Nosečnost iz tedna v teden: 8. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 8. teden

Nosečnost je v veliki meri osredotočena na mamo (res je, da je potrebne veliko energije, da v nas zraste malo človeško bitje), vendar se tudi vaš partner sooča s številnimi spremembami. Ne pozabita se odkrito pogovarjati o svojih občutkih, brez obsojanja.

Punčica mojega očesa

V 8. tednu se dojenčkove oči bolj razvijejo in pokrile jih bodo veke. Oči bodo ostale zaprte in zaščitene približno do 25.–27. tedna. Roke in noge se daljšajo, vendar se različni deli (komolci, kolena itd.) še ne razločijo.

Do konca 8. tedna dojenček meri 2–3 centimetre, kar je približno velikost grozdne jagode. 🍇

Oprostite, kje je stranišče?

Morda mislite, da je pogosto uriniranje nekaj, kar vas mora skrbeti pozneje v nosečnosti, vendar je žal takole: verjetno se bo začelo zdaj. Na tej točki nosečnosti vas ne tišči zato, ker dojenček ali maternica pritiska na mehur. To je zaradi – uganili ste – hormonov. Hormon hCG (hormon, izmerjen s testi nosečnosti) poveča pretok krvi v telesu, zlasti v predelu medenice, in do ledvic, kar jih spodbudi k večji učinkovitosti. Ker ledvice delajo pospešeno, se telo z urinom znebi več odpadkov. Torej, čeprav je neprijetno, tudi dobro, tako za vas kot za otroka.  

Pozneje v nosečnosti bo vse večji pritisk maternice in otroka razlog, da boste imeli občutek, kot da ves čas tekate (no, iskreno rečeno, na tej točki racate) na stranišče.  

Toda ne glede na to, kako nadležno je, nikar ne pijte manj, da ne bi šli tolikokrat na stranišče; zelo je pomembno, da pijete dovolj zase in za otroka. 

Pozornost do partnerja

Nosečnost je v veliki meri osredotočena na mamo (res je, da je potrebne veliko energije, da v nas zraste malo človeško bitje), vendar se tudi vaš partner sooča s številnimi spremembami. Ne pozabita se odkrito pogovarjati o svojih občutkih, brez obsojanja. Partner se bo počutil bolj vključenega in povezanega, če bo lahko prisoten pri vseh pregledih. Ne bo slabo, če poiščete knjige, ki se navezujejo na njegov položaj; obstaja vrsta knjig o nosečnosti, ki so namenjene tudi partnerju in ne le materi.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 9. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik