Nosečnost iz tedna v teden: 9. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 9. teden

Ta teden se dojenčku razvijajo mišice, možganske celice in živčni sistem. Dojenček bo začel z majhnimi sunki premikati komolce in sklepe, vendar gibi še niso dovolj močni, da bi jih že čutili.

Majhni premiki

Ta teden se dojenčku razvijajo mišice, možganske celice in živčni sistem. Dojenček bo začel z majhnimi sunki premikati komolce in sklepe, vendar gibi še niso dovolj močni, da bi jih že čutili. V 9. tednu maternica toliko zraste, da napolni medenico, in je velika približno kot majhna grenivka ali pomaranča. Morda boste že začeli čutiti, kako vas najljubše kavbojke tiščijo.

Do konca 9. tedna bo vaš dojenček dolg približno 4 cm, kar je približno toliko kot žogica za golf, in tehtal bo približno 10 gramov.   🏌

Večji pretok krvi

Kot je bilo omenjeno v 8. tednu, se skupna količina krvi v telesu med nosečnostjo poveča. Morda boste občutili, da vam med umivanjem zob hitro zakrvavijo dlesni ali da ste bolj nagnjeni h krvavitvam iz nosu. Študije kažejo, da se lahko količina krvi v telesu nosečnice poveča za 40–50 %! Noro, kaj?

To povečanje krvi in pretoka krvi skozi telo je zelo dobro za maternico in otroka, vendar ima lahko nekatere stranske učinke za mamico. Poleg tega dvojega vam lahko začnejo zatekati okončine (najverjetneje stopala in gležnji, vendar lahko zateče vse, tudi obraz) in imate povišano telesno temperaturo, saj dodatna kri pospeši metabolizem in ustvari več telesne toplote. Vendar je odvečna kri v vašem sistemu verjetno tudi zaslužna za tisti slavni nosečniški sij, o katerem se toliko govori.

Z naslednjim tednom bi morali začeti jemati prenatalne dodatke železa, ki bodo telesu pomagali pri soočanju z večjo količino krvi. Pri ginekologu preverite točno količino železa; če ste šibki in omotični, boste morda morali povečati odmerek v miligramih.

Posvetovanje z zdravnikom in pregledi

Če še niste poklicali ginekologa in mu povedali, da ste noseči, je zdaj pravi čas, da to storite, da lahko pridete na prvi posvet. Med nosečnostjo so vam na voljo številni pregledi in ultrazvoki; eden najpomembnejših zgodnjih pregledov je merjenje nuhalne svetline, ki ga lahko opravimo v 11.–14. tednu.  

To je prostovoljni pregled, s katerim je mogoče odkriti kromosomske nepravilnosti pri plodu, ki lahko povzročijo stanja, kot je Downov sindrom. To ni dokončen test; dobili boste rezultat, ki pomeni nizko ali visoko tveganje. Če prejmete rezultat, ki pomeni visoko tveganje, lahko opravite še druge, natančnejše teste, da dobite dokončen odgovor. Tveganje za kromosomske nepravilnosti se s starostjo povečuje, vendar se lahko zgodi ženskam vseh starosti, zato je pregled na voljo vsem.  

Naj vas ne skrbi pretirano zaradi tega, vseeno pa bi bilo dobro, da se zdaj pogovorite s partnerjem o pregledu in o tem, kaj želite narediti, če se bodo na pregledu potrdile kromosomske nepravilnosti.  

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 10. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik