5 dejstev o soncu, ki jih morate poznati

5 dejstev o soncu, ki jih morate poznati

UVA, UVB, ZF – kaj to pomeni? Razumemo, da zveni nekoliko zapleteno. Zato smo se po najboljših močeh potrudili razložiti vse od UV žarkov do zaščitnega faktorja (ZF). Pa pojdimo po vrsti.

Kaj pomeni ZF? 

Zaščitni faktor - ZF (ang. SPF - Sun Protection Factor) označuje, kako dobro in kako dolgo izdelki za zaščito pred soncem ščitijo pred UVA in UVB sevanjem in sončnimi opeklinami. Vendar morate vedno izbrati zaščitni faktor glede na tip kože, kako visok je UV indeks v vašem okolju, glede na to, koliko boste aktivni (ali se boste nepremično sončili ali se boste ukvarjali s športom), in glede na okolico – površine, kot so voda in sneg lahko odbijajo sončne žarke in jih še okrepijo. Sneg lahko odbije tudi do 90 % UV sevanja, kar lahko povzroči hude opekline – zato ne pozabite na zaščitni faktor 50, ko se boste naslednjič odpravili na smučanje.

Ali je višji zaščitni faktor boljši? 

Presenečeni boste: zaščitni faktor 30 vpije 96 % sončnega UV sevanja, zaščitni faktor 50 pa 98 %, tako da v količini preprečenega sevanja ni velike razlike. Razlika med zaščitnim faktorjem 30 in 50 je v tem, koliko časa lahko ostanete na soncu, ne da bi vas opeklo, ne pa v sami stopnji zaščite pred žarki na splošno. 
Višji zaščitni faktor lahko povzroči tudi lažen občutek zaščite ter vodi do opeklin in poškodb zaradi sonca, saj ljudje mislijo, da se lahko izognejo ponovnemu nanosu kreme ob uporabi zaščite z višjim faktorjem.

Kako dolgo traja zaščita? 

Če vas običajno opeče po 10 minutah izpostavljanja na opoldanskem soncu, bi z ustreznim nanosom izdelka z zaščitnim faktorjem 20 lahko na soncu ostali 20-krat dlje (200 minut), ne da bi vas opeklo. Enako načelo velja za zaščitni faktor 30 in 50.

UVA, UVB – kakšna je razlika? 

Vidimo lahko nekaj sončnih žarkov, vendar ne vseh. Zemljo dosežejo tri različne vrste sončnih žarkov:

  • Vidni žarki, ki jih je mogoče videti s prostim očesom
  • Infrardeči žarki
  • Ultravijolični (UV) žarki, ki so glede na svojo valovno dolžino lahko UVA ali UVB žarki. 

UVB žarki niso tako močni kot UVA in prodrejo samo skozi vrhnjo plast kože ter povzročajo počasno porjavitev, so pa eden glavnih razlogov za sončne opekline in kožnega raka. UVA žarki prodrejo globlje v kožo, tudi skozi oblačila in steklo ter povzročajo staranje kože, gube in kožnega raka. Zato je pomembno, da izberete kremo za zaščito pred soncem širokega spektra, ki ščiti tako pred UVA kot UVB žarki, kot so naše kreme Bambo Nature, ki so na voljo z zaščitnim faktorjem 30 in 50.

Poiščite najboljšo zaščito 

Za najboljšo zaščito pred UVA in UVB žarki je pomembno, da uporabite pravo količino kreme za zaščito pred soncem in da jo vedno znova nanašate. Najlažje je, da si zapomnite naslednje pravilo nanosa prave količine kreme za zaščito pred soncem: 1 dlan na 1 telo. To velja tako za odrasle kot za otroke.

 

Ali ima sonce sploh kakšno dobro plat? 

Zaradi vseh teh informacij si morda mislite, da se je treba soncu za vsako ceno izogniti; ampak seveda ni tako.
Sonce ima tudi številne dobre učinke in človeško telo potrebuje sonce za pravilno delovanje. Sončni žarki nam pomagajo ustvarjati vitamin D, ki spodbuja presnovo kalcija in rast kosti. Kalcij in močne kosti so še posebej pomembni pri otrocih in mladostnikih, ko rastejo, in približno do 30. leta starosti telo ustvarja tudi zaloge kalcija, ki jih bomo potrebovali pozneje v življenju. Super, kajne?

 

In čeprav ni povsem znanstveno dokazano, da sončna svetloba res izboljšuje razpoloženje, pa vsi vemo, kako lahko že malo sonca prežene čemernost.

Nazaj na spletni dnevnik