Nosečnost iz tedna v teden: 28. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 28. teden

Čestitamo, v 3. trimesečju ste! Samo še trije kratki meseci vas čakajo, preden boste spoznali svojega otroka.

Karate Kid

Od zdaj naprej se začenja še zadnji zagon rasti. Teža otroka od zdaj naprej hitro narašča in otrok resnično preizkuša mišice, zato ne bodite presenečeni, če boste začutili močnejše brce. Lahko so toliko močne, da vas rahlo zaboli in morda boste celo začutili obris malega stopala z zunanje strani trebuha, ko bo otrok brcal.

Do konca 28. tedna otrok od glave do pet meri približno 36 centimetrov in tehta okrog 1380 gramov.

Dobrodošli v tretjem in zadnjem trimesečju

Čestitamo, začenjajo se zadnji trije meseci nosečnosti! Otrok je skoraj že tu!

Morda boste nenadoma imeli občutek, da so vas preplavile stvari, ki jih še morate postoriti, preden pride otrok, vendar se vseeno vsake toliko ustavite in užijte sedanjost. Začutite, kako otrok brca in se razteguje ter odziva na vaš glas. Vsak dan je dan, ki ga ne bo več nazaj, zato ne pozabite uživati, ko začutite otroka, ki se razvija.

Dobro spanje v tretjem trimesečju

Ko začne otrok resnično pospešeno rasti, postaja razpoložljivi prostor v vašem telesu vse manjši. Vse se preureja, od vaše medenice in organov do sklepov in kit. Otrok se premika in brca ter pritiska na vaš mehur in živce, ki gredo v hrbet in noge. Kako torej udobno spati v tretjem trimesečju?

Če ste pred nosečnostjo raje spali na trebuhu ali hrbtu, boste morda imeli težave pri ugotavljanju, kako ležati, da bi se dobro naspali (no, dobro glede na okoliščine). Najbolj priporočljiv položaj za spanje med nosečnostjo, še posebej v tretjem trimesečju, je spanje na boku (najbolje na levem boku) s koleni rahlo pokrčenimi proti trebuhu. Ta položaj omogoča optimalen pretok krvi skozi vaše telo in otroka.

V tem položaju si lahko pomagate tudi z blazinami, da si podprete telo. Blazino si namestite pod trebuh ali morda spodnji del hrbta; med kolena si lahko položite majhno blazino, da razbremenite spodnji del hrbta in kolke. Nekatere nosečnice si za optimalno podporo telesu med spanjem v tretjem trimesečju kupijo ali naredijo nosečniške blazine za celo telo.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 29. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik