. 
  • Nato pa se poigrajte z dodatki! Mešajte in kombinirajte, kakor želite. 

Najboljši del pri čokoladni lomljenki je, da lahko v izjemno kratkem času naredite veliko različnih okusnih slaščic! 

 

7 december: 

Pebernødder 

Pebernødder ali v dobesednem prevodu ingverjevi oreščki so tradicionalni danski božični piškoti. Te majhne, samo grižljaj velike sladice so nepogrešljiv del vsakega danskega božiča in tudi v trgovinah po vsej državi jih v božičnem času prodajo na tone. Podobne različice recepta lahko najdete tudi v drugih nordijskih državah. Pebernødder so preprosti za izdelavo s celotno družino in tudi majhni otroci lahko pomagajo pri izdelavi majhnih kroglic iz testa. 

 

Potrebovali boste: 

  • 175 gramov sladkorja 
  • 1 jajce 
  • 2 žlici bolj mastne smetane (okoli 38 % maščobe) 
  • 250 gramov pšenične moke 
  • ½ žličke pecilnega praška ali sode bikarbone 
  • ½ čajne žličke mletega cimeta 
  • ½ žličke mletega belega popra 
  • ½ žličke mletega ingverja 
  • ½ čajne žličke mletih klinčkov 
  • 100 gramov masla 

Zavihajte rokave in začnimo s peko: 

Jajce in sladkor zmešajte v puhasto maso in vmešajte smetano. Moko zmešajte z začimbami in vmešajte maslo. Zmešajte mokre in suhe sestavine in pustite, da testo počiva v hladilniku vsaj eno uro. Površino prekrijte s tanko plastjo moke in iz testa naredite trakove, debele približno dva centimetra. Te narežite na majhne koščke (velikosti orehov) in jih oblikujte v majhne kroglice. Otroci lahko uporabijo majhen plastični nož ali strgalo in pomagajo pri delu, uživali pa bodo tudi pri oblikovanju kroglic. 

Piškote položite na kos papirja za peko jih pecite v zgornjem delu pečice približno deset minut pri 200 °C, dokler ne dobijo zlate barve in izvrstnega okusa. 

Uživajte! 

 

14 december: 

Sladki piškoti 

Sladki piškoti so precej preprosti za pripravo in praviloma imajo nežen vaniljev okus, vendar to ni najpomembnejše, najpomembnejši del pri teh piškotih je namreč izrezovanje in krašenje! 

Potrebovali boste: 

  • 250 gramov pšenične moke 
  • ½ žličke pecilnega praška 
  • ¼ žličke soli 
  • 170 gramov mehkega (ne stopljenega!) masla 
  • 150 gramov sladkorja 
  • 1 veliko jajce 
  • 2 žlički vaniljevega ekstrakta

Tukaj so navodila: 

V eni skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol ter skledo pustite na strani. V večji posodi z ročnim ali samostoječim mešalnikom mešajte maslo in sladkor pri visoki hitrosti, dokler ne dobite gladke in kremaste zmesi. Dodajte jajce in vaniljev ekstrakt ter nadaljujte z mešanjem pri visoki hitrosti. Suhe sestavine dodajte k mokrim in mešajte pri nižji hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo. Testo bo razmeroma mehko, če pa se bo zdelo lepljivo, dodajte žlico moke. 

Rahlo pomokajte dva kosa papirja za peko. Testo razdelite na dva enaka dela in vsak del položite na drug kos papirja za peko. Testo enakomerno valjajte (po potrebi potresite z moko), dokler ne dosežete želene debeline. Tanjši kot so piškoti, bolj hrustljavi bodo. Testo rahlo potresite z moko in na vrh položite še en kos papirja za peko. Dva kosa razvaljanega testa zložite enega na drugega, vmes naj bo papir za peko, in ju prekrijte s plastično ali aluminijasto folijo. Testo postavite v hladilnik za najmanj 1–2 uri. V hladilniku lahko ostane do dva dni. Če torej pričakujete obisk otrok in sorodnikov, ki se že veselijo skupne peke, potem lahko vse pripravite vnaprej. 

Ko ste pripravljeni na peko piškotov, segrejte pečico na 175 °C in pripravite pekače s papirjem za peko ali podlogo za peko. Ker je testo že razvaljano, lahko z otroki kar začnete z izrezovanjem piškotkov. Poskrbite, da se preostalo testo ponovno razvalja in porabi, da bo čim manj ostankov. Piškote pecite 11–12 minut pri enakomerni temperaturi in pustite, da se pred krašenjem popolnoma ohladijo. 

Lahko uporabite že pripravljeno glazuro ali jo naredite kar sami. Potrebovali boste samo dve sestavini: 

  • 1 pasterizirano jajce in 
  • pribl. 150 gramov sladkorja v prahu. 

Beljake stepajte, da postanejo puhasti, in počasi dodajajte sladkor v prahu, dokler ne dosežete želene gostote. Preprosto! 

Če želite različne barve, preprosto razdelite glazuro v manjše sklede in uporabite sadno barvilo, da obarvate glazuro. Naj otroci uporabijo vso svojo domišljijo pri glazurah in posipih iz pisanih mrvic! 

 

16 december: 

Æbleskiver 

Aaah, æbleskiver … Še nekaj značilno božičnega na Danskem. Æbleskiver (ali v dobesednem prevodu jabolčne rezine) NISO tako zdrave, kot se morda sliši. Te okusne male dobrote so svoje – zelo zavajajoče – ime dobile že pred mnogimi leti, saj so ljudje izvirno v sredino testa postavili majhne rezine jabolk ali sliv. Danes je to redkost, vendar nekatere družine še vedno uporabljajo svoje tradicionalne recepte. Æbleskiver so na Danskem sestavni del božiča in se praviloma jedo z marmelado, sladkorjem ali sladkorjem v prahu, lahko pa tudi s sirupom ali stopljeno čokolado. 

Če se želite preizkusiti pri pripravi æbleskiver, boste potrebovali: 

  • 250 gramov pšenične moke 
  • ¼ žličke soli 
  • 1 žličko sode bikarbone 
  • 1 žlico sladkorja 
  • 4 decilitre mleka 
  • 100 gramov stopljenega masla (in še nekaj več za kuhanje) 
  • 3 jajca 
  • 1 žlico sladkorja 
  • po želji tudi nekaj kapljic limoninega soka ali malo limonine lupine 

Budno oko je morda opazilo, da je ta recept precej podoben receptom za vaflje ali palačinke. Res je, testo je podobno kot pri drugih vrstah ocvrtih/pečenih sladic. Kar odlikuje slaščice æbleskiver, je posebna ponev, ki se uporablja pri njihovi pripravi. Ta ponev ima običajno pet ali devet lukenj v polkrožni obliki, zaradi katerih nastane posebna okrogla oblika. Če nimate ponve, kot je ta, lahko uporabite ponev z luknjami za ameriške palačinke ali pekač za vaflje. Vendar morate pri tem paziti, da bo testo precej tanko. 

Priprava testa je res preprosta: 

V veliki skledi zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte in z električnim mešalnikom počasi vmešajte mleko in stopljeno maslo. Temeljito zmešajte, da preprečite nastanek grudic. Med neprestanim mešanjem kot zadnjo sestavino dodajte jajca. Tako, končano je! 

Zdaj pa je čas za pečenje. Če imate posebno ponev za æbleskiver, v vsaki luknji stopite nekaj masla (kar boste morali vsakič ponoviti), nato pa vanjo vlijte testo. Testo bo naraslo, zato pustite 0,5–1 centimetra prostora do roba. Med peko se bodo robovi strdili. Ko se dno ne lepi več na ponev, vendar je središče še vedno tekoče (preverite tako, da ponev rahlo premikate in preverite, ali se masa zavrti; uporabite vilice ali aluminijasto iglo za pletenje), obrnite æbleskiver »na glavo«. Tekoče testo na sredini bo steklo v luknjo spodaj in se popeklo enako kot zgornji del. Tako bi morali na koncu dobiti lepe in okrogle æbleskiver, ki bodo na zunanji strani hrustljave, v notranjosti pa mehke. Morda bo potrebnih nekaj poskusov, da bodo popolni, ampak kuhar bo pojedel tudi vse manj popolne izdelke (zadostuje, če bodo okusni), kajne? 

 

22 december: 

Domače penice 

Domače penice so zabavna in okusna poslastica in jih je veliko lažje narediti, kot si morda mislite! 

Potrebovali boste: 

  • 12 kosov želatine v listih 
  • zrna iz 1 vaniljevega stroka 
  • 400 gramov sladkorja 
  • 2 decilitra vode 
  • 4 žlice sladkorja v prahu 
  • termometer za kuhanje 

Če želite poskusiti penice z okusom poprove mete, dodajte štiri kapljice esence poprove mete. 

Tukaj so navodila: 

Pustite, da se listi želatine namočijo v skledi hladne vode. Stroke vanilje zmešajte s sladkorjem in pustite, da sladkor, voda in vanilja zavrejo v loncu, dokler ne dosežejo temperature 118 °C. Odstranite lonec s štedilnika, odcedite odvečno vodo iz listov želatine in jih dajte v toplo sladkorno maso. Dobro premešajte in pustite počivati 10 minut. 

Sladkorno maso prelijte v skledo in jo zmešajte s samostoječim ali ročnim mešalnikom. Maso je treba mešati, dokler ni gosta in toga, kar traja približno 10–15 minut. Če želite poleg vanilje dodati še kakšno barvilo ali aromo, to naredite nekaj minut pred koncem mešanja. 

Potresite debelejšo plast sladkorja v prahu na kos papirja za peko in po vrhu razprostrite maso za penice. Na gladko površino penic ponovno posujte nekaj sladkorja v prahu, da bo lepa in enakomerna, pri tem pa pazite, da mase ne potiskate. Pokrijte in pustite nekaj ur ali do naslednjega dne, da se ohladi. Nato lahko penice s škarjami narežete na kockice in jih povaljate v sladkorju v prahu, da se ne zlepijo. Uživate jih lahko takšne kot so ali pa jih dajte v skodelico vroče čokolade. 

 

Si želite še več prazničnega vzdušja? Obiščite naša božična bloga in poiščite odgovore na vsa vaša vprašanja o božiču ter zabavne praznične DIY ideje za vas in vaše otroke.

Nazaj na spletni dnevnik