Nosečnost iz tedna v teden: 22. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 22. teden

Otrokova čutila se vsak dan bolj razvijajo. Pomembno je, da se vsak dan gibljete in telovadite – ni vam treba teči ali dvigovati uteži, ampak prijeten sprehod je dober za vaše telo.

Dolgi lasje, pa kaj

Vsa otrokova čutila se vsak dan bolj razvijajo. Izboljšuje se mu sluh in na jeziku se razvijajo brbončice. Rastejo tudi lasje na glavi otroka. Ne da se zares predvideti, koliko las bo otrok imel, ko se bo rodil; nekateri jih skoraj ne bodo imeli, drugi pa celo grivo. Tega ne boste zagotovo vedeli, dokler ne zagledate otroka.

Do konca 22. tedna nosečnosti dojenček od glave do pet meri 28–29 centimetrov.

Uhajanje materinega mleka

Do zdaj ste najbrž že opazili spremembe na prsih, na primer temne žile. To je zato, ker se mlečne žleze pripravljajo na proizvajanje mleka za otroka. Popolnoma normalno je, da vam med nosečnostjo uhaja mleko, in lahko se začne že zdaj. Kupite lahko blazinice za dojenje in jih vstavite v nedrček, da vam ne premoči; blazinice so še posebej uporabne, kadar ste zunaj ali v službi.

Izcedek se lahko ponoči poveča, ker se dojke lahko med spanjem stisnejo. Poskusite spati na brisači, to ne bi smelo biti preveč neudobno. Nikar pa ne poskušajte iztisniti mleka iz prsi; to bi samo spodbudilo mlečne žleze in vaše telo bi začelo proizvajati samo še več mleka.

Ne pozabite se gibati čez dan

Že prej smo omenili in bomo ponovili: pomembno je, da med nosečnostjo telovadite, še posebej zdaj, ko ste v 22. tednu že krepko v 2. trimesečju. Ni treba vsak dan teči ali dvigovati uteži, se pa sprehodite in razgibajte sklepe, da bo kri krožila.

To je še posebej pomembno, če vaše delo zahteva, da ves dan izključno sedite ali stojite; že zdaj lahko opazite otekanje gležnjev in spodnjega dela nog, vadba in raznolikost gibov pa sta najboljši način za zmanjšanje oteklin. Vaje za stopala lahko izvajate tako stoje kot sede, tako da stopala upogibate, iztegujete in krožite z njimi, da zagotovite pretok krvi v meča.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 23. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik