Nosečnost iz tedna v teden: 12. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 12. teden

Ta teden otrok še vedno meri le okoli 5,5 centimetra, vendar raste hitro in odločno. Zdaj ste v 2. trimesečju, ki se pogosto imenuje faza medenih tednov nosečnosti.

Zagon rasti

Večina pomembnih delov telesa otroka je zdaj razvitih, vendar otrok še vedno ni sposoben preživeti zunaj vašega telesa; v začetku 12. tedna nosečnosti je otrok velik le okoli 5,5 cm in tehta približno 24 gramov. Živčni sistem ni dovolj razvit, pa tudi notranji organi ne. A ne skrbite, vaš malček hitro raste!

Dobrodošli v 2. trimesečju!

Drugo trimesečje se pogosto imenuje faza 'medenih tednov' nosečnosti, saj je v drugem trimesečju pogosto konec (ali skoraj konec) jutranje slabosti in nihanja hormonov, zato mnoge ženske čutijo, da imajo veliko energije, in se počutijo bolj lagodno v svojem telesu in nosečnosti nasploh. Vaša maternica raste, zato vas bo morda začelo rahlo boleti v predelu medenice, saj se vezi, ki držijo maternico, raztegnejo, vendar je to neškodljivo. Morda boste tudi začutili, da se vam koža razteza, zlasti okoli trebuha in prsi, kar lahko povzroči rahlo srbenje; odlično olje za telo ali losjon za telo bosta nekoliko ublažila srbenje.

Toda na splošno je 2. trimesečje čudovito obdobje. V naslednjih tednih boste verjetno začeli pridobivati težo, vendar se lahko še vedno razmeroma neovirano gibate in spite; uživajte ta čas in ostanite aktivni s hojo in plavanjem.

Sprostite se in uživajte v svojem telesu

Drugo trimesečje nosečnosti se imenuje tudi obdobje medenih tednov, ker se tveganje za spontani splav bistveno zmanjša; študije kažejo, da se po prvem trimesečju tveganje za spontani splav zmanjša na 0,5 % do 3 %. Tako se večina žensk v tem času počuti bolj sproščeno in varno v nosečnosti in številni bodoči starši se odločijo, da bodo v tem času povedali družini, prijateljem in sodelavcem, da pričakujejo otroka.

Prav tako ne bodite presenečeni, če boste v drugem trimesečju občutili povečano željo po intimnosti. Za to je nekaj razlogov:

  • Ali se spomnite, da smo že govorili o povečanem pretoku krvi? No, ta povečani pretok vpliva tudi na druge, bolj intimne dele telesa.
  • Slabost se poleže in hormoni se umirijo, zato se boste na splošno počutili bolj udobno v svojem telesu in imeli več energije.
  • Mnoge ženske ugotovijo, da so spremembe, ki jih nosečnost sproži v telesu, osvobajajoče; naj vas ne skrbi pridobljena teža, sprejmite svoje obline.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 13. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik