Nosečnost iz tedna v teden: 21. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 21. teden

Če ste mama, ki zna veliko narediti sama, je zdaj pravi čas, da začnete opremljati otroško sobo. V drugem trimesečju bi morali imeti več energije, in če boste otroško sobo na novo prepleskali, mora biti to končano vsaj dva meseca, preden bo otrok preživljal čas v sobi.

Protitelesa v telesu

V 21. tednu nosečnosti začne otrokov kostni mozeg proizvajati krvne celice. Z materino krvjo otrok dobi protitelesa, ki ga bodo ščitila v prvih nekaj mesecih na svetu. Protitelesa so posebne beljakovine, ki jih naš imunski sistem proizvaja za zaščito pred bakterijami in virusi. Pozneje bo otrokov imunski sistem začel proizvajati lastna protitelesa, ko bo izpostavljen cepivom in zunanjim bakterijam, toda v začetku otrokovega življenja sta količina in vrsta protiteles odvisna od imunosti matere.

Do konca 21. tedna nosečnosti bo otrok meril okoli 27 centimetrov od glave do pet in je velikosti jajčevca. 🍆

Bolečine v kitah in lažni popadki

Približno v tem času boste morda začutili, da se vam maternica krči in sprošča. To so lažni popadki in so popolnoma normalni. Običajno se pojavijo bolj proti koncu nosečnosti, vendar jih lahko začutite že zdaj, še posebej, če to ni vaš prvi otrok. Normalno je, da lažne popadke bolj čutite, če ste bili aktivni. Pogosti lažni popadki so lahko tudi znak, da vam telo sporoča, da se sprostite, zato prisluhnite telesu in se ne pozabite malo spočiti.

Začnite urejati otroško sobo

Morda se vam zdi, da je še prezgodaj, ali pa vas morda srbijo prsti, že odkar je bil test nosečnosti pozitiven. Kakor koli že, zdaj je pravi čas, da razmislite o otroški sobi.

Če pogledate po internetu, boste našli veliko idej, kaj vse morate imeti, in navdihujočih slik. Toda pri načrtovanju otroške sobe morate upoštevati svoje potrebe. Kakšna previjalna miza bi bila praktična v vašem prostoru? Potrebujete fotelj za dojenje ponoči ali bo otrok spal zraven vas v spalnici?

Če nameravate prepleskati sobo, je zdaj pravi čas za to. Otroško sobo je treba prepleskati vsaj dva meseca pred prihodom otroka, da se bodo hlapi barve polegli.

Za zdaj ni dokončnih podatkov o tem, ali je običajna notranja barva škodljiva med nosečnostjo, vendar pa velja, da barve na vodni osnovi nimajo škodljivega učinka. Če vas skrbi, da bi hlapi barve vplivali na otroka, se med nosečnostjo izogibajte pleskanju in prenavljanju in naj to opravi partner ali strokovnjaki. Morebitna tveganja pa lahko tudi zmanjšate:

  • Prostor naj bo dobro prezračen – odprite okna in vrata, da bo zrak krožil.
  • Uporabite barve na vodni osnovi. Izogibajte se barvam na osnovi topil, oljnim barvam, barvam v razpršilu in podobno.
  • Med nosečnostjo ne odstranjujte stare barve ali tapet; lahko, da vsebujejo sledi svinca.
  • Nosite zaščitno opremo, kot so maske in rokavice.
  • Ne jejte in ne pijte v tem prostoru in si po barvanju umijte roke, da preprečite zaužitje hlapov ali barve.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 22. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik