Nosečnost iz tedna v teden: 18. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 18. teden

Otrok počasi dobiva podobo pravega človeškega bitja in je velik približno toliko kot grenivka. Ste skoraj na polovici nosečnosti, zato je morda čas, da razmislite o imenu za otroka.

Majhen človek

Mali zarodek v vašem trebuhu je zdaj že podoben majhnemu človeškemu bitju. Ušesa so se premaknila na pravo mesto, oči pa na sprednji del obraza. Pod zaprtimi vekami sta se razvili mrežnici, ki sta pripravljeni na odziv na svetlobo.

Do konca 18. tedna nosečnosti bo otrok velik približno toliko kot grenivka. Otrok meri 15 centimetrov (22 centimetrov od glave do pete) in tehta 270 gramov. 🍊

Izbira pravega imena za otroka

Ali že imate ime za malega razgrajača, ki vam raste v trebuhu? Če ga še nimate, ste pa najbrž že začeli govoriti o otroških imenih.

Iskanje pravega imena za otroka je ena najboljših, najbolj zabavnih in najtežjih stvari v nosečnosti. S partnerjem se bo zabavno poigravati z različnimi kombinacijami imen. Nekateri pari želijo poiskati ime v svoji rodbini in morda novega otroka poimenovati po ljubljenem dedku ali babici. Drugi se raje odločijo za edinstveno ime ali zapis imena, tretje spet bolj vleče k najbolj priljubljenim otroškim imenom. Taka imena so ponavadi priljubljena z razlogom.

Ali iščete navdih za ime otroka? Če iščete kaj bolj posebnega, preberite našo objavo v blogu o Top 10 otroških imenih.

Ali vzpostavljate čustveno vez z otrokom?

V 18. tednu ste že skoraj na polovici nosečnosti in premikanje otroka lahko že začutite kadar koli med tem tednom in 20.–21. tednom (večina žensk, ki bodo prvič matere, začuti premikanje okoli 20. tedna).

Mnoge nosečnice bodo začutile vez z otrokom že zgodaj v nosečnosti in ta navezanost se običajno samo še okrepi, ko začutijo otrokovo premikanje in življenje. Tudi partner se bo lažje povezal z otrokom, ko bo fizično začutil gibe in brce.

Če vas skrbi, da se ne boste čustveno povezali z otrokom, vedite: vaš otrok vas pozna. Pozna vaše telo, vaš utrip srca in vaš glas. Vaš otrok je že vzpostavil vez z vami.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 19. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik