Nosečnost iz tedna v teden: 33. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 33. teden

Ne bodite presenečeni, če vas bo v tem času nenadoma zagrabila želja po pripravah in organizaciji; to je tako imenovani nagon po gnezdenju, zaradi katerega si boste želeli urejati dom za prihod otroka.

Nabiranje kilogramov

Otrok zdaj nima več veliko nalog, samo še rasti mora; edino, česar še nima povsem razvitega, so pljuča in dihala. Razen tega otrok v zadnjih tednih razvija mišice in si nabira še več zaščitne in varovalne maščobe.

V 33. tednu nosečnosti otrok zraste do približno 43 centimetrov od glave do pet in tehta približno 2350 gramov. V povprečju otrok od zdaj do rojstva pridobi vsak teden približno 250 gramov teže.

Nagon po gnezdenju

Ne, nihče ne pravi, da ste mami koklja. Nagon po gnezdenju je nagon po čiščenju, pospravljanju, organiziranju in preurejanju vašega doma, preden pride otrok, in je zelo resnična potreba, ki se običajno pojavi v zadnjih tednih pred porodom. Večina žensk začuti nagon po gnezdenju v takšni ali drugačni obliki, od urejanja nove otroške sobe do urejanja, globinskega čiščenja in pleskanja celotnega doma.

Ni naša naloga, da vam govorimo, kaj lahko počnete in česa ne (vemo, da ste superženska!), vendar imamo nekaj priporočil za vašo varnost, preden se z vso vnemo lotite gnezdenja. Ne plezajte visoko in ne stegujte se preveč, da ne bi padli in poškodovali sebe ali otroka. Ne dvigujte ničesar pretežkega, saj je vaš hrbet (in tudi drugi deli telesa) že tako pod velikim pritiskom. Prav tako ne pleskajte z barvami na osnovi topil in ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, kot je belilo ali čistilo za pečice – to prepustite partnerju ali najemite profesionalce. To je vse, veselo gnezdenje!

Zaščita doma za otroka

Ko že govorimo o gnezdenju in pripravi doma na prihod dojenčka, že zdaj lahko zaščitite dom, da bo varen za otroka. Res je, da se sprva ne giblje veliko, a preden se boste dobro zavedeli, bo postal veliko bolj gibljiv. Otrok, ki maha z rokami, lahko mimogrede zagrabi presenetljivo veliko stvari in skoraj vse si bo nesel v usta.

Preglejte dom, kako se vidi z višine malčka, in odstranite vse, kar bi lahko bilo nevarno zanj, če se tistega dotakne ali da v usta; če imate kamin, obvezno kupite varnostna vratca, in če imate stopnice, tudi za to kupite varnostna vratca. Vse električne žice in naprave premaknite, da jih dojenček ne bo mogel zagrabiti; zaradi varnosti lahko celo pokrijete vtičnice.

Prav tako lahko namestite ščitnike na vogale miz ali na druge ostre vogale ter namestite zapahe na omare in predale, da ne bi otrok prišel v stik s čim nevarnim, kot so baterije ali čistilna sredstva (pa tudi da ne bi česa dragocenega ali nenadomestljivega uničil, kot na primer stare družinske fotografije).

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 34. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik