Nosečnost iz tedna v teden: 30. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 30. teden

Ali ste vedeli, da se lahko nerojenemu otroku kolca? Kolcanje občutite kot drobne tresljaje v trebuhu. Če pričakujete dvojčka, je rojstvo bržkone bližje, kot si mislite; večina dvojčkov se rodi prezgodaj ali najkasneje v 37. tednu.

Otroku se kolca

V 30. tednu nosečnosti bo imel otrok oči odprte, kadar je buden, in jih bo zaprl, kadar bo zaspal. Ko otrok izvaja dihalne vaje, se mu lahko včasih kolca. To lahko občutite kot majhne trzljaje ali tresljaje in verjetno jih boste v naslednjih tednih čutili še več.

Do konca 30. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri približno 39 centimetrov in tehta okrog 1750 gramov.

Dvojna zabava

Če pričakujete več kot enega otroka, se statistično porod hitro bliža. Približno 50 % žensk, ki pričakujejo dvojčka, bo rodilo pred koncem 37. tedna, druge pa kmalu zatem; pri dvojčkih običajno sprožijo porod, da se zmanjša tveganje za zaplete, zato matere dvojčkov le redko donosijo.

Morda vas skrbi, kako bo potekalo življenje po rojstvu z ne le enim, ampak dvema novorojenčkoma, in popolnoma vas razumemo. Najboljši nasvet, ki ga lahko damo vam in vašemu partnerju, je, da delujta kot ekipa in ne dovolita, da vas prizadenejo frustracije in pomanjkanje spanca; skupaj vama bo šlo bolje. Če imate v bližini druge družinske člane ali prijatelje, ki včasih ponudijo pomoč, svetujemo, da pomoč sprejmete – dodaten par rok ali dva sta lahko v veliko pomoč, če imate slab dan.

Kako okopate novorojenčka?

Novorojenčka vam ni treba kopati vsak dan; v prvem mesecu je dovolj, da vse predele, ki jih je treba umiti, obrišete z vlažno bombažno krpo ali vlažnimi robčki. Če pa se vaš dojenček zelo rad kopa, ni razloga, da ga ne bi pogosto kopali. (Psst. Kopanje dojenčka je odlična priložnost, da se umije tudi mama.)

Izdelkov za dojenčke ni treba uporabljati, dokler ni otrok star en mesec; njegova koža se še vedno privaja na življenje zunaj maternice. Ko pa že malo zrastejo, uporabite blage izdelke brez dišav, kot je na primer naš gel Bambo Nature za umivanje telesa in las. Uporabite lahko tudi Baby olje za nego, in sicer v kopeli ali za zdravljenje seboreje in da otroka po kopeli lepo zmasirate.

Za kopanje dojenčka potrebujete otroško kad ali drugo vrsto kadi primerne velikosti. Prepričajte se, da voda ni prevroča, tako da vanjo namočite komolec in preverite temperaturo. Preden položite otroka v kad, mu umijte obraz in zadnjico, da bo voda, v kateri se bo kopal, čista. Ko je dojenček v kopeli, mu ves čas podpirajte glavo. Nikoli ga ne pustite samega v kadi!

Ko je kopanja konec, otroka temeljito obrišite po celem telesu – posvetite se čisto vsaki gubi.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 31. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik