Nosečnost iz tedna v teden: 1.–4. teden  

Nosečnost iz tedna v teden: 1.–4. teden  

1.–4. teden je tako zgodaj na poti vaše nosečnosti, da morda sploh ne boste vedeli, da ste noseči. Nekaj pa lahko naredite ne glede na to, ali ste noseči že zdaj ali še poskušate zanositi.

Noseči ste!

Oziroma ... pravzaprav še ne.

To morda zveni čudno, vendar se da pojasniti: tedni nosečnosti se štejejo od prvega dne zadnje menstruacije. To pomeni, da približno v prvih dveh tednih dejansko niste noseči. Vaše telo se pripravlja na ovulacijo, tako kot v vsakem ciklusu.

Pri večini žensk se ovulacija zgodi nekje med 11. in 21. dnem ciklusa (1. dan je prvi dan menstruacije) in nekaj znakov je, na katere ste lahko pozorni, če želite ugotoviti, kdaj je najplodnejši čas v ciklusu. Nekateri najpogostejši znaki ovulacije so občutljive dojke, bolečine v trebuhu (od blagih do močnih menstrualnih krčev) in spremembe v sluzi materničnega vratu; sluz postane raztegljiva in prozorna, po konsistenci podobna jajčnemu beljaku, da semenčicam zagotovi čim lažjo pot.

 

Naj zmaga najboljši plavalec

Ko se jajčece med ovulacijo sprosti, nastopi 24-urno okno, v katerem lahko pride do oploditve. Če sta imela s partnerjem spolne odnose v času ovulacije, obstaja velika verjetnost, da sta spočela otroka. Vendar se ne obremenjujte preveč s točnim časom; semenčice lahko preživijo do 5 dni v ženskem telesu. Dobro, kajne?

Približno teden dni po ovulaciji in oploditvi se jajčece vsadi v steno maternice in takrat ste uradno noseči, samo da tega verjetno še ne veste. Eden od prvih znakov, ki ga opazi večina žensk, je zamujanje menstruacije, in če menite, da ste noseči, je najbolj zanesljiv način, da to ugotovite s testom nosečnosti – ne pozabite, morda je še prezgodaj, da bi dobili pozitiven rezultat.

Ko pridete do 4. tedna nosečnosti, vaše telo naredi sluzni čep. Ja, to je zelo dobra stvar. To je močna zadebelitev materničnega vratu, ki povzroči, da se maternica zapre, kar ščiti vašega otroka pred bakterijami in okužbami. Zaradi sluznega čepa lahko greste v bazen in imate spolne odnose s partnerjem, ne da bi vas skrbelo za varnost otroka.

Dober začetek

1.–4. teden je tako zgodaj na poti vaše nosečnosti, da morda sploh ne boste vedeli, da ste noseči. Nekaj pa lahko naredite ne glede na to, ali ste noseči že zdaj ali še poskušate zanositi:

  • Začnite jemati dodatke folne kisline
  • Začnite jemati dodatke vitamina D
  • Izogibajte se dodatkom vitamina A
  • Izogibajte se nekaterim živilom, kot so surovo meso in surove ribe
  • Omejite vnos kofeina – ne zaužijte več kot 200 mg na dan
  • Nehajte piti alkohol
  • Nehajte kaditi


Ti nasveti veljajo tudi za vašega partnerja, saj lahko tudi folna kislina in uživanje alkohola vplivata na kakovost sperme.

 

 

Preberite več o naslednjem tednu nosečnosti v 5. tednu našega nosečniškega koledarja. 

Nazaj na spletni dnevnik