Nosečnost iz tedna v teden: 11. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 11. teden

V tem tednu nosečnosti otrokovo drobceno srce bije hitro in močno. Morda boste začeli opažati nihanje razpoloženja in obhajale vas bodo misli o nosečnosti in življenju z otrokom.

Srček bije hitro

V tem tednu nosečnosti otrok doživi pravi skok v rasti. Majhno srce bije hitro in močno s približno 140/150 utripi na minuto in trdo dela, da drobnemu telesu zagotovi vso moč in hranila, ki jih potrebuje za rast. Za primerjavo, srčni utrip normalne odrasle osebe v mirovanju je nekje med 60 in 100 utripi na minuto.

Do konca 11. tedna nosečnosti bo otrok meril približno 5,5 cm in tehtal 14 gramov.

Nihanje razpoloženja

Vas je nadvse osrečilo, ko ste zagledali psa, nato pa občutili globoko bolečino, ker ni vaš in ga niste mogli odpeljati domov? Ali pa ste se sredi supermarketa razjokali, ker so razprodali natanko tisto znamko čipsa, sladoleda ali kislih kumaric, ki ste si jih želeli? Ne skrbite, to se ne dogaja samo vam.

Daleč največ žensk med nosečnostjo občuti nihanje razpoloženja; velik del tega je zaradi divjanja hormonov, zlasti estrogena in progesterona, pa tudi zaradi splošnih dejavnikov nosečnosti. Estrogen je povezan s hormonom 'sreče' serotoninom, progesteron pa je povezan s sprostitvijo. Toda preveč enega ali drugega lahko privede do izbruhov sreče ter živčnosti in razdražljivosti ali pa sprostitev na drugi strani že meji na utrujenost in žalost.

Če se poleg tega še vedno počutite utrujeni, napihnjeni, če vam je slabo in na splošno neprijetno, ni čudno, da imate težave z razpoloženjem.

Razmišljanje o starševstvu

Nosečnost je obdobje, ki vam spremeni življenje; verjetno vas zaposluje ogromno misli, skrbi in načrtov za prihodnost. Normalno je, da vas skrbi, da boste po rojstvu otroka izgubili del sebe in svojega prejšnjega življenja. Da ne omenjamo še bolj stvarnih in praktičnih skrbi glede nosečnosti, otroka in poroda (verjemite, zaskrbljenost glede poroda je zelo normalna).

Naši najboljši nasveti so ti:

  • Poslušajte svoje telo in njegove potrebe. Ali morajo biti vaši možgani zaposleni, da boste mirni? Potem jih zaposlite.
  • Ali čutite potrebo, da ste aktivni, da se zamotite in vas ne bo skrbelo? Pojdite na sprehod in se naužijte svežega zraka.
  • Ali morate štiri dni zapored zvečer zadremati na kavču? Vaše telo in možgani verjetno potrebujejo počitek.
  • Pogovor, pogovor, pogovor. S partnerjem se pogovorite o svojih mislih in skrbeh; verjetno se tudi njemu po glavi podi veliko istih misli kot vam.
  • Pogovorite se z družinskimi člani in prijatelji, ki imajo otroke, da boste dobili kakšen nasvet in zagotovilo; velika verjetnost je, da so tudi oni razmišljali o stvareh, o katerih vi zdaj razmišljate.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 12. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik