Nosečnost iz tedna v teden: 29. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 29. teden

Zdaj, ko vam je trebuh začel zares rasti, boste morda opazili, da postaja nekaj tako preprostega, kot je vožnja z avtomobilom, pravi izziv. Ali znate poskrbeti za varnost v avtomobilu med nosečnostjo?

Glava, polna las

V 29. tednu nosečnosti začnejo izginjati tanke dlačice (lanugo), ki so prekrivale otrokovo telo. Ker otrok zdaj razvija maščobne obloge, ne potrebuje več teh dlačic, ki bi mu pomagale uravnavati telesno temperaturo. Dlačice bi morale popolnoma izginiti do poroda, vendar se nekateri dojenčki rodijo z njimi. Po drugi strani pa se tanki laski na otrokovi glavi začnejo gostiti.

Do konca 29. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri okrog 37 centimetrov in tehta približno 1560 gramov.

Otrok v avtu

Zdaj, ko vam je trebuh začel zares rasti, boste morda opazili, da postaja težko nekaj tako preprostega, kot je vožnja z avtomobilom. Če vozite, se boste morda s težavo stlačili za volan. Priporočamo, da sedež nastavite čim bolj nazaj (vendar ne v nagnjeni položaj!), da bo trebuh odmaknjen od volana. Za čim boljšo zaščito z zračno blazino naj bo volan nagnjen proti vašim prsim, ne proti glavi ali trebuhu. 

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih je treba pravilno nastaviti, če vozite med nosečnostjo, je položaj varnostnega pasu. Spodnji del varnostnega pasu mora biti vedno pod trebuhom in se udobno prilegati bokom, nikoli na trebuhu. Zgornji trak naj gre čez prsi in poteka med dojkama. Zgornji trak se prav tako ne sme dotikati trebuha ali stiskati čez trebuh.

Kako menjati pleničko novorojenčku?

Morda že razmišljate, kako boste obvladali še tako majhne vsakodnevne naloge, ko pa boste morali imeti neprestano na očeh novorojenčka. Ena od teh stvari je lahko menjava pleničk.

Priporočamo, da si vse, kar boste potrebovali, pripravite na doseg roke, preden otroka položite na previjalno podlogo. Vedno poskrbite za založeno previjalno mizo, saj otroka ne smete pustiti samega. Dojenčki so presenetljivo gibčni in v tem času nimajo nadzora nad lastnimi gibi, zato se lahko odkotalijo do polovice previjalne podloge, še preden se zaveste.

Vzemite si trenutek in na hitro preglejte previjalno mizo, preden otroka slečete in ga položite na podlogo; veliko lažje je na hitro pograbiti vlažne robčke ali vodo iz drugega prostora s pokakanim, toda v pleničko oblečenim dojenčkom v rokah. Dojenček bo že preživel še minuto v umazani plenički, če to pomeni, da vam ga ni treba pustiti samega.

Priporočamo, da imate zraven previjalne mize pripravljene pleničke, vlažne robčke, zaščitno kremo ali kremo proti pleničnemu izpuščaju in koš za umazane pleničke. Priporočamo tudi pleničke iz blaga, s katerimi med menjavo pokrijete dojenčka, da ujamejo morebiten neželeni curek urina, sploh če je vaš otrok deček; presenečeni boste, kako daleč lahko nese curek.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 30. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik