Nosečnost iz tedna v teden: 23. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 23. teden

Od zdaj naprej otrok resnično že uporablja nova pljuča za vadbo dihanja. In morda boste začutili učinke nosečniških možganov – ja, to je resnična stvar, ne izmišljotina.

Dihalne vaje

V 23. tednu nosečnosti otrok izvaja dihalne vaje in preizkuša svoja rastoča pljuča z vdihavanjem plodovnice. To se bo nadaljevalo do trenutka rojstva; takrat bo tekočina iztisnjena iz pljuč, ker bo šel otrok skozi porodni kanal, naslednji vdih pa bo pljuča prvič napolnil z zrakom.

Do konca 23. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri okrog 30 centimetrov in tehta približno 670 gramov.

Začnite načrtovati starševski dopust

To obdobje nosečnosti je eno najmirnejših, zato je pravi čas, da razmislite o načrtovanju starševskega dopusta. Morda se še vedno zdi kot nekaj daleč v prihodnosti, a ko bo nosečnost napredovala, vas bodo preplavile misli o porodu in o vsem, kar morate storiti in kupiti, preden pride otrok.

Starševski dopust je pomemben; vsemogoče je treba uskladiti, tako zasebno kot v službi, zato si vzemite čas.

Nosečniški možgani – ali je to resnična stvar?

Če se te dni počutite pozabljivi in zmedeni, niste edini. Pravzaprav je to stanje med nosečnostjo tako pogosto, da ima ime: nosečniški možgani. In ne domišljate si, nosečniški možgani so resnična stvar. Običajno so posledica kombinacije hormonov, pomanjkanja spanja in vseh misli, ki se vam podijo po glavi.

Nekatere novejše študije so dejansko pokazale fiziološko spremembo v strukturi možganov nosečnic, tako da če se ne spomnite, ali ste včeraj kupili testenine, ali če najdete ključe od avtomobila v hladilniku, vedite, da se vam ne meša; obstajajo resnični, fizični razlogi za čudno vedenje vaših možganov.

Verjetno se ne morete popolnoma izogniti nosečniškim možganom, je pa nekaj stvari, ki bi lahko pomagale:

  • Poskrbite za spanje in počitek – nespečnost in pomanjkanje spanca bosta le še bolj zmedla možgane, tako pred porodom kot po njem. Zadremajte, kadar koli lahko!
  • Pijte! Tekočina je med nosečnostjo in dojenjem izjemno pomembna in že blaga dehidracija lahko vpliva na vašo energijo in sposobnost osredotočanja.
  • Če vas skrbi, da bi kaj pozabili, delajte sezname, sezname in sezname. Sezname živil, sezname čiščenja, sezname daril itd.
  • Trenirajte možgane – berite knjige, rešujte križanke ali sudokuje ter probleme in uganke. Naj se zarjaveli koleščki premaknejo!

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 24. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik