Znaki nosečnosti: 8 zgodnjih znakov nosečnosti

Znaki nosečnosti: 8 zgodnjih znakov nosečnosti

Samo če naredite test nosečnosti ali opravite ultrazvočni pregled, boste zagotovo vedeli, ali ste noseči ali ne. Vendar nekatere ženske začutijo znake nosečnosti že zelo zgodaj, še preden bi lahko test nosečnosti dal jasen odgovor. In vedno je zabavno ugotavljati ali v vašem trebuhu raste novo življenje!

Tako kot je vsaka ženska drugačna, je tudi vsaka nosečnost drugačna. Nekatere ženske začutijo znake skoraj takoj, ko se oplojeno jajčece ugnezdi v maternico in začnejo krožiti nosečniški hormoni – druge občutijo spremembe šele po nekaj tednih nosečnosti. 

Nekateri zgodnji znaki nosečnosti so lahko tudi zelo podobni znakom, ki jih občutite pred menstruacijo in po njej; lahko ste tudi noseči, pa ne občutite nobenih znakov. Če aktivno poskušate zanositi, priporočamo redno opravljanje testov nosečnosti, da boste dobili jasen odgovor. 

Vseeno pa je nekaj zgodnjih znakov nosečnosti, na katere ste lahko pozorni: 

Menstruacija vam zamuja 

Eden od prvih jasnih znakov nosečnosti je zapoznela menstruacija. Ko se oplojeno jajčece ugnezdi, bo vaše telo začelo proizvajati hormon hCG. Ta hormon pomaga vašemu telesu ohranjati nosečnost in sporoča jajčnikom, naj prenehajo vsak mesec sproščati zrela jajčeca, kar ustavi menstruacijo. 

Ženske z zelo rednimi menstrualnimi cikli bodo opazile že, ko jim bo menstruacija zamujala nekaj dni, pri ženskah z nerednimi cikli pa je težko zagotovo reči, da so noseče, dokler ni pozitivnega testa nosečnosti.

Krvavi madeži

Zelo, zelo zgodnji znak nosečnosti so lahko manjši krvavi madeži. Ko se jajčece pritrdi na sluznico maternice, to je približno 10–14 dni po spočetju, lahko povzroči rahle krvavitve, madeže, podobne začetku običajne menstruacije. Ni razloga, da bi vas skrbelo, in vse ženske tega ne izkusijo ali pa ne opazijo. 

Slabost 

Občutek slabosti oziroma bruhanje med nosečnostjo je zelo pogost pojav, zlasti v prvem trimesečju; običajno se imenuje »jutranja slabost«, vendar naj vas ime ne zavede – lahko vas doleti kadar koli, podnevi (in ponoči!). Znanstveniki niso povsem prepričani, kaj povzroča jutranjo slabost, vendar splošno velja, da so krive hormonske spremembe, ki se dogajajo v telesu v zgodnji nosečnosti. 

 

Občutljive prsi

Zaradi zgodnjih hormonskih sprememb, ki jih povzroči nosečnost, so lahko dojke občutljive, otekle in boleče, včasih pa potemni kolobar okrog bradavice. Hormoni počasi pripravljajo vaše prsi na materino mleko in dojenje, a ker ima veliko žensk občutljive prsi tudi v času menstruacije, je to tudi eden tistih kočljivih znakov, ko ni mogoče zanesljivo reči, za kaj gre. 

Utrujenost 

Nekatere ženske začutijo izčrpanost že teden dni po spočetju. Takoj, ko se jajčece pritrdi na steno maternice, telo začne črpati hormone, ki bodo pomagali ohraniti nosečnost. Za utrujenost in splošno upočasnitev telesnih funkcij med nosečnostjo je odgovoren predvsem hormon progesteron. 

Pogostejše uriniranje 

Med nosečnostjo se skupna količina krvi v ženskem telesu lahko poveča tudi od 50 do 60 %! Ta proces se začne takoj, ko začne telo proizvajati hormon hCG; dodatni pretok krvi koristi predvsem rastočima maternici in otroku, lahko pa vpliva tudi na druge organe, vključno z ledvicami; njihova glavna naloga je filtriranje krvi in odstranjevanje odpadnih snovi skozi urin. Več krvi imate v telesu, močneje delajo ledvice, da se znebijo več odpadnih snovi. Torej, čeprav ni prijetno, da morate ves čas hoditi na vodo, je to pravzaprav zelo dobro tako za vas kot za otroka.

Občutljivejši voh

Povišane ravni estrogena v telesu med nosečnostjo lahko povzročijo, da postane voh bolj občutljiv. Na žalost lahko ta povečana občutljivost na vonjave sproži tudi jutranjo slabost, tako da je to malce začaran krog. Kaj lahko storite glede svojega občutljivega noska? Pravzaprav ne morete storiti veliko, razen da se poskušate izogniti vonjavam, ki vam povzročajo nelagodje, se obkrožite z vonjavami, ki so vam všeč, in poskrbite, da redno zračite prostor, kjer ste. 

Spremenjen okus  

Kajti – uganili ste! – hormonske spremembe in spremenjen občutek za okus so lahko zgodnji znak nosečnosti. Verjetno ste že slišali za nosečnice, ki hrepenijo po čudnih kombinacijah hrane. Takšna sprememba vaših brbončic je zelo normalna. Lahko se zgodi, da bo imela vaša najljubša hrana nenadoma čuden okus, hrana, ki je običajno ne marate, pa se vam bo zdela božanska. Včasih se lahko ta sprememba v brbončicah pojavi tudi v obliki kislega ali kovinskega okusa v ustih. 


Vas zanima več o tem, kaj lahko pričakujete med nosečnostjo? Sledite našemu nosečniškemu koledarju po tednih in izvedeli boste več o razvoju otroka in spremembah telesa v vsakem tednu nosečnosti. 

Nazaj na spletni dnevnik