Nosečnost iz tedna v teden: 24. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 24. teden

Otrok ima v vašem trebuhu še dovolj prostora za gibanje, saj tehta malo manj kot kilogram. Če pa bi prišlo do prezgodnjega poroda, velja, da je otrok že sposoben preživeti zunaj maternice – torej ta teden dosegate pomemben mejnik.

Veliko prostora

Zdaj, ko je že več kot polovica nosečnosti za vami, je otrok že podoben popolnoma oblikovanemu novorojenčku. Otrok ima še vedno veliko prostora za premikanje, kar je dobro, saj ta teden resnično preizkuša svoje mišice in reflekse.

Do konca 24. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri 31 centimetrov in tehta približno 790 gramov.

Prezgodnji porod

Približno od 24. do 25. tedna nosečnosti naprej velja, da je otrok sposoben samostojno preživeti – potreboval bi intenzivno neonatalno nego, vendar bi lahko preživel zunaj maternice, če bi prezgodaj rodili. Stopnja preživetja nedonošenčkov, rojenih v 24. tednu, je okoli 42–59 %; po 28. tednu preživi več kot 90 % prezgodaj rojenih otrok, tako da, če vas skrbi, vedite, da je statistika od zdaj naprej na vaši strani.

Po svetu se vsako leto prezgodaj rodi približno 1 od 10 otrok, vendar to zajema vse tri stopnje nedonošenosti, ki so:

  • izjemno nezreli nedonošenčki (manj kot 28 tednov)
  • zelo nezreli nedonošenčki (28 do 32 tednov)
  • zmerno nezreli in pozni nedonošenčki (32 do 37 tednov)

V to statistiko so torej vključeni tudi otroci, rojeni v 36. tednu, vendar ni nobenega razloga za skrb, če se porod začne v 36. tednu.

Kako pripravite starejše sorojence na novega otroka?

Če niste prvič v takem položaju, imate vsaj enega starejšega otroka, ki ga je treba pripraviti na prihod bratca ali sestrice, ki mu bo spremenil življenje. Prehod iz položaja edinca v položaj starejšega brata ali sestre je lahko zahteven in poln mešanih občutkov navdušenja in ljubosumja. Spoznanje, da si bo treba nenadoma deliti mamino in očetovo pozornost, ni prijetno, zato starejšemu otroku razložite, da je ljubezen neskončna – da je bo več kot dovolj zanj in za novorojenčka.

Vključite ga v nosečnost: rišita risbice za novega bratca ali sestrico, dovolite mu, da začuti brce v vašem trebuhu in poje otroku pesmice, povejte mu, da bo mlajši bratec ali sestrica tako spoznal njegov glas. Lahko ga tudi pripeljete na UZ pregled, da bo videl otroka in poslušal utrip srca.

Predvsem pa: novorojenček zahteva veliko časa in pozornosti, vendar poskrbite, da boste še vedno kakovostno preživljali čas s starejšim otrokom. Že ena ura vaše popolne pozornosti mu bo polepšala dan.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 25. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik