Nosečnost iz tedna v teden: 10. teden

Nosečnost iz tedna v teden: 10. teden

Telovadba je koristna za vas med nosečnostjo, vendar poslušajte telo, vaje delajte počasi in iščite take, ki so prilagojene nosečnosti. Ohranjanje močnega telesa vam bo pomagalo, ko bo otrok postal težji in med porodom.

Vse je na mestu

Skoraj vsi pomembni deli vašega otroka so zdaj razviti! Organi vašega dojenčka so zdaj na svojem mestu, le dozoreti in rasti še morajo. Deluje tudi večina možganskih funkcij in živčnega sistema. Zunanji spolni organi se še razvijajo, zato je še prezgodaj za določanje spola na slikah.

Do konca 10. tedna bo vaš otrok velik približno toliko kot zrela figa.  

Kdaj bi morali povedati v službi?

Veliko žensk čaka do konca1. trimesečja, preden povedo šefu in sodelavcem. Na tej točki se je tveganje za spontani splav močno zmanjšalo, vam pa se nosečnost najbrž še ne vidi. Če pa vaše delo vključuje težje fizično delo ali morda stik z nevarnimi kemikalijami, bi bilo dobro, da poveste prej. Morda so nekateri najbližji sodelavci že uganili, da ste noseči. Če vam je velikokrat slabo, bruhate ali če čez dan večkrat prigriznete krekerje, oreščke in sadje, obstaja velika verjetnost, da so vašo skrivnost že odkrili.

Vaje za medenico in trebušne mišice

Telovadba je koristna za vas med nosečnostjo, vendar poslušajte telo, vaje delajte počasi in iščite take, ki so prilagojene nosečnosti. Ohranjanje močnega telesa vam bo pomagalo, ko bo otrok postal težji in med porodom. Še posebej pomembna je vadba za trebušne mišice in mišice medeničnega dna.

Vadba oziroma ohranjanje moči trebušnih mišic pomaga ohranjati moč celotnega jedra telesa, saj se vaše telo navaja na prenašanje dodatne teže otroka. Vadba lahko zmanjša tveganje za nastanek bolečin v hrbtu in podpira medenico. Poleg tega približno 50 % žensk med nosečnostjo in po njej doživi t. i. diastazo rektusov, kar pomeni ločitev trebušnih mišic. Vaje za trebušne mišice tega ne morejo popolnoma preprečiti, vendar lahko močno jedro telesa in močne trebušne mišice pomagajo omejiti to ločitev in olajšajo okrevanje. Če čutite nelagodje, se posvetujte z zdravnikom.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna pomagajo podpirati težo otroka in preprečujejo stresno inkontinenco, ki je zelo pogosta vrsta inkontinence pri nosečnicah, tako med nosečnostjo kot po njej (včasih dolgo po njej). Do stresne inkontinence pride, ko so oslabljene medenične mišice pod pritiskom in ne morejo preprečiti iztekanja iz mehurja, na primer pri kihanju, kašljanju ali telesni vadbi, zlasti pri skakanju ali teku. Med nosečnostjo in porodom se medenične mišice raztegnejo in zdrave mišice, ki so v dobri kondiciji, se po porodu lažje obnovijo.  

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 11. tednu našega tedenskega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik