Kako izbrati ustrezno velikost pleničk?

Kako izbrati ustrezno velikost pleničk?

Se boste prvič znašli v vlogi mamice oz. očka ali ste že izkušeni starši? Za ene in druge so nasveti, kako izbrati ustrezne pleničke, da bi se izognili mokrim oblačilom in/ali postelji, predvsem pa rdečim ritkam, vedno dobrodošli. Za vas smo pripravili odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj.

Naš povsem preprost recept, kako se izogniti razdraženi in rdeči koži pod pleničkami, je, da poskrbite, da je koža otroka vedno suha," pravi produktna vodja družine izdelkov Bambo Nature v Sloveniji, Urša Čerček.

Pri tem po njenih besedah igra ključno vlogo izbira pleničk. Te morajo biti izjemno vpojne, da se  urin in/ali blato kar se da hitro vpijeta v jedro pleničke, obenem pa tudi zračne. Koža, ki je praktično 24 ur v plenički, mora kar se da dihati, zato so pleničke Bambo Nature narejene iz materialov, ki to omogočajo. Več o materialih si lahko preberete na tej povezavi. Poleg tega posebni termozatesnjeni kanalčki vzdolž pleničke poskrbijo, da se tekočina enakomerno porazdeli po plenički in tako ta "ne premoči".

A pojdimo po vrsti in začnimo s samo izbiro ustrezne velikosti. Kako sploh izbrati pravo velikost pleničke za novorojenčka?

Novopečeni starši zaradi vznemirjenja pred prihodom novega družinskega člana velikokrat nakupijo preveč pleničk, kar je povsem razumljivo 😉, a se kasneje velikokrat izkaže, da so le-te lahko ali prevelike ali premajhne. Zato svetujemo, da pred prihodom dojenčka kupite le en zavitek pleničk ali še bolje – naročite brezplačni vzorček glede na pričakovano težo dojenčka. Te naj nato mamice preizkusijo v porodnišnici, očki ali stari starši pa potem do prihoda iz porodnišnice nakupijo ustrezno velikost pleničk. Bambo Nature pleničke so na voljo v več otroških in drugih trgovinah po Sloveniji, vedno pa jih najdete v naši spletni trgovini.

Sicer novorojenčki s težo okoli tri ali tri in pol kilograme najpogosteje začenjajo s pleničkami št. 2 (3–6 kg). Zato večini novopečenih mamic z donošenimi otroki svetujemo izbiro te velikosti, medtem ko sta številki 0 in 1 namenjeni zlasti nedonošenčkom in dvojčkom, saj so primerne za težo 1–3 kg oz. 2–4 kg.

V kolikor niste prepričani, katero velikost pleničk izbrati za vašega malčka, lahko naročite brezplačni vzorček na tej povezavi, z vprašanji pa se lahko obrnete tudi na info@bambonature.si.

Kako pa je treba namestiti pleničko, da ta ne bo »prepuščala«?

Preden dojenčka oz. malčka previjemo, je treba pleničko prepogniti po dolgem, da se ustvari kot nek vzdolžen kanal. Nato jo položimo pod otroka in sprednji del zavihamo prek mednožja na trebušček. Pri tem moramo biti pozorni, da na predelu nogic plenička dobro tesni. Prav tam namreč velikokrat uide tekočina mimo. Ob tem velja poudariti, da so odprtine za nogice pri pleničkah Bambo Nature izdelane iz netkanega materiala, polipropilena (PP), in ne lateksa, ki je velikokrat lahko vzrok za alergije. Zelo prožni so tudi trakovi ob trebuščku, ki se nato pritrdijo z ježki na samo pleničko in jih lahko večkrat odlepimo in ponovno zalepimo, če je plenička pretesna ali preohlapna. Tudi na trebuščku poskrbimo, da pleničko dobro namestimo, dovolj visoko in razmeroma tesno, da je ob nameščeni plenički okrog pasu prostora za en prst.

Kaj pa kasneje, kdaj preiti na večjo številko?

Glede na izkušnje je v več kot 90 % primerov, ko plenička premoči, težava v premajhni plenički. Seveda pri izbiri upoštevajte za usmeritev kilograme, ki so navedeni na embalaži, vendar so si dojenčki in malčki zelo različni, zato upoštevajte tudi to. V kolikor plenička večkrat premoči, pa čeprav po smernicah glede kilogramov ustreza, je to velikokrat znak, da je treba preiti na večjo številko.

Staršem, ki se za Bambo Nature pleničke odločijo kasneje, večinoma zaradi težav s kožo otroka, pri prehodu z drugih pleničk prav tako svetujemo naročilo brezplačnega vzorčka. Dobro je, da jih pred nakupom preizkusijo, saj ni nujno, da bo velikost pleničk, ki so jih uporabljali prej, enaka tudi pri naših pleničkah.

Kaj svetujete, če plenička ponoči prepušča?

Kot že omenjeno, je večkratno prepuščanje lahko znak, da je treba preiti na večjo številko. Kdaj se to tudi zgodi, ko je otrok ravno med dvema številkama ali če ponoči veliko pije. Če otrok ponoči veliko pije, je verjetno edini način, da se izognemo mokrim oblačilcem in postelji, ta, da tudi ponoči enkrat zamenjamo pleničko, saj vsaka plenička lahko zadrži omejeno količino urina. Da je plenička polna, nas opomni tudi poseben indikator vlažnosti – črta po sredini pleničke, ki se ob stiku s tekočino iz rumene spremeni v modro. Obenem staršem priporočamo tudi uporabo zaščitnih posteljnih podlog Bambo Nature, ki se enostavno pričvrstijo pod rjuho, torej neposredno na vzmetnico s posebnimi lepilnimi trakovi. Tako bodo noči lahko mirnejše in brezskrbnejše.

Posteljne podloge so odličen pripomoček tudi pri odvajanju od pleničk. Staršem takrat svetujemo tudi uporabo hlačnih pleničk Bambo Nature, ki se enostavno slečejo in oblečejo kot spodnje hlačke. Na ta način otroci pridobijo samozavest in občutek odgovornosti, saj lahko pleničko sami enostavno slečejo, ko gredo na kahlico, in nato oblečejo. O odvajanju od pleničk smo pisali  tudi v enem izmed naših blogov.

So pleničke Bambo Nature primerne tudi za alergike?

Da, pleničke Bambo Nature priporoča združenje za astmo in alergije »Asthma Allergy Nordic« in so tudi dermatološko testirane. Poleg tega imajo še številne druge certifikate, ekološki oznaki »Nordic Swan Ecolabel« in EU Ecolabel ter potrdilo Sveta za nadzor gozdov FSC®. To pomeni, da so poleg kakovosti in prijaznosti do kože, potrjeno prijazne tudi do okolja. Nasvete, kako izbrati varno in trajnostno pleničko v poplavi vseh izdelkov na trgu, si lahko preberete na tej povezavi, več o certifikatih, ki jih imajo izdelki Bambo Nature, pa tukaj.

Nazaj na spletni dnevnik