Nosečnost iz tedna v teden: 36. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 36. teden

Verjetno ste že začutili nekaj lažnih popadkov, ki se bodo še krepili, bolj ko se boste bližali roku poroda. Toda kakšne so razlike med pravimi in lažnimi popadki?

Ne bo več dolgo

Skoraj je že čas, vendar ima otrok še nekaj stvari na seznamu opravkov: rasti, rasti, rasti!

V 36. tednu nosečnosti bo otrok meril približno 47 centimetrov od glave do pet in tehtal okoli 3000 gramov. Upoštevajte, da vsak otrok raste drugače, zato bo vaš lahko meril več ali manj od tega.

Kdaj želite prijateljem in družini sporočiti veselo novico?

Ali ste se pogovorili o tem, kako in kdaj bi radi družino in prijatelje obvestili, da rojevate oziroma ste rodili? Dobro je, da se vnaprej dogovorite o času in načinu, kako te stvari povedati. Na primer, če vaš partner ali vi želite, da vse obvestite šele, ko bo otrok že rojen, se o tem dogovorite, preden se porod začne. Če želite družino obvestiti, da se je porod začel, jih vnaprej malo pripravite, da bodo vedeli, kako se na to odzvati; ne morejo namreč pričakovati, da boste med porodom odgovorili na 20 klicev ali sporočil – vi ali partner se bosta na klice in sporočila odzvala, ko bosta imela za to čas in energijo.

Lahko tudi poskrbite, da bodo vaši starši nekakšen filter med vami in sorodniki. Verjetno imate veliko radovednih sorodnikov, ki jih zanima, kako poteka porod, zato povejte staršem in naj oni posredujejo informacije naprej, vi pa se medtem posvetite pomembnejšim stvarem.

Igrajmo se igro pravih in lažnih popadkov

V 36. tednu nosečnosti, ko imate le še mesec dni do roka poroda, se lahko lažni popadki okrepijo in postanejo naravnost neprijetni. Lažni popadki so način, kako se vaše telo pripravlja na bližajoči se porod in rojstvo, zato se pojavljajo z razlogom, čeprav se vam morda zdijo neprijetni.

Če vas skrbi, da bi se lahko začel prezgodnji porod, pokličite zdravnika ali babico, da se prepričate. Med pravimi in lažnimi popadki je nekaj ključnih razlik.

  • Lažni popadki so neredni, pravi popadki pa postanejo redni in prihajajo v vse krajših intervalih.
  • Pravi popadki postopoma postajajo močnejši, medtem ko lahko lažne popadke pogosto pomirite s toplo kopeljo ali grelno blazino.
  • Lažni popadki so lahko neprijetni, vendar ne smejo biti boleči; če občutite nenavadno bolečino, se posvetujte z zdravnikom ali babico.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 37. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik