Nosečnost iz tedna v teden: 13. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 13. teden

Morda boste na tej točki nosečnosti začutili, da vam oblačila postajajo tesnejša, zato je čas, da postanete malce ustvarjalni pri garderobi. Prav tako je zdaj odličen čas za načrtovanje krajših počitnic.

Vaja, vaja

V tem tednu nosečnosti otrok dela majhne gibe v maternici, vendar tega najbrž še ne čutite; on ali ona lahko tudi premika čeljust in vadi požiranje. Otrok tudi začenja vaditi dihanje. Tega sicer še ne potrebuje, saj kisik dobiva od vas skozi posteljico in popkovino, a takoj, ko se bo rodil, bo pripravljen.

Do konca 13. tedna nosečnosti bo otrok velik približno toliko kot breskev. 🍑

Ali je čas za novo garderobo?

Vam oblačila postajajo tesna? Na najljubših kavbojkah lahko uporabite elastiko ali podaljšek za gumb, da jih boste lahko nosili še malo dlje, ali pa se kar takoj odločite za pajkice; najpomembnejše je, da vam je udobno! Morda boste morali poiskati tudi nov nedrček; vaše prsi se spreminjajo, prav tako vaša pljuča, zaradi česar se vam širi obseg.

Nekatere kavbojke vam bržkone postajajo tesne, kakšna druga oblačila pa boste verjetno lahko uporabljali tudi v pozni nosečnosti; ohlapnejše obleke in srajce do 3. trimesečja, ožje obleke na gumbe pa lahko odpnete in jih nosite čez nosečniške kavbojke in majico.

Načrtovanje zadnjih počitnic pred prihodom otroka

Če si želite še zadnji oddih, preden pride otrok, je zdaj morda pravi čas, da začnete načrtovati. Načeloma ni težav z letenjem med nosečnostjo, vendar preverite pri posamezni letalski družbi; najverjetneje imajo kakšno omejitev glede tega, do kdaj v nosečnosti lahko letite. Če potujete v tujino, je pametno, da se pozanimate, kakšno zdravstveno oskrbo lahko dobite v kraju letovanja, če bi jo potrebovali. Če se odpravljate nekam, kjer je toplo in sončno, ne pozabite na kremo za zaščito pred soncem, saj so nosečnice bolj dovzetne za spremembe pigmenta.

Vendar vam ni treba leteti, da bi si privoščili kratke počitnice. Bivanje v dvoje v prijetnih toplicah, morda z gurmansko večerjo, je odlična izbira za malo razvajanja in romantike. Nekatere masaže in wellness niso priporočljivi za nosečnice; že doma se pozanimajte, kako je s tem, in se pripravite na sprostitev.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 14. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik