Nosečnost iz tedna v teden: 5. teden 

Nosečnost iz tedna v teden: 5. teden 

Možno je, da boste v tem tednu dokončno ugotovili, da ste noseči. Večina domačih testov nosečnosti meri ravni hCG v urinu in te bi morale biti dovolj visoke okoli 5. ali 6. tedna, da bo rezultat testa pozitiven. 

Pravi čas za test nosečnosti

Možno je, da boste v tem tednu dokončno ugotovili, da ste noseči.

Čestitamo!  🎉

Ta teden boste morda začeli opažati znake nosečnosti:

  • Menstruacija vam zamuja
  • Manjši krvavi madeži – ko se jajčece ugnezdi, lahko povzroči manjšo krvavitev, podobno začetku običajne menstruacije. To naj vas ne skrbi.
  • Slabost, znana tudi kot »jutranja slabost«
  • Občutljive prsi
  • Utrujenost
  • Pogostejše uriniranje
  • Občutljivejši voh
  • Spremenjen okus

V četrtem tednu nosečnosti, ko se je zarodek pričvrstil na steno maternice, posteljica začne proizvajati nosečniški hormon hCG. HCG pomaga zadebeliti maternično sluznico in sporoči telesu, naj preneha sproščati jajčeca, s čimer se ustavi menstrualni ciklus – nekaj časa ne bo več menstruacije! Ravni hormona hCG hitro narastejo – vsake tri dni se skoraj podvojijo – in dosežejo vrhunec v prvem trimesečju, nato pa ponovno upadejo. Večina domačih testov nosečnosti meri ravni hCG v urinu in te bi morale biti dovolj visoke okoli 5. ali 6. tedna, da bo rezultat testa pozitiven.  

In kar je najpomembnejše: takoj ko izveste, da ste noseči, se obrnite na svojega ginekologa, da se začneta spremljanje nosečnosti in priprave na materinstvo.

Pišite nosečniški dnevnik

Ko izveste, da ste noseči, je morda dobro, da začnete pisati dnevnik. Zdaj in v naslednjih mesecih se lahko čustva razmahnejo in v življenju se vam bo zgodilo veliko novih stvari. Pisanje dnevnika, v katerega beležite svoje občutke in razmišljanja o nosečnosti, je lahko sprostitev in čudovit način, da boste tudi po porodu ohranile spomine na nosečnost.

Če ste ustvarjalni tip, poiščite navdih na spletu in naredite svoj dnevnik. Prazen zvezek je odličen način za začetek, strani zvezka pa lahko okrasite po svoje.  

Če ne želite izdelati svojega dnevnika, lahko kupite že pripravljenega. Običajno taki dnevniki vsebujejo polja in vprašanja, pomembna za vsak teden, in so že lepo zastavljeni. To je manj zamudno, vseeno pa dobite lep spominek na nosečnost. 

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 6. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik