Nosečnost iz tedna v teden: 17. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 17. teden

V 17. tednu je otrok zelo aktiven in oblikujejo se mu že edinstveni prstni odtisi. Ker postajate obilnejši, boste morda zaznali težave z ravnotežjem; ko otrok raste, se spreminja težišče telesa.

Edinstveni prstni odtisi

Do 17. tedna nosečnosti so otrokove konice prstov sploščene in že se oblikujejo edinstveni prstni odtisi. To obdobje je na splošno zelo aktivno za otroka; zdaj brca, potiska, se obrača in nasploh uporablja nove mišice, kolikor se le da.

Konec 17. tedna nosečnosti otrok od glave do pet meri 14 centimetrov, kar je približno velikost pločevinke pijače, in tehta 220 gramov.

Poiščite pravo ravnotežje

Ker med nosečnostjo postajate obilnejši, boste morda začeli opažati težave z ravnotežjem. Če ste nekoliko bolj nerodni kot običajno, je za to dober razlog. Vaše celotno težišče – točka ravnotežja v telesu – se med nosečnostjo premakne naprej, ker maternica in otrok rasteta.

Ta sprememba težišča je lahko kriva, da ste negotovi na nogah. V kombinaciji s hormonom relaksinom, zaradi katerega se vam sklepi sprostijo in postanejo bolj nagnjeni k poškodbam, je to lahko nevarna mešanica za nesrečen padec.

Vendar ne obupujte; na voljo vam je nekaj vaj in vrst športa, s katerimi si okrepite jedro in ravnotežje. Vaje za medenico in vaje, imenovane 'deska', so dobre za okrepitev jedra, plavanje pa je tudi odlično za krepitev celotnega telesa in jedra (dodatna prednost je še, da imate v vodi občutek breztežnosti).

Tudi joga vam lahko pomaga najti ravnotežje in prilagoditi držo med nosečnostjo. Prijavite se na tečaj predporodne joge in izvajajte vaje, prilagojene nosečnicam.

Zadremajte!

Vas zanima, kaj je ena najboljših stvari pri nosečnosti? Lahko zadremate, ne da bi zaradi tega imeli slabo vest.

Med nosečnostjo ste bolj utrujeni, to je resnica; v vas raste novo človeško bitje. Hormoni vam divjajo, srce prečrpava do 50 % več krvi skozi telo in vi jeste in dajete hranila za dva.

Ni čudno, da ste utrujeni. Veliko težje bo tudi priti do potrebnega počitka, ko se bo otrok rodil, zato zdaj izkoristite priložnost za razvajanje in si privoščite dremež.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 18. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik