Nosečnost iz tedna v teden: 6. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 6. teden

Ko ste noseči 6–7 tednov, ima vaš dojenček veliko izboklino tam, kjer je srce, ter zametek možganov in glave. Čeprav je srce zelo majhno, bo približno takrat že začelo utripati in morda ga boste celo videli na zgodnjem ultrazvoku. Toda dojenček je v tem času velik le približno 5–6 mm – približno toliko kot zrno graha.

Imate občutek napihnjenosti?

Trebušček se vam morda v 6. tednu nekoliko napihne, vendar to ni zato, ker dojenček raste; hormon progesteron je med nosečnostjo zelo pomemben, saj pomaga pripraviti maternico na nosečnost in podpira plod med rastjo. Vendar pa progesteron tudi sprosti črevesje in ga upočasni, kar daje debelemu črevesu več časa, da vsrka hranila in vodo iz hrane, kar vodi do več hranilnih snovi za vašega otroka. Na žalost lahko to pomeni tudi zaprtje.

Najboljši način za boj proti zaprtju je uživanje hrane, bogate z vlakninami, poskrbite pa tudi, da boste pili dovolj vode. Živila, kot so sadje, zelenjava, oreščki, fižol in polnozrnat kruh, so dober vir vlaknin, priporočljivo pa je tudi meriti vnos tekočine. Preveč železa v prenatalnih vitaminskih dodatkih tudi lahko povzroči zaprtje, zato poskusite z drugo vrsto prenatalnih vitaminov z nižjim odmerkom železa, če se težava nadaljuje. 

 

Ti čevlji so za hojo

Še en odličen način za preprečevanje zaprtja je vsakodnevna vadba, 20–30 minut vadbe. Na splošno je priporočljiva nenaporna vadba, na primer hoja, kolesarjenje ali plavanje, saj telo med nosečnostjo proizvaja tudi hormon, imenovan relaksin. Lahko si ga predstavljate kot »pripravljalni« hormon. Relaksin telo pripravi na porod, tako da sprosti vezi, zlasti okoli medenice (kar lahko povzroči bolečine v spodnjem delu hrbta). Vpliva tudi na druge sklepe, zlasti kolke, ramena, stopala in gležnje. To je zelo pametno, a na žalost naredi vezi in sklepe tudi bolj ranljive za poškodbe. 

Če ste bili pred nosečnostjo zelo aktivni in ste se ukvarjali s športom, vam ni treba tega opustiti; le upočasnite tempo in poslušajte svoje telo. Na internetu lahko najdete številne nenaporne vaje in vadbe, zasnovane posebej za nosečnost. Če ste kdaj v dvomih ali čutite bolečino ali nelagodje, se posvetujte z zdravnikom ali ginekologom.  

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 7. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik