Nosečnost iz tedna v teden: 7. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 7. teden

Večino žensk slabost najbolj prizadene med 1. trimesečjem, tako da je zelo mogoče, da to občutite prav zdaj. Čudežnega zdravila proti jutranji slabosti ni, obstaja pa nekaj načinov, kako slabost nekoliko ublažiti.

Pozdravljene, roke in noge

Ta teden srce črpa kri po otrokovem drobcenem telesu. Začnejo se razvijati roke in noge, jasnejši pa postajajo tudi glava in obrisi oči. V tem tednu se oblikuje tudi hrustanec, ki bo pozneje postal okostje vašega dojenčka.

Do konca 7. tedna dojenček meri približno 1,6 centimetra – velikost zrele borovnice. 

Vam je malo slabo?

Večino žensk slabost najbolj prizadene med 1. trimesečjem, tako da je zelo mogoče, da to občutite prav zdaj. Ni povsem jasno, kaj povzroča slabost v 1. trimesečju, vendar je precej jasno dvoje: verjetno je to povezano z vsemi hormoni, ki divjajo v vašem telesu, in najverjetneje se bo počutje izboljšalo oz. slabost popolnoma izginila okoli 12. tedna. Torej, kar pogumno, boljše bo.

Čudežnega zdravila proti jutranji slabosti ni, obstaja pa nekaj načinov, kako slabost nekoliko ublažiti. Če vam nekateri vonji začenjajo povzročati slabost (na primer parfum, kava ali določena hrana), se jim poskušajte izogniti in pojdite na svež zrak. Mnogim ženskam pomaga pogosto uživanje majhnih obrokov in prigrizkov. Privoščite si lahke prigrizke, kot so čips, slani krekerji, oreščki in banane.

Če začutite znano »nosečniško hrepenenje po hrani« in so nenadoma kisle kumarice ali jabolka edina stvar, ki vam ne povzroča slabosti, ne skrbite. Nosečnice morajo sicer jesti uravnoteženo hrano, vendar sta slabost in želja po določeni hrani običajno le fazi in ne bosta škodovali otroku. Samo poskrbite, da boste uživali vitaminske dodatke, in to bi moralo zadoščati potrebam po hranilih. Bolje je, da en teden jeste samo krompirček, kot da ne jeste ničesar.

Če vas muči hudo bruhanje in ne morete ničesar zadržati v sebi, se posvetujte z ginekologom.

Kdaj povedati družini in prijateljem?

Morda je zdaj čas, da se odločite, kdaj povedati družini in prijateljem, da pričakujete dojenčka. Veliko parov se odloči, da bodo počakali do 2. trimesečja, ker je tveganje za spontani splav v 1. trimesečju večje. Drugi pari komaj čakajo, da povedo, in si želijo, da so jim družina in prijatelji v oporo na celotni poti, tudi če se zgodi najhujše.

Lahko se tudi zgodi, da najbližji sorodniki in prijatelji že sumijo, kaj se dogaja. Če običajno pijete alkohol na zabavah, če vam je slabo in tekate na stranišče ali če se nenadoma izogibate določeni hrani, je težko dolgo ohranjati skrivnost.  

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 8. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik