Nosečnost iz tedna v teden: 32. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 32. teden

Rok poroda se približuje in s porodom je povezanih veliko telesnih sprememb, načrtov in razmišljanj. V tem tednu se pogovarjamo o mislih in skrbeh, povezanih s porodom, in o tem, zakaj bi morali narediti porodni načrt.

Ali se je otrok spustil?

Če v 32. tednu nosečnosti začutite rahlo zmanjšanje pritiska na pljuča, vendar dodaten pritisk na mehur, se je vaš dojenček verjetno obrnil in leži z glavico navzdol; dojenček se vam bo do začetka poroda spuščal vse nižje v medenico.

V 32. tednu nosečnosti bo otrok meril približno 42 centimetrov od glave do pet in tehtal okoli 2150 gramov. Predstavljajte si, otrok bo v zadnjih 8 tednih do poroda pridobil od 1,5 do 2 kilograma! To je kar noro. 🤯

Misli o porodu

Povsem normalno je, da veliko razmišljate o prihajajočem porodu in rojstvu in da vas skrbi – čudno bi bilo, če vas ne bi! Pa to ne velja samo za tiste, ki bodo prvič matere; tudi če to ni vaš prvi otrok, je še vedno normalno, da vas porod skrbi. Vsaka nosečnost in porod sta zgodba zase.

Svetujemo, da čim več raziščete, da boste kar se da pripravljeni. O svojih skrbeh se pogovorite z babico ali zdravnikom; zdravstveno osebje je videlo in slišalo že vse.

Prijavite se lahko tudi v šolo za starše, kjer boste izvedeli več o tem, kaj lahko pričakujete med porodom in okrevanjem, in o načinih za obvladovanje bolečine. Šola je lahko tudi odlična priložnost, da se povežete z drugimi nosečnicami in se zaveste, da niste sami.

Naredite porodni načrt

Ali vam je babica ob vseh teh razmišljanjih o porodu omenila, da lahko naredite porodni načrt? Porodni načrt je bolj ali manj to – načrt, kako želite, da poteka porod. V načrt običajno vključite, koga želite ob sebi med porodom, želje glede položajev ali okolja (žoga za vadbo, kopalna kad itd.), vključite lahko anamnezo ali alergene in način lajšanja bolečin oziroma navedite, kakšnega lajšanja ne bi želeli.

Načrt je odlično vodilo za bolnišnično osebje. Morda imate srečo in imate zdravnika, ki vas je spremljal skozi celotno nosečnost, toda bolj verjetno je, da bo ob porodu prisotno bolnišnično osebje, ki ne pozna vas ali vaših želja, in če ste pripravili porodni načrt, lahko enostavno preberejo vaše želje in anamnezo.

Zelo dobro je, da načrt naredite sami, na spletu pa lahko najdete številne predloge, ki so vam lahko za navdih; morda je na teh seznamih kaj, na kar ste popolnoma pozabili.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 33. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik