Top 10 nasvetov od mamic za mamice

Top 10 nasvetov od mamic za mamice

Ste med nosečnostjo dobili 1000 in 1 nasvet glede vzgoje otroka? V poplavi sicer dobronamernih nasvetov bližnjih ali popolnih neznancev se bodoča ali novopečena mamica težko znajde. Zato smo za 10 najboljših nasvetov povprašali tiste, ki vedo, o čem govorijo – mamice.

Povsem dobronamerna opazka glede velikosti ali oblike nosečniškega trebuščka, po porodu pa komentarji glede dojenja, »razvajanja« otroka z nošenjem, o načinih uspavanja … lahko pri bodoči ali novopečeni mamici vzbudijo skrbi in dvome v lastno intuicijo in starševsko ravnanje.

Nasveti so vsekakor dobrodošli, če mamica zaprosi zanje. Predvsem pa po porodu, sploh prvega otroka, ko se srečuje s povsem novimi čustvi in skrbmi za malo nebogljeno bitjece, potrebuje oporo in spodbudne besede.

Da bi izluščili zrno od plev, smo za nasvete »iz prve roke« povprašali mame. Kaj bi si zdaj, ko vedo, kako je opravljati najlepši in hkrati najodgovornejši 24/7 trajajoči poklic na svetu, želele vedeti, preden so postale mamice?

Spodaj si lahko preberete njihove najboljše nasvete, ki jih polagajo na srce vsaki bodoči oz. novopečeni mamici:

1. Pripravi se na porod in na poporodno obdobje. Ni vseeno, kako rodiš, ni vseeno, kakšno bo okrevanje po porodu in kakšni bodo prvi tedni z dojenčkom. Beri, pogovarjaj se, sprašuj, išči informacije, raziskuj in v primeru znakov poporodne depresije poišči pomoč.

2. Zadihaj in se sprosti, ker te otrok čuti in ko si v stiski ti, bo tudi otrok jokal. Pred tabo je čudovito obdobje. Sledi intuiciji, zaupaj vase in v svojega otroka. Mami, imaš to!

3. Ne odklanjaj pomoči, dovoli bližnjim, da ti priskočijo na pomoč – skuhajo kosilo, zlikajo kup perila, pospravijo posodo, peljejo kužka na sprehod ... Ti pa si privošči počitek, spanje in crkljanje z dojenčkom.

4. Če otrok ponoči slabo spi, ga vzemi k sebi v posteljo! Večina otrok se nato manj zbuja, pa tudi če se ne, ti ne bo treba toliko vstajati ponoči.

5. Dojenje bo morda na začetku težko. Trajalo bo cele dneve, skoraj brez pavze. To je ok. Če imaš možnost, nadaljuj, ker je super tako za otroka kot za mamo. A tudi če dojenje ne steče, ne bo konec sveta. Otroci zrastejo tudi z mlečno formulo in najpomembnejše so jim bližina, varnost, ljubezen. 

6. Ne pozabi nase. Tvoj otrok je zdaj zagotovo ves tvoj svet, a tudi ti si pomembna. Vzemi si trenutek zase, da zadihaš, se spočiješ, naspiš, ko je to mogoče. Če si vzameš čas zase, ne pomeni, da imaš svojega otroka/otroke kaj manj rada.

7. Poleg nase, po rojstvu otroka ne pozabi tudi na partnerja. Neguj odnos z njim. Prvih par mesecev po rojstvu bosta imela zelo malo časa zase, a otroci hitro rastejo in vedno lažje bo.

8. Tudi če je tvoje telo zdaj drugačno, imej vedno v mislih, da je tvoj trebušček devet mesecev opravljal najlepše delo. Trebušček, čudovit si! Mamica, krasna si točno taka, kot si.

9. Bodi prisotna. Zapomni si vsak trenutek tega čudovitega obdobja, shrani ga globoko v srce.

10. Vzgoja je stvar staršev, ne dovoli vtikanja in pametovanja. Tašči postavi meje že prvi dan. 😊

Vsekakor uporabni nasveti za lažje plutje skozi raznolik in razburljiv starševski vsakdan. Imate tudi vi kakšen super nasvet za (bodoče) mamice? Veseli ga bomo na naših družbenih medijih na Instagramu in Facebooku - @bambonature.slo.

Več o sami pripravi na porod in o porodu smo izvedeli v pogovoru z izkušeno babico iz Porodnišnice Postojna, Polono Farkaš. Pogovor z njo si lahko preberete na tej povezavi. Kot mednarodno certificirana svetovalka za dojenje pa je podala tudi nekaj nasvetov glede dojenja. Več na tej povezavi.

Nazaj na spletni dnevnik