Nosečnost iz tedna v teden: 19. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 19. teden

Če se vam še ne dogaja, se vam bo najbrž kmalu: nezaželeni 'dobronamerni nasveti' o vsem, kar je povezano z nosečnostjo. Kako se s tem soočiti? In kaj je z zoprnimi strijami?

Torej ... to je v bistvu zaščitni plašč?

Približno v tem času otrokove celice tvorijo nekaj, kar se imenuje vernix caseosa ali samo vernix, kar je gosta, bela snov, ki bo v maternici in kmalu po rojstvu prekrivala celotno telo otroka. Velja, da vernix deluje kot nekakšna vodoodbojna plast, ki ščiti otrokovo kožo pred plodovnico.

Do konca 19. tedna nosečnosti bo otrok velik približno toliko kot mango. 🥭

'Dobronamerni nasveti'

Če se vam še ne dogaja, se vam bo najbrž kmalu: nezaželeni 'dobronamerni nasveti' o vsem, kar je povezano z nosečnostjo, dojenčki in otroki, ki jih bodo delili sorodniki in celo popolni neznanci. Nekatere ženske si želijo vse nasvete in znanje, ki jih lahko dobijo, drugim se zdi to grozno in vsiljivo.

Vsi občutki so upravičeni, in če ne želite nezaželenih nasvetov, ne pomeni, da ste nehvaležni ali nespoštljivi. Poslušajte sebe in svoje potrebe; navsezadnje sta to vaša nosečnost in vaš otrok. Obstaja nekaj načinov, kako se ubraniti nezaželenih nasvetov sorodnikov:

  • Naj bo kratko. Recite: »Hvala za nasvet,« in se odmaknite, če se da.
  • Temo preusmerite na kaj bolj nevtralnega.
  • Če imate partnerja, ga prosite, naj vam pomaga pri tovrstnih pogovorih. Partnerji se včasih lahko počutijo nekoliko izključeni, tako da bo morda še vesel, da je enkrat v središču pozornosti.
  • Postavite meje. Če nezaželeni nasveti postanejo stalnica pri ožjih družinskih članih, morate postaviti jasne meje.

Popolni tujci so povsem nekaj drugega; s tem se lahko spoprimete kakor koli VI sami hočete. Bi jim radi zabrusili, naj se zanimajo za lastno maternico? Kakor se vam zdi, mami.

 

Tigrove črte

Približno med 19. in 20. tednom nosečnosti bo trebuh začel bolj rasti, koža pa se bo znašla pod velikim pritiskom. Tudi drugi deli telesa, kot so prsi in stegna, se bodo povečali.

Zato nosečnice pogosto dobijo strije, ene več, druge manj. Strije nastanejo, ko se koža zelo na hitro raztegne (ali skrči), kar povzroči, da kolagen in elastin v strukturi kože počita. Nekatere ženske dobijo le nekaj znamenj po trebuhu, druge pa jih kmalu najdejo tudi drugod po telesu. Ogromno izdelkov je na trgu, ki trdijo, da vam lahko pomagajo pri strijah, vendar ne verjemite vsemu; večina raziskav kaže, da so strije povezane z genetiko, znanstveniki pa še niso našli čudežnega zdravila.

Čeprav losjoni, olja in kreme morda dejansko ne delujejo pri preprečevanju strij, pa lahko delujejo pomirjujoče; ko se koža razteguje, vas bo najverjetneje srbelo. Če želite poskusiti zdraviti ali preprečiti strije s katerim od številnih losjonov in krem, ki so na voljo, preverite seznam sestavin; sestavina, kot je retinol, ki je pogosto v kremah proti strijam, lahko škodi otroku.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 20. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik