Nosečnost iz tedna v teden: 27. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 27. teden

Od zdaj naprej bo otrok začel pridobivati več teže, da se pripravi na življenje zunaj maternice. In morda boste začeli čutiti nekatere bolj neprijetne stvari poznejše faze nosečnosti, saj ste blizu 3. trimesečja.

Izolacija

Ta teden so otrokova pljuča dovolj razvita, da lahko diha. Seveda še ne diha, saj še vdihava in izdihava plodovnico, ko pa se bo rodil, bo pripravljen. Od zdaj naprej bo otrokova teža začela hitro naraščati – novorojenčki ne morejo uravnavati svoje telesne temperature, zato jim bo plast maščobe, ki se jim razvija pod kožo, pomagala zaščititi njihovo telesno temperaturo po rojstvu.

Do konca 27. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri približno 35 centimetrov in tehta 1200 gramov.

Bodite prijazni do svojih stopal

Ste v zadnjem času kdaj občutili, kot da vam stopala utripajo v čevljih, pa si čevljev niste upali sezuti zgolj iz strahu, da jih ne boste mogli spet obuti?

Žal vam moramo povedati, da vas čaka še več takih trenutkov. Zato je zelo pomembno, da stopala malce razvajate. Stopala so bistvena; nosijo nas povsod in med nosečnostjo so pod velikim pritiskom. Izkoristite vsako priložnost, ki se vam ponudi, da dvignete noge, ker to pomaga proti otekanju. In če je kdaj čas, da si privoščite res udobne čevlje, je to zdaj. Morda se vam superge ali tekaški copati ne zdijo primerni ali seksi, vendar je to najbolj vsestranska in udobna obutev, ki jo lahko nosite v tem trenutku.

Zakaj si ne bi privoščili tudi pedikure? Odlično se boste počutili, če boste odstranili otiščance in si privoščili masažo stopal.

Hemoroidi

Ja, še en čudovit stranski učinek nosečnosti – hemoroidi. Vsakdo lahko dobi hemoroide, vendar so iz več razlogov še posebej pogosti med nosečnostjo okrog 27. do 28. tedna. Dodaten pretok krvi v vašem telesu, zlasti okoli medenice, lahko povzroči tudi otekanje žil v anusu in okoli njega. Dodatna teža otroka in maternice lahko povzroči tudi pritisk na žile.

Toda najpogostejši razlog za hemoroide je zaprtje, ki je med nosečnostjo žal precej pogosto zaradi dodanega progesterona v sistemu in povečane potrebe telesa po tekočini.

Torej, kaj lahko storite, da bo hemoroidov med nosečnostjo čim manj?

  • Pijte veliko vode in drugih tekočin. Čeprav se vam bo morda zdelo, da ves čas hodite lulat, ne zmanjšujte vnosa vode. Če ne pijete dovolj, da bi zadovoljili potrebo po tekočini, telo ponovno absorbira vso razpoložljivo vodo skozi debelo črevo.
  • Jejte hrano, bogato z vlakninami, da si olajšate prebavo.
  • Telovadite (seveda varno). Telovadba lahko pomaga pri odvajanju blata.

Preden vzamete kakršno koli zdravilo proti zaprtju ali hemoroidom, pa se morate vedno posvetovati z zdravnikom.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 28. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik