Nosečnost iz tedna v teden: 14. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 14. teden

Do konca 14. tedna je otrok velik približno toliko kot hruška – zdaj gre hitro! Med nosečnostjo bodite še posebej pozorni na zaščitni faktor, saj bo večina nosečnic zaradi hormonov proizvedla več melanina.

Dlačice povsod

V 14. tednu nosečnosti bo otrok postajal vse bolj prekrit z zelo tankimi dlačicami, in to po vsem telesu. Te dlačice se imenujejo lanugo in pomagajo uravnavati otrokovo telesno temperaturo; ko boste noseči približno od 7 do 8 mesecev, bodo dlačice same odpadle, včasih pa se zgodi, da so še ob rojstvu na telesu otroka. V nekaj tednih bodo izginile, zato naj vas to ne skrbi.

Do konca 14. tedna nosečnosti bo otrok velik približno toliko kot hruška.🍐

Ne pozabite na zaščitni faktor

Med nosečnostjo bo večina žensk zaradi hormonov opazila spremembe v pigmentaciji kože. Ste morda že opazili, da so vam bradavice potemnele? Morda se vam zdijo tudi materina znamenja in pege temnejši? To pomeni, da vaše telo najverjetneje proizvaja več melanina, ki je snov v telesu, ki daje barvo lasem, očem in koži. Je tudi snov, ki povzroči, da nam koža porjavi, kadar je izpostavljena soncu, in tako zaščiti kožo pred UV-žarki.

Zaradi tega morda že imate ali pa se vam bo še naredila ravna črta, ki teče po trebuhu. To se imenuje 'linea nigra' in je prav tako povezana s hormonskimi spremembami pigmenta. Nekatere ženske dobijo tudi temnejše lise po obrazu, zlasti na licih in čelu. Temu pravimo kloazma ali včasih 'nosečniška maska'. Večina teh pigmentnih sprememb na koži bo po porodu izginilo in ne skrbite, vse to je popolnoma naravno.

Če želite že med nosečnostjo preprečiti pojav teh sprememb na koži ali temnih madežev, uporabljajte kremo z visokim zaščitnim faktorjem, kadar greste ven, kot je na primer naša krema za zaščito pred soncem Bambo Nature s faktorjem 50. Izpostavljenost soncu bo kožo še dodatno potemnila, saj UV-žarki sprožijo proizvodnjo melanina v koži.

Jaz bom kumarice, pomočene v nutelo

Močno željo po določeni hrani med nosečnostjo smo že omenjali, in če se tudi vam to dogaja, je verjetno, da se bo v 2. trimesečju nosečnosti samo še okrepilo. Močna želja po določeni hrani se pojavlja v številnih oblikah; nekatere ženske si bodo želele večje količine običajne hrane, ki jim je dišala že prej, kot so čokolada, jabolka, pomaranče ali čips, druge pa si bodo nenadoma zaželele hrano, ki je prej niso marale, na primer zelo začinjeno hrano. Nekatere pa si bodo zaželele nenavadne kombinacije, kot so recimo penice s slanino ali klobase z marmelado. Tu je varen prostor, mi ne obsojamo.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 15. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik