Nosečnost iz tedna v teden: 20. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 20. teden

Čestitamo, polovica nosečnosti je za vami! To je vznemirljivo obdobje, ko se otrok veliko razvija, in če ga še niste začutili, boste zdaj verjetno zaznali prve drobne brce.

Edinstveni vzorci rasti

Vaš otrok raste in raste in možgani se mu hitro razvijajo. Otrok potrebuje na milijone živčnih celic za nadzor in razvoj vseh motoričnih sposobnosti. Otrok lahko zdaj preizkusi svoje reflekse, sesa palec in požira. Do zdaj je otrok sledil standardnim meram rasti, odslej pa se bo v dolžino in težo razvijal bolj individualno.

Ta teden otrok meri približno 24 centimetrov od glave do pet in tehta 350 gramov.

Čestitamo – ste že na pol poti!

Ja, prav ste prebrali! Zdaj ste na polovici nosečnosti, v 20. tednu. Naj vas ne preseneča, če ste utrujeni; vaše telo je že doživelo velike spremembe, da lahko podpira življenje, ki raste v vas. Do zdaj se je količina krvi v vašem telesu povečala za 40–50 %, da lahko prenaša hranilne snovi in kisik, ki jih vi in vaš otrok potrebujete. Če je treba, ne pozabite jemati tablet železa, da preprečite omotico in utrujenost.

Ne pozabite si tudi vsak dan vzeti časa za sprostitev; dvignite noge in razbremenite hrbet. Vaše telo dela nadure, da poskrbi za vas in otroka.

Prve brce

Če še niste razločno začutili prvih brc v 20. tednu nosečnosti, jih boste kmalu. Sprva je morda težko z gotovostjo ugotoviti, ali je bilo to, kar ste začutili, brca – lahko občutite žgečkanje ali metuljčke v trebuhu. Ko hodite in se premikate, zibajoči gibi običajno otroka uspavajo, zato ne bodite presenečeni, če čez dan skoraj ne boste čutili premikanja. Toda zvečer in ponoči, ko bo telo bolj mirno, se bo otrok zbudil in priredil malo zabavo.

Verjetno bo minilo še nekaj tednov, preden bo lahko vaš partner začutil otrokovo brco; da se ne bo počutil zapostavljenega, mu povejte, ko začutite, da se otrok premika, da se bosta lahko skupaj veselila. In naj polaga roke na vaš trebuh – mogoče bo nenadoma začutil premikanje.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 21. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik