Nosečnost iz tedna v teden: 25. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 25. teden

Bližate se 3. trimesečju in vaš otrok je zelo aktiven, običajno takrat, ko si želite spati. Ker se porod hitro približuje, je zdaj pravi čas, da razmislite, koga si želite ob sebi v porodni sobi.

Je kdo za ples? Ne?

Približno v tem času boste morda začeli opažati bolj stalen vzorec otrokovih gibov. Otrok počasi oblikuje ritem dejavnosti in spanja, vendar je verjetno še vedno nasproten vašemu dnevno-nočnemu ritmu; na primer, ko se otrok začne premikati, ga lahko vaše gibanje čez dan uspava, ko pa mirno sedite ali ležete k počitku, pa se bo zbudil in si rekel: »Čas je za ples!«

Do konca 25. tedna nosečnosti bo otrok meril 33–34 centimetrov in tehtal 750–790 gramov.

To je palček Sanjalček. Palček. Sanjalček.

Nekdaj tako sladek nočni spanec verjetno že motijo obiski stranišča in telovadba vašega otroka, lahko pa vas preseneti tudi bolj nepričakovan razlog: veliko nosečnic poroča o izjemno živih sanjah med nosečnostjo. Sanje so lahko zelo srečne, na primer prvo srečanje z otrokom, lahko pa prave nočne more o porodu ali nesrečah, ki bi se lahko pripetile otroku. Druga pogosta tema v živahnih sanjah nosečnic so spori s partnerjem; sanje o prepirih in včasih celo o varanju in zapuščanju so običajne, zato ne skrbite, če imate takšne sanje, to je povsem normalno.

Na splošno se večina raziskovalcev strinja, da so sanje način, kako se naša podzavest spoprijema s težavami in skrbmi, ki jih imamo v danem trenutku, in glede na vse, kar se dogaja v možganih med nosečnostjo, ni čudno, če so sanje bolj intenzivne. Lahko da bo veliko za predelati. O tovrstnih sanjah so poročali tudi bodoči očetje in partnerji, kar to teorijo podpira (ne pozabimo, tudi njim se marsikaj dogaja!).

Če vas mučijo nočne more, ki se ponavljajo, je to morda znak, da vam nekaj v življenju povzroča stres in tesnobo. Poskusite ugotoviti, kaj vas tare, in najti način, kako se tega lotiti; vaše telo potrebuje veliko počitka in stres je slab tako za vas kot za otroka.

Koga želite pripeljati v porodno sobo?

V 25. tednu nosečnosti se približujete tretjemu trimesečju in datum poroda je vse bliže, zato je morda čas, da se začnete odločati, koga želite pri porodu ob sebi. Najpomembnejše je, da vam bo prijetno in da boste čutili, da imate podporo. Morda boste pod pritiskom, da povabite družinske člane ali prijatelje, ki si jih v resnici ne želite zraven, vendar vedno postavite sebe na prvo mesto.

Porodnišnica, ki ste si jo izbrali, ima morda omejitev števila oseb, ki so lahko prisotne pri porodu, vendar večina porodnišnic dovoljuje vsaj dve osebi, kar je dobro. Lahko se izmenjujeta, če se bo porod zavlekel, in bo eden lahko skočil po prigrizke, vodo ipd., drugi pa bo lahko z vami, da ne boste ostali sami. Po drugi strani pa lahko preveč prisotnih še poslabša že tako kaotične razmere. Veliko žensk si izbere svojega partnerja in mamo, da jo spremljata pri porodu, vendar imate pri tem povsem proste roke. Samo da boste pomirjeni in da boste imeli podporo.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 26. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik