Nosečnost iz tedna v teden: 38. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 38. teden

Ali ste že slišali za vzorčne pakete? Zelo dobro je, da raziščete brezplačne vzorce in začetne pakete in jih naročite zdaj, da jih boste dobili domov, preden pride otrok.

»To je to, to je to! ... Ojoj, lažni alarm ...«

Do 38. tedna bi se vam morala otrokova glavica zagotovo spustiti v medenico, vendar lahko otrok še vedno nekoliko premika glavico; to lahko občutite kot drobne zbodljaje ali sunke v trebuhu. Lažni popadki lahko postanejo pogostejši in velikokrat boste pomislili: »To je to,« vendar bodo popadki spet prenehali.

V 38. tednu nosečnosti bo otrok zrasel toliko, da bo meril 50 centimetrov od glave do pet in tehtal okoli 3350 gramov.

Vzorci in začetni paketi

Ali ste vedeli, da veliko trgovin in supermarketov ponuja brezplačne vzorce pleničk in včasih celo brezplačne začetne pakete z veliko izdelki, ki jih potrebujete, ko imate novorojenčka? Na primer pakete s pleničkami, vlažnimi robčki, izdelki za nego kože in včasih tudi dudice in stekleničke. Lepo, kajne?

Če tega še niste preučili, si vzemite nekaj časa in se pozanimajte pri različnih podjetjih in trgovinah ter poiščite vzorce in začetne pakete, ki bi jih želeli preizkusiti. Še posebej dobro je poiskati vzorce pleničk, da se prepričate, ali imate pravo velikost za svojega dojenčka, pozneje pa lahko pleničke kupite v večjih količinah, če vam bo vzorec všeč.

Dobro je, da vzorce in začetne pakete naročite v 38. tednu nosečnosti, da jih boste zagotovo imeli doma, preden pride otrok.

Zasebna zabava ali veliko družinsko praznovanje?

Sta se s partnerjem že pogovarjala o obiskih po porodu? To je lahko kočljiva tema, saj bo veliko sorodnikov verjetno želelo priti na obisk in videti otroka. Nekateri novopečeni starši po rojstvu nočejo prav nobenega obiska, da se lahko v miru navajajo na nove razmere v družini. Drugi si želijo, da jih obišče samo najožja družina, morda starši ali brati in sestre, saj se ti počutijo bolj doma in bodo morda pomagali pospraviti, pripraviti večerjo ali paziti otroka uro ali dve, medtem ko se lahko mamica in očka oprhata ali malce zadremata. Seveda so tudi taki, ki radi gostijo ljudi in komaj čakajo, da bodo otroka pokazali vsem družinskim članom in prijateljem.

Vedite, da ni nič narobe s tem, da trenutno mnenje pozneje spremenite – kdo ve, kako dolg ali naporen bo porod? – ne pozabite pa se drug z drugim odkrito pogovoriti o svojih potrebah; še posebej pomembno je, da ima mama po porodu čas za sprostitev in da se telo zaceli. Upoštevajte tudi, da imajo novorojenčki šibkejši imunski sistem, zato jih ni dobro izpostavljati preveč ljudem in bakterijam; obiskovalce opomnite, naj si umijejo ali razkužijo roke, preden primejo otroka.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 39. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik