Nosečnost iz tedna v teden: 41. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 41. teden

Čeprav je verjetno precej neprijetno, je povsem normalno, da se porod zavleče v 41. teden, še posebej, če je to vaš prvi otrok, zato ni razloga za skrb. Poskusite se sprostiti in izogibajte se stresu – nikoli ne veste, kdaj bi se lahko začelo!

PDP bo vsak hip

No, tukaj je. Rok je nastopil in minil. Otroka pa še ni. Zdaj bi že morali pestovati otroka, namesto tega pa se vsak dan zdi dolg sto let, medtem ko čakate, da se otrok končno zgane (in premakne z vašega mehurja). Ko boste s težavo vstajali s kavča, se boste najbrž spraševali: »Ali je to pošteno?« Ko boste s težavo počeli kar koli, pravzaprav.

Morda se ne zdi zelo pošteno, je pa pravzaprav zelo pogosto, da se nosečnost podaljša v 41. teden, še posebej, če je to vaš prvi otrok. Prvotni datum poroda je morda tudi malo zamaknjen že od začetka, tako da vam ni treba skrbeti, ali je z otrokom vse v redu.

Zdravnik ali babica vam bosta verjetno predstavila možnost sprožitve poroda – sploh, če pridete do konca 41. tedna – vendar lahko vaše telo še vedno samo sproži porod. Vaš zdravnik zaradi tveganja zapletov ne bo pustil, da se vam nosečnost zavleče za več kot dva tedna po predvidenem datumu poroda, vendar 41. teden še vedno velja za normalno nosečnost, brez tveganja.

Kljub temu bodite pozorni na otrokove gibe in brce; otrok mora ostati aktiven vse do poroda, zato se posvetujte z zdravnikom ali babico, če opazite kakršno koli spremembo ali vedno manj gibanja.

 

Zmogla boš!

Zavedamo se, da vam je zdaj verjetno že strašno neudobno; navsezadnje imate v trebuhu otroka velikosti in teže velike lubenice!

Kaj lahko počnete, medtem ko čakate na začetek poroda?

Najbolje je, da se poskusite sprostiti (vemo, da je to lažje reči kot narediti!), saj stres ni dober ne za vas ne za otroka. Poskusite malo telovaditi, da boste ohranili telo močno in gibljivo – že kratek sprehod (ali racanje, če želite) je dober za kolke, medenico in jedro. Lahko tudi poskakujete ali izvajate vaje na vadbeni žogi; številne vaje lahko pripomorejo h gibljivosti kolkov, povečajo pretok krvi v medeničnem predelu in pomagajo postaviti otroka v položaj za porod.

Toda delajte le toliko, da vam bo še prijetno. Ne naprezajte se in ne porabite vse energije pred porodom; nikoli ne veste, kdaj bo napočil čas.

 

Nazaj na spletni dnevnik