Nosečnost iz tedna v teden: 39. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 39. teden

Datum poroda je zdaj oddaljen le še teden dni! Razburljivo, kajne? Cilj je pred vami in čakanja je skoraj konec! Nič posebnega ni treba več početi, razen da si krajšate čas in se kar najbolje pripravite na porod.

Koliko tehta otrok?

V tem tednu nosečnosti bo otrok zrasel toliko, da bo meril približno 51 centimetrov od glave do pet in tehtal okoli 3600 gramov. In pravimo približno, saj vsak otrok raste drugače in rodijo se tudi taki, ki tehtajo 4000 gramov in več.

Vendar naj vas ne bo strah; vaše telo je grajeno za to in telo vašega otroka je izjemno mehko in prožno, da omogoča enostaven prehod skozi porodni kanal.

Čar čakanja

Na žalost morate zdaj samo čakati; porod se lahko začne vsak trenutek, zato je težko kar koli načrtovati. Najbrž tudi nimate veliko energije, da bi kar koli naredili ali kam šli; za ta čas svetujemo, da se čim bolj sprostite. Vaše telo bo potrebovalo vso energijo, ki mu jo lahko daste.

Če ne želite cele dneve dremati na kavču, imamo idejo, kako si lahko krajšate čas. Vadite lahko različne položaje med porodom, da boste točno vedeli, kaj storiti, ko pride čas.

 

Položaji za porod

Ko se bodo začeli popadki, so vam na voljo različni položaji za lajšanje bolečin in njihovo obvladovanje. Mnoge ženske raje hodijo okrog ali ostanejo aktivne, da bi tako obvladale popadke, in številni strokovnjaki so zdaj prepričani, da sta stanje in hoja dobri za porod, saj bo gravitacija delovala v vašo korist in otroka postavila v ustrezen položaj.

  • Zibanje bokov. Stojte obrnjeni proti steni, oddaljeni malo več kot za dolžino roke. Dlani položite na steno v širini ramen. Noge rahlo razmaknite, naslonite se na steno in se z boki nežno zibajte gor in dol.
  • Podpora partnerja. Postavite se pred svojega partnerja ali partnerja pri porodu in mu položite roke čez ramena, kot da ga hočete ohlapno objeti. Stopite korak nazaj in se naslonite na partnerjeva ramena. Partner naj vas podpira tako, da iztegne roke pod vašimi in se oprime vašega hrbta.
  • Čepenje pred stolom. Partner naj sedi na stolu. Postavite se s hrbtom pred stol med njegove noge. Roke položite čez partnerjeva kolena za podporo. Partner vam lahko med popadki masira hrbet in vrat.
  • Poskakovanje na žogi za vadbo. V 31. tednu smo omenili prednosti nakupa žoge za vadbo, med drugim jo lahko uporabite tudi med porodom. Na žogo sedite z razprtimi nogami in stopali trdno na tleh ter nežno poskakujete gor in dol; to gibanje bi vam moralo pomagati pri obvladovanju popadkov, hkrati pa tudi narediti prostor za otroka. Lahko tudi pokleknete pred žogo in se s trupom in rokami naslonite na žogo ter iztegnete hrbet – skoraj tako kot v položaju, ko ste se oprli ob partnerja.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 40. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik