Nosečnost iz tedna v teden: 15. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 15. teden

V 15. tednu se otrok vrti in brca v vašem trebuhu, da preizkusi vse svoje mišice. Še vedno je zgodaj, vendar boste morda že začutili drobne gibe, še posebej, če to ni vaš prvi otrok.

Rad se premikam

Otrok postaja v 15. tednu vse bolj aktiven v maternici in je zaposlen z vsrkavanjem kalcija v kosti. Otrok se vrti in brca, vendar plodovnica deluje kot zelo dober blažilnik, zato verjetno še ničesar ne čutite. Če to ni vaš prvi otrok, morda že zaznate gibe, vendar večina nosečnic, ki bodo prvič postale matere, začuti premikanje šele med 18. in 20. tednom nosečnosti. Če ste ena od srečnic, ki že zgodaj začutijo otroka, je to verjetno zelo razburljiv čas. Če ga še ne začutite, ne skrbite, kmalu ga boste.

Do konca 15. tedna nosečnosti bo otrok velik približno toliko kot avokado. 🥑

Nakup opreme

Zgodaj v nosečnosti je še, vendar ni slabo že zdaj razmisliti o opremi, ki jo boste potrebovali, ko pride otrok, in raziskati, kaj ponuja trg. Ena najdražjih (in najpomembnejših) naložb je otroški voziček. Pravzaprav ni tako zelo pomemben za otroka – na odejah in blazinah mu bo več kot udobno, verjemite – kot je za vas in vaše potrebe.

Tukaj je nekaj stvari, o katerih morate razmisliti:

  • Ali živite na podeželju in se sprehajate po makadamskih poteh in gozdnatih območjih? Potem bi morali izbrati voziček z zelo trpežnimi kolesi.
  • Ali živite v gosto poseljenem mestu? Mogoče izberite manjši model, s katerim bo lažje manevrirati po natrpanem pločniku ali ga vzeti na avtobus.
  • Na vozičkih so na splošno dve vrsti koles, fiksna in vrtljiva. Fiksna kolesa poskrbijo, da je voziček boljši na zahtevnejšem terenu, medtem ko vrtljiva kolesa olajšajo manevriranje vozička. Pri nekaterih vozičkih lahko dobite kombinacijo obeh, saj so opremljeni z vrtljivimi kolesi, ki jih je mogoče zakleniti v položaj.
  • Kakšen avto vozite? Zelo pomembno je, da izberete voziček, ki se bo prilegal vašemu prtljažniku.

 

Ne pozabite se razvajati

Med nosečnostjo se ne pozabite razvajati – v vas raste mali človek, zaslužite si to! Izjemno vroče kopeli in savnanje med nosečnostjo niso priporočljivi, vendar je še veliko drugih možnosti in samorazvajanje za različne ljudi pomeni različne stvari.

Preproste vsakodnevne radosti so lahko spanje, naročilo hrane za domov, 20-minutno sedenje z dvignjenimi nogami ali morda najem čistilke, ki vam bo pomagala očistiti dom (odslej se boste le še težje gibali).

Več kot dobro je, če si privoščite manikuro in/ali pedikuro; pravzaprav vam bodo stopala in noge verjetno hvaležni za to dodatno pozornost – kmalu bodo nosili veliko večjo težo. Privoščite si lahko tudi masaže in nego obraza, le povejte osebju, da ste noseči, da bodo lahko ustrezno prilagodili nego.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 16. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik