Nosečnost iz tedna v teden: 31. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 31. teden

Ta teden vam priporočamo, da začnete uporabljati žogo za vadbo, če je še niste. Odlična je za vadbo pred porodom, med porodom in popadki, pa tudi po porodu.

Sladke sanje

Ali ste vedeli, da otroci v maternici sanjajo? Študije so pokazale, da se jim veke premikajo tako kot nam, ko vstopimo v fazo spanja REM. Ko bi le vedeli, o čem sanjajo! Poleg tega, da sanja, ima otrok zdaj razvitih vseh pet čutov – vid, vonj, okus, dotik in sluh.

V 31. tednu nosečnosti otrok zraste toliko, da meri okrog 40 centimetrov od glave do pet in tehta 1800–1850 gramov.

Med vadbo si spremljajte srčni utrip

Povedali smo že in bomo ponovili: priporočamo, da med nosečnostjo telovadite! Dobro je za pretok krvi in vaše splošno telesno zdravje. Vendar je zelo pomembno, da pri tem spremljate srčni utrip. Ne pozabite, da vaše srce dela dvojno, ker črpa vso tisto dodatno kri skozi sistem.

Tudi vaša pljuča pridno delajo in še posebno zdaj, ko dojenček postaja vse večji, boste verjetno hitro zadihani, saj dojenček pritiska navzgor in nekoliko stiska vaša pljuča. Zato počasi in poslušajte svoje telo – nič ni narobe, če si vzamete odmor.

 

Bij, srček, bij

Ali ste že kupili žogo za vadbo? Če je še niste, vam lahko samo priporočamo, da si jo nabavite, saj je odlična tako pred porodom, med njim in po njem. Imenujejo jih tudi žoge za sedenje, žoge za jogo ali celo porodne žoge, dobite pa jih vsepovsod in poceni so ter vsestranske.

Preden pride otrok, lahko z žogo izvajate vaje za medenično dno in druge vaje, prijazne do nosečnic, da si okrepite jedrne in trebušne mišice. Zdaj, v 31. tednu nosečnosti, na primer ne bi smeli ležati na hrbtu in izvajati tradicionalnih 'trebušnjakov', lahko pa z žogo za fitnes izvajate številne nosečnicam prijazne vaje za trebuh.

Med porodom nekatere ženske tudi ugotovijo, da lahko poskakovanje gor in dol na žogi za vadbo pomaga olajšati bolečine zaradi popadkov, nežni poskoki pa bi morali otroka tudi spodbuditi, da se premakne v porodni položaj, kar posledično pomaga pri širjenju materničnega vratu.

Mnogi novopečeni starši ugotovijo, da sedenje na žogi in nežno poskakovanje, medtem ko pestujejo malčka, pomaga otroka pomiriti in mu pomaga, da prej zaspi. Z vajami za medenično dno lahko nadaljujete tudi po porodu, da si spet okrepite mišice.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 32. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik