Znaki, da je otrok pripravljen na navajanje na kahlico

Znaki, da je otrok pripravljen na navajanje na kahlico

Navajanje na kahlico je neizogiben del otrokove poti od dojenčka do samostojnega malčka. Toda kako veste, ali je otrok pripravljen? Na katere znake je treba biti pozoren? V nadaljevanju si preberite, kateri znaki kažejo, da je otrok pripravljen na navajanje na kahlico.

Na splošno so otroci pripravljeni na navajanje na kahlico, ko so stari od 18 do 24 mesecev. Kljub temu so nekateri otroci pripravljeni prej, drugi pa šele po 3. rojstnem dnevu – in to je povsem normalno! Navajanje na kahlico ni tekma, pomembno je, da je otrok telesno in umsko pripravljen za začetek.  

Toda morda razmišljate: »Mislim, da je moj otrok pripravljen, toda kako naj zagotovo vem, ali je čas pravi?« Nekaj znakov je, na katere ste lahko pozorni. 

Prvič, nekatere faze osnovnega telesnega razvoja morajo biti zaključene, preden bo otrok pripravljen na navajanje kahlico:

  • Otrok lahko dlje časa ostane suh. V idealnem primeru bi med menjavo pleničk morali preteči dve do tri ure. Če otrok ni dosledno suh dlje časa, bi moral stalno hoditi na stranišče in bi mu to postalo nadležno, zaradi česar bi se mu kahlica zamerila.
  • Otrok redno odvaja blato. Če otrok že bolj redno odvaja blato, ga boste lažje začeli navajati na kahlico. Če vaš otrok vedno odvaja blato zjutraj, poskusite vključiti kahlico v jutranjo rutino.
  • Otrok si lahko sam potegne spodnje hlačke (in/ali hlačne pleničke) gor in dol. Pomembno je, da gre lahko otrok dejansko sam na potrebo, ko se bo naučil, kdaj mora iti. Pomembni sta potrpežljivost in sposobnost slačenja in oblačenja.
  • Otrok lahko sam pride do stranišča in sede nanj. Če uporabljate kahlico na tleh, bi moral biti ta korak enostaven. Če pa ste izbrali otroški nastavek za običajno stranišče, do vrha straniščne školjke najbrž vodi kakšna stopnička in bo zaradi tega potrebno malo več koordinacije pri plezanju gor in dol.

Poleg teh znakov telesnega razvoja so še drugi znaki, na katere morate biti pozorni. Ti so bolj povezani s pripravljenostjo otroka, da se začne navajati na kahlico:

  • Zanimanje za stranišče. Če začne otrok slediti vam ali drugim družinskim članom na stranišče in ga to zanima, je to dober znak, da je pripravljen poskusiti tudi sam.
  • Otrok razume in zna ubesediti. Vaš otrok razume, kaj pomeni lulati ali kakati, lahko izgovori in razume preproste stavke, kot na primer »Kakal bom« ali »Lulati moram«, in morda celo postavlja radovedna vprašanja o tem.
  • Otroka motijo umazane pleničke. Če začne otrok izražati nelagodje ali gnus zaradi mokrih ali umazanih pleničk in želi, da ga takoj previjete, je to dober znak, da začnete z navajanjem na kahlico. Pri tem, da otrok ostane čist, je pomembna njegova lastna motivacija. 
  • Skrivanje, ko želi lulati ali kakati. Če se otrok začne skrivati in iskati zasebnost, ko mora na potrebo, to pomeni, da se je naučil občutiti, da bo kakal, in je opazil, da odrasli to počnejo v zasebnosti, ter jih posnema.

Ko se odločate, ali je čas za navajanje na kahlico, imejte v mislih, da je privajanje lahko za otroka stresno in neuspešno, če še ni telesno in umsko pripravljen. Najpomembnejše je, da z navajanjem na kahlico ne hitite; če želite, da bo navajanje uspešno, mora biti otrok na to pripravljen. 

Če se odločite, da boste začeli navajanje na kahlico, preberite naš blog, kjer boste našli najboljše nasvete za uspešno navajanje na kahlico

Nazaj na spletni dnevnik