Nosečnost iz tedna v teden: 26. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 26. teden

Približno zdaj so oči otroka dovolj razvite, da lahko vidi in se odziva na svetlobo zunaj trebuha. Morda boste že začutili pritisk otroka in povečanje telesne teže.

Ugasnite luči, prosim

V 26. tednu so otrokove brbončice na jeziku in v licih popolnoma razvite. Otrok bo začel tudi odpirati oči in oblikovati se bo začela mrežnica. Raziskave kažejo, da se bo otrok začel odzivati na svetlobo, zato bi morali čutiti, da se otrok odmakne od svetlobe, če si z baterijsko svetilko posvetite v trebuh. Kul, kajne?

Ob koncu 26. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri okrog 34 centimetrov in je presegel težo enega kilograma.

Tek v kopalnico – spet

Na začetku nosečnosti smo vas opozorili, da boste vse večkrat morali na stranišče – ne zato, ker bi dojenček ali maternica pritiskala na mehur, temveč zato, ker nosečniški hormon hCG pospeši delo ledvic, da bi se znebili odpadkov v telesu.

No, uganili ste. Prišel je čas. Od zdaj naprej bosta otrok in maternica pritiskala na vaš mehur! Telo čez dan tudi shrani več tekočine, ki nato ponoči seveda najde pot do mehurja, zato se pripravite, da vam bodo spanec motili obiski stranišča. Seveda, če želite najti pozitiven vidik, na to glejte kot na priprave na neštete noči prekinjenega spanca, ki prihajajo.

Ne pozabite delati vaj za medenično dno, saj se bosta pritisk in teža otroka od zdaj naprej le povečevala; upoštevajte pa, da dlje ko bo trajala nosečnost, bolj običajna postane inkontinenca, povezana z nosečnostjo. Približno 50 % vseh nosečnic izkusi uhajanje urina – zlasti v tretjem trimesečju – in vaje za medenične mišice tudi ne rešijo težave v celoti.

Pridobivanje teže

Verjetno ste že opazili, da ste pridobili nekaj teže. Na splošno se večina žensk med nosečnostjo zredi za 10–13 kg, nekatere pa pridobijo tudi več kot 20 kg, še posebej pri dvojčkih ali če je bila mama pred nosečnostjo drobna ali ni imela zadostne teže. Večino dodatne teže nosečnica pridobi v drugem in tretjem trimesečju. Morda se sprašujete, kam gre vsa ta teža? Otrok bo ob rojstvu tehtal približno 3,5 kilograma, tako da predstavlja le majhen del celotnega povečanja telesne teže.

Pridobljeni kilogrami med nosečnostjo se porazdelijo po celem telesu:

  • Rastoča maternica
  • Plodovnica, v kateri plava otrok
  • Dodatna količina krvi (ne pozabite, da ima lahko nosečnica do 60 % več krvi v telesu)
  • Dodatna količina tekočine, ker telo zadržuje vodo

Seveda pa pridobivate tudi maščobo, vendar je to dobro! Vaše telo shranjuje maščobo, da vas pripravi na dojenje.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 27. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik