Nosečnost iz tedna v teden: 16. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 16. teden

V 16. tednu lahko otrok sliši zvoke zunaj maternice, tako da se že lahko pogovarjate z njim in mu pojete ter mu predvajate glasbo in uspavanke.

Poglej, kdo govori

V 16. tednu nosečnosti lahko otrok sliši zvoke zunaj maternice in se celo odzove na glasne zvoke z drobnimi poskoki in gibi. Na glavi že ima malo las in na obrveh in trepalnicah dlačice.

Do konca 16. tedna nosečnosti otrok meri približno 13 centimetrov in tehta okrog 180 gramov. Upoštevajte, da se dolžina ploda običajno meri od glave do zadnjice; če bi lahko otroku iztegnili noge, bi do zdaj dejansko meril približno 18 centimetrov.

Ali bi kdo poslušal Čajkovskega?

Kot smo že omenili, bo otrok od približno 16. tedna nosečnosti slišal zvoke zunaj maternice, kar pomeni tudi vaš glas, glas vašega partnerja in družine. Dobro je, da se pogovarjate z otrokom, saj študije kažejo, da lahko otroci prepoznajo zvoke in glasove, ki so jih slišali v maternici, in jih po rojstvu dojemajo kot sproščujoče; enako velja za glasbo in melodije.

Vadite torej prepevanje uspavank, pomirjujoče se pogovarjajte z otrokom in začnite mu predvajati najljubšo glasbo.

Vedeti ali ne vedeti

Zdravnik bo kmalu lahko določil spol otroka pri ultrazvoku, zato je dobro, da se s partnerjem prej odločita, ali želita izvedeti spol otroka.

Obe možnosti imata prednosti in slabosti, nazadnje pa je odločitev popolnoma vaša. Zbrali smo nekaj točk, ki vam bodo morda pomagale pri odločitvi:

Poznati spol:

  • Morda bo lažje izbrati pravo ime za otroka, če boste lahko izločili polovico možnosti, ki jih je zagotovo ogromno.
  • Če želite pripraviti zabavo, na kateri boste razkrili spol, ali zabavo ob bližajočem se rojstvu otroka, ki bo na temo spola, je ta možnost za vas.
  • Če želite otroka oblačiti v tradicionalne barve in slog za dečka oziroma deklico, je tudi dobro vedeti vnaprej.

Ne poznati spola:

  • Morda sploh ne boste imeli težav z izbiro najljubšega imena za dečka in deklico – ali pa morda želite izbrati spolno nevtralno ime.
  • Lahko da bo glede na spol veliko pričakovanj in razmišljanj o tem, kdo bo otrok; če ne boste vedeli, ali bo deček ali deklica, pa nihče ne bo mogel domnevati.
  • Presenečenje je! Če imate radi presenečenja, je to najboljše presenečenje od vseh.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 17. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik