Kaj je močenje postelje in kako ga zdraviti?

Noben otrok se ne mara zbuditi v mokri postelji. Kljub temu je močenje postelje pogost pojav v številnih družinah po vsem svetu. Kot starši želimo otroku pomagati, da se čim hitreje znebi plenic, kadar pa traja dlje, kot smo pričakovali, nas lahko zajameta obup in nemoč.

Nočna enureza

Večina otrok približno do tretjega leta starosti že obvladuje dnevno uriniranje, pogosto pa traja malo dlje, da pridobijo nadzor nad odvajanjem urina ponoči. Če je otrok starejši od petih let in ponoči moči posteljo, zdravniki to imenujejo nočna enureza. Nočna enureza pomeni »nehoteno uhajanje urina ponoči«, znano tudi kot močenje postelje. Močenje postelje je zelo pogost pojav, ki prizadene otroke po vsem svetu.

Močenje postelje lahko razdelimo v dve kategoriji; primarno in sekundarno. Otroci v primarni kategoriji ponoči še niso bili suhi, medtem ko otrokom v sekundarni kategoriji ponoči nehoteno uhaja urin. Pogosto je tak otrok suh že več kot šest mesecev, potem pa nenadoma spet začne močiti posteljo.

Vzroki za močenje postelje

Sposobnost nadziranja mehurja se od otroka do otroka razlikuje, toda če je otrok starejši od 5 let in še vedno moči posteljo ponoči, to verjetno pomeni, da še ni razvil potrebnih veščin, da bi ponoči ostal suh. Običajno hormon ADH ledvicam sporoča, da je treba tvorjenje urina ponoči upočasniti. Nekateri otroci ne tvorijo dovolj tega hormona, kar pomeni, da njihove ledvice še naprej proizvajajo urin v enaki meri kot podnevi. To je lahko eden od razlogov za močenje postelje. Ko otrok raste, postopoma tvori več tega hormona, zaradi česar je močenje postelje manj pogosto in sčasoma popolnoma preneha. Vzrok za močenje postelje je lahko tudi psihosocialni stres, lahko pa ga povzročajo še fizične motnje, na primer presnovne motnje, kot je diabetes, zunanji pritisk na mehur zaradi zaprtja ali okužba sečil.

Ne glede na vzrok ni treba skrbeti. Vsak otrok se razvija na svoj način in s svojim tempom. Bodite potrpežljivi, podpirajte otroka in mu pomagajte, da bo ponoči suh in mu bo prijetno.

Kako se zdravi močenje postelje?

Večina otrok bo močenje postelje prerasla, ne da bi potrebovala kakršno koli zdravljenje. Staršem je včasih težko ugotoviti, ali je močenje postelje pri otroku nekaj, kar bo minilo samo od sebe, ali je potrebno zdravljenje. Način zdravljenja je vedno odvisen od osnovnega vzroka za močenje postelje. Zato je zelo pomembno, da vašega otroka pregleda zdravnik, ki se bo skupaj z vami odločil, katero zdravljenje bo najboljše za otroka oziroma ali je sploh potrebno. V mnogih primerih zdravljenje morda sploh ne bo potrebno.

Načini zdravljenja

Najpogostejša načina zdravljenja močenja postelje sta alarm za zbujanje ob močenju postelje in medicinsko zdravljenje. Alarm za zbujanje ob močenju postelje je posebna vrsta alarma, ki takoj zbudi otroka, ko zmoči posteljo. Ko se otrokov spanec prekine, so njegovi možgani prisiljeni nadzorovati mehur in tako preprečijo nadaljnje nesreče. Ta način je zelo učinkovit, vendar le, če je otrok pripravljen in motiviran, da preizkusi alarmno napravo.

Druga možnost zdravljenja je, da zdravnik predpiše zdravilo, imenovano dezmopresinijev acetat. Dezmopresinijev acetat je narejen iz hormona vazopresin in deluje tako, da zmanjšuje količino urina ponoči. Tableta z dezmopresinijevim acetatom se daje eno uro pred spanjem, in sicer krajši čas.

Kdaj ukrepati?

Zdravljenje se običajno začne pred začetkom šolanja. Približno v tej starosti je otrok običajno dovolj star in motiviran, da je zdravljenje lahko uspešno. Ali zdravljenje deluje, boste ugotovili hitro, saj se bosta otrokova samozavest in dobro počutje znatno izboljšala.

Če otrok ponoči moči posteljo, staršem vedno svetujemo, da obiščejo družinskega zdravnika. Zdravnik bo diagnosticiral vašega otroka in se z vami pogovoril o različnih vzrokih in možnostih zdravljenja.

V tem blogu preberite več o tem, kako lahko otroka podprete na najboljši način, ali si oglejte nočne hlačke Bambo Dreamy za prijetne in suhe noči.

Vir: Camilla Vogt Pedersen, mednarodna medicinska sestra, ABENA.

Pogosta vprašanja o močenju postelje

Nočne hlačke Bambo Dreamy